lauantai 7. helmikuuta 2015

Dubai hurmasi monipuolisuudellaan

Miettiessämme takuulla aurinkoista ja lämmintä matkakohdetta alkuvuodesta suht lyhyellä lennolla mieleen ei pulpahtanut muita vaihtoehtoja kuin Kanarian saaret ja Dubai. Saarilla on tullut vietettyä loma jos toinenkin, usein ruokatarjontaan pettyen. Siksi lähdimme kiinnostuneina katsomaan, mitä Dubailla olisi tarjota perheellemme. 

Ennakkoajatus Arabiemiraattien kansoitetuimmasta kaupungista oli kullankimalteinen, överi ja luksus. Osiltaan tämä piti kyllä paikkansakin, mutta Dubai oli paljon muutakin. Hotellimme oli Bur Dubain alueella, jossa näkyi ihan tavallistakin elämää. 
Aamupäivämme kuluivat usein hotellin kattoterassilla aurinkoa ahmien ja altaassa polskien. Kuulimme Dubaissa satavan noin viisi kertaa vuodessa ja pari näistä päivistä oli osunut juuri tuloamme edeltäviin päiviin. Vain muutama pilvenhattara nähtiin yhtenä päivänä, joten aurinkoa saimme yllinkyllin.  

Lounaalla piipahdimme jossain hotellin lähellä tai söimme edellisen illallisen loppuja huoneistohotellin jääkaapista. Illemmalla suuntasimme jollekin nähtävyydelle tai illalliselle. Metro olisi ollut myös siisti ja helppo vaihtoehto liikkumiseen, mutta me valitsimme melkein aina taksin. Neljän hengen liikkuminen oli näin tosi edullista ja vaivatonta. Pisin taksimatkamme Bur Dubaista Palm Jumeiran juurelle Ritz-Carlton hotelliin maksoi ruuhka-aikana noin 20 euroa. 
Nähtävyyksistä mieleenpainunein lie maailman korkein rakennus Burj Khalifa, jonka juurella suihkulähteet tanssivat musiikin tahtiin pari kertaa päivällä ja uudestaan illalla useammankin kerran. Muutenkin arkkitehtuuri ja rakentaminen saa Dubaissa ihan uudet mittasuhteet överiydessään. Maailman suurin kauppakeskus elämyksineen sijaitsee myös tietysti Dubaissa, Burj Khalifan juurella. Shoppailun ja herkuttelun lisäksi keskuksessa voi esimerkiksi luistella sisäjääkaukalossa ja sukeltaa haiden sekaan valtavaan akvaarioon. 
Deiran mauste souq eli markkinakatu oli ihan ylimainostettu pienuudessaan, mutta matka sinne oli mainio. 
Bur Dubain puolelta lähti laidattomia vesibusseja, abroja, joiden kyydistä aikuinen pulitti peräti yhden AE-dirhamin eli noin 25 centtiä. Maisemat Dubain lahdelta katsottuna olivat hienot. Lahden rannoilla näkyi myös erikoisia puualuksia lastattuna ihan uskomattoman täyteen kaikenmoista tavaraa. Kultasouq niinikään Deiran puolella oli jo mausteista paikkaa mielenkiintoisempi ja sieltä löytyy myös lapsiamme ihastuttanut maailman suurin kultasormus. Ehkä parasta Deiran puolella oli kuitenkin heti vesibussipysäkillä seisonut jäätelökoju, josta sai kamelinmaidosta tehtyjä jätskejä. Maistoimme sahrami- ja taatelimaustettuja jäätelöitä ja pidimme kovasti. 

Itselleni mielenkiintoisin kohde oli ehdottomasti Jumeirah:n kaunis moskeija, jossa saimme vierailla muslimioppaiden kanssa puolisentoista tuntia. Opas kertoi Islaminuskosta, muslimien tavoista ja elämästä leppoisasti ja kiillottelematta. Mieleen jäi erityisesti se, että perjantaisin pidettävä imaamin opetuspuhe moskeijassa on koko Arabiemiraateissa sama. Puheen aihe tulee meinaten hallituksen palkkaamilta uskontoasiantuntijoilta. Aiheen rajaaminen on turvallisuuspoliittinen asia: sillä pyritään ehkäisemään vihapuheet ja kansan kiihottaminen vääränlaisella tavalla. 

Haluamme reissuillamme monesti syödä sekä katukeittiöissä että fiineissä paikoissa. Hienoja paikkoja Dubaissa on yltiöhelppo löytää, mutta halpojen ruokailujen eteen täytyy nähdä hiukan vaivaa lähinnä ottamalla selvää minne päin suunnata. Varsinaisia katukeittiöitä emme kyllä löytäneet, mutta hyvin hyvin edullisia ravintoloita kylläkin. Ruokailut koko perheeltä maksoivat paikasta riippuen 30-350 euroa. Saimme paljon uusia makukokemuksia, sillä hotellimme aamupala oli kovasti intialaisvoittoinen. Lähi-idän ruoka oli meille myös moniltaosin uutta. Kamelinlihaa tuli maistettua ensi kertaa, samoin aivoja. Ruokailuista turisen lisää myöhemmin omissa postauksissaan, myös ylellisestä ja maukkaasta Ritz-Carlton hotellin marokkolaisillasta
  
Alkoholin nauttiminen Arabiemiraateissa ja Dubaissa onnistuu vain tarkkaan rajatuissa ravintoloissa. Meillä tuli vastaan vain kaksi tuollaista paikkaa ja molemmat olivat aika arvokkaan hintaisia. Kaupasta alkoholia saa ostaa vain erityislupakortilla. Me veimme illoiksi mukanamme viiniä, sillä meidän hotellissamme alkoholin nauttiminen oli sallittua omassa huoneessa. Joihinkin hotelleihin alkoholia ei saa viedä lainkaan. Tämä puute oli yllättävän suuri, sillä hyvä ruoka kaipaa kyllä rinnalleen makua edelleen kohottavaa viiniä tai vaikkapa olutta. 

Peittävä pukeutuminen Dubaissa ei ole kauhean tarkkaa, mutta kulttuuria kunnioittaakseen tulee pukeutua niin että olkapäät ja polvet ovat peitettynä. Silti miehillä shortsit ovat ihan ok eikä lasten pukeutuminen ole nökönuukaa. Mikroshortseja ja pikkutoppejakin katukuvassa turistinaisilla näkyi, mutta se oli kyllä silmiinpistävän tökeröä. Maassa vieraillessa tulee kuitenkin käyttäytyä sen kulttuuria ja tapoja kunnioittaen. 
Dubaissa yhdistyy hienosti kaupunki- ja löhöloma. Rantojakin kaupungista löytyy, joskin Jumeiran yleinen ranta on toistaiseksi suljettu rakennustöiden vuoksi. Paahtava aurinko ja allas riitti meille mainiosti. Dubaista löytyy vaikka mitä kaikenikäisille ja aktiivisimmallekin lomailijalle. Koko perheelle jäi fiilis että tänne voisi hyvinkin palata toisellekin lomalle. 
Täällä vielä ekaluokkalaisen tyttäremme ajatuksia ja kuvia matkasta

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta matkalta ja kauniit kuvat:)
  Muuten,jos ruoka on yksi kriteeri,niin tämä Tel Aviv on siinä ihan loistava ja lennotkin vain vähän yli 4h Finskin siivillä;D

  VastaaPoista
 2. Menetin sydämeni Dubaille heti ensimmäisellä kerralla :) nyt on parin vuoden tauko ollut kaupungista ja kauhea ikävä. Ensi syksyksi kuitenkin reissu varattuna.

  VastaaPoista
 3. Jael: Se on kyllä vahvasti mielessä, juurikin ruokakulttuurin vuoksi. Teillä vaan ei ole takuuaurinkoista keliä nyt, mutta kevätaikaan voisi ollakin, eikö?

  Sari: Meillä ei ihan sydämenmenetestä tapahtunut, mutta pidimme kyllä kovasti. Juurikin yllättäneen monipuolisuuden vuoksi. Meille pala sydäntä on jäänyt Vietnamiin.

  VastaaPoista
 4. Näyttää paikalta jossa kannattaisi käydä.
  Nyt kyllä kelpais melkein mikä tahansa kohde jossa on aurinkoinen kattoterassi ja allas :)

  VastaaPoista
 5. Ihania nämä reissupostaukset!

  -Heidi
  http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Jokihaka: Voimme kyllä suositella lämpimästi. odotapas kun näet ruokapostaukset.

  Heidi: Kiitos kaunis palautteestanne! Välitämme koko tiimille :).

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin