Leivomme töissä, päiväkodissa, lasten kanssa kerran kuukaudessa jotain hyvää. Tämänkautisen ryhmän kanssa on tullut tehtyä mm. porkkanasämpylöitä, kasvisgaletteja ja draculahammaspipareita. Nyt ystävänpäivän alla ajattelimme tehdä mokkapaloja pinkillä kuorrutteella, mutta makuja.fi-sivuston punajuuripiirakka muutti hieman suuntaa. Innostuin punajuurisoseen käytöstä piirakkapohjassa ja punajuurimehun lusikoimisesta kuorrutteeseen, sillä punajuurileivonnassa on onnistuttu ennenkin.
Kaikki muksut innostuivat taas kovasti leipomisesta, mutta muutama ilmoitti jo maistamatta ettei sitten tule syömään palaakaan piirakkaa. Toisin kuitenkin kävi kun leivokset nostettiin esille. Kaikki maistoivat ja kaikki tykkäsivät. Uhosivatpa jotkut tekevänsä baakkelssia kotonakin. Minäkin tein tänään punajuuripiirakkaa kotona, joskin puolitin ohjeen.
Punajuuripiirakka on nopeatöinen sen jälkeen kun punajuuret vain on ensin keittänyt ja survonut soseeksi. Kaupasta saa valmista punajuuri-perunasosetta, mutta minä keitin isomman satsin punajuuria jolloin sain sekä sosetta että salaattiaineksia.
Pinkki piirakka sopii hyvin ystävänpäivään, varsinkin kun leivospalat muotoillaan piparkakkumuotin avulla sydämiksi. Kun muottia kääntelee vuoronperään ylös-alas, ei leivosten ulkopuolelle jää paljoakaan paloja. Minä käytin koristeluun kuivaamiani kanervankukkia.
Punajuuripiirakka on todella mehevä. Punajuuri ikäänkuin jatkaa tumman suklaan makua. Kuorrutteen sitruuna tuo kivaa raikastusta makuun. Pidän myös piirakan tummanpunaisesta pohjasta ja pinkistä kuorrutteesta hurjan paljon.
Teimme inspiraatioreseptiin muutamia muutoksia.MAKEA PUNAJUURIPIIRAKKA PINKILLÄ KUORRUTUKSELLA
piirakkavuuallinen 30cm x 22 cm
pohja:
60 g tummaa suklaata
50 g voita
2 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
1,5 dl spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
1,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,75 dl vahvaa kahvia
130 g (noin 1 dl) punajuurisosetta
kuorrute:
2 rkl punajuurien keitinvettä jäähtyneenä
1 ½ rkl sulatettua voita
2 rkl sitruunamehua
3 dl tomusokeria
kuivattuja kanervankukkia tai nompparelleja koristeluun
pohja:
Pese punajuuret hyvin. Keitä ne kypsiksi. Ota keitinvesi talteen. Kuori punajuuret. Soseuta punajuuret tarkasti samettiseksi soseeksi vaikkapa sauvasekoittimella.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata tumma suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä.
Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakaojauhe spelttijauhoihin.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita vuorotellen kahvia ja jauhoseosta munasokerivaahtoon. Sekoita joukkoon myös voi-suklaaseos ja punajuurisose.
Laita suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan leivinpapaperi ja kumoa taikina sen päälle. Levitä tasaiseksi.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia.
kuorrute:
Sekoita kuorrutteen aineet keskenään tasaiseksi massaksi. Levitä piirakan päälle ja koristele heti kanervankukilla. Leikkaa haluamasi mallisiksi paloiksi.
Lisäsin blogin raaka-aine tunnisteisiin *punajuuren, jonka alta löytyy mm. kaunis Jouni Toivasen ohjeistama punajuurijälkiruoka, punajuuriterriini vuohenjuustolla ja hyvin sipulinen punajuuri-fetagalette.
Onpas nättejä! Punajuuri sopii niin tosi hyvin vähän kaikkeen. Tänään tein punajuurikaakaota.
VastaaPoistaNämä pääsi heti testiin, kun kotoa löytyi kaikki aineet.
VastaaPoistaViime aikoina meillä onkin ollut teidän reseptit kovalla käytöllä. Eilen valmistui sitä vietnamilaista kuhaa (paitsi meillä oli siikaa). Hyvää oli sekin! :)
Vau, ihanan näköistä!
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
Veera R: Sinusta ja punajuuresta tulee aina mieleen vinkkisi lisätä Lindsrömin pihveihin fenkolinsiemeniä. Se on ihan mahtimaku!
VastaaPoistaAnna: Ompas suurenmoisen iloista kuulla! Todella!
Heidi: No eikö!
Näistä syntyikin mulla leivoksia. Kaksi sydäntä päällekäin, väliin rahkaa jonka maustoin sitruunalla ja suklaamurusilla ja värjäsin punajuurella, päälle kuorrute ja suklaahippuja. Toimi mainiosti ystävänpäivän jälkkärinä!
VastaaPoistaNyt kokeilin ne sipulikupitkin. Täytteeksi laitoin yhteen erään vuohenjuustoa, paahdetusta punajuuresta tehtyä pyrettä ja balsamicosiirappia ja toiseen satsiin palsternakkapyrettä ja savulohta.
Kuten mainitsin, teidän reseptit on päässeet ihan kunnolla kokeiluun viime aikoina. :)
Tuo leivosvinkki on ihan loistava - kiitos siitä!
VastaaPoistaMikä täyte toimi parhaiten Anna?
Arvostan todella näitä vinkkejä ja kommenttejasi.