keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Poltettu sipulikuppi, maa-artisokka ja kylmäsavulohi

Minulla on aina vaikeuksia miksi tällaisia pikkupaloja pitäisi kutsua. Cocktailpala on hippasen huono, sillä harvemmin meillä cocktailtilaisuuksia järjestetään. Tapas viittaa taas espanjalaisuuteen. Sormisyötävä lie kaikkein kuvaavin ja raaka-ainerajaamattomin tapa kuvata pikkusyötäviä, mutta siinä taas on suuri erehtymisen mahdollisuus vauvaruokailun kanssa. Tunnisteesta tapas tällaiset sormin napaan napsittavat herkut kuitenkin blogistamme löytyvät. Miten te olette asian ratkaisset? Miksi te kutsutte sormin syötäviä pikkupaloja? 
 
Fanni ja kaneli blogin postattua poltetut sipulin terälehdet alkoi päässäni raksuttaa miten oiva "cocktailpalapohja" ne olisivat gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota noudattavalle vieraalle. Rakastan itsekin makeaksi muhiintuneen, mutta myös palaneeksi hiiltyneen sipulin makua, joten raksutus senkun yltyi. Lopulta päädyin polttamaan sipulit Tiinan opastamana ja täyttämään sipulikupit maanläheistä makua omaavalla maa-artisokalla sekä ihanalla kylmäsavulohella. Lohella on toki kauneusarvoa myös rujonvärisen juuresseoksen peittämisessä. 

Pidimme kovasti sipulikuppien mausta! Niissä oli juurikin maanläheisyyttä ja mutkatonta pehmeyttä makeuden kaverina. Poltetut reunat säväyttivät luonteikkuudellaan. Täytetyt sipulikupit kestivät rakenteeltaan hyvin yön yli jääkaapissakin, mutta kupit kannattaa ottaa hyvissäajoin lämpiämään, jotta maut pääsevät hyvin esille. 
Meidän sipulimme olivat pieniä luomulaatuisia, joten niitä tarvittiin neljä jotta saatiin 16 jonkinmoisen kokoista kuppia. Loppusipuli toki käytettiin täytteeseen! Täytteestä tuli väriltään kauniimpi jos käytti vain maa-artisokan sisälmykset, mutta kuorineen juureksen käyttö toi enemmän makua. Happoa joku voi kaivata tasaisten makujen ja kalan kaveriksi, jolloin sitruunaturaus lie paikallaan. Me emme tätä halunneet. 
SIPULIKUPIT 
noin 16 kuppia

4 sipulia
2 rkl oliiviöljyä

täyte:
3 maa-artisokkaa
sipulien sisälmykset (ne mitä jäivät kupeista)
suolaa
mustapippuria
(sitruunamehua)
30 g kylmäsavulohta
(vihreää koristeeksi, meillä maustekirveli)

Pese maa-artisokat hyvin. Halkaise, älä kuori. Paahda maa-artisokat kypsiksi 200 asteisessa uunissa, noin puoli tuntia. 
Kuori ja halkaise sipulit, kuitenkin niin että ne pysyvät kannastaan kiinni. Kuumenna uuninkestävä paistinpannu ja lorauta sille oliiviöljyä.  Laita sipulinpuolikkaat pannulle leikkauspinta alaspäin. Vähennä lieden lämpöä. Paista sipuleita keskilämmöllä noin 20 minuuttia kunnes leikkuupinta on saanut kauniin tumman värin. Laita pannu 150 asteiseen uuniin. Kypsennä sipuleita vielä noin 10 minuuttia. Ota pois uunista ja anna jäähtyä. Leikkaa kanta pois ja irrota nahkistunut päällikerros. Nämä voit laittaa pois. Irroittele sitten sipulikupit irti toisistaan. Säästä minikupit ja sisäosa täytettä varten. 
Laita paahdetut maa-artisokat ja sipulien sisälmykset astiaan. Surrauta tasaiseksi seokseksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla, mustapippurilla ja halutessasi pienellä turauksella sitruunamehua. 
Laita lusikalla sipulikuppiin täytettä, asettele päälle pieni pala kylmäsavulohta ja ehkä jotain vihreää väriksi. 

11 kommenttia:

 1. Nimiongelma ratkaistu: suupaloja ;)

  Näyttää ihanilta, vaikka en voikaan syödä kalaa. Jaan tämän idean heti Suupaloja-kirjan FB-sivulla.

  VastaaPoista
 2. Mulla taitaa olla blogissa kategoria nimellä pikkusyötävät, sinänsä ihan kuvaava mutta ei oikein puhuessa taivu helposti suuhun (pikkarit? Öö... ei). Mutta muistan pähkäilleeni samaa, alkupalat on alkupaloja ja tapakset on tapaksia, sitten taas naposteltavat kuulostaa enemmän vaan pähkinöiltä ja popcornilta. Ei ole helppoa tämä!

  VastaaPoista
 3. Campis: Kiitos!

  Hannele: Totta, suupalat nimitys on hyvä! Taidanpa vaihtaa koko tunnisteen siksi kun kerkiän.

  Heidi: Pikkarit :D.

  VastaaPoista
 4. Minä kyllä kannatan tuota pikkareita :D :D

  VastaaPoista
 5. Sori, mutt mulle tulee pikkareista mieleen pikkuhousut.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Tosi kauniita kyl. Pitää ehkä testata nyt viikonloppuna ja jos onnistuu, niin voisi tehdä parilla täytteellä synttärikemuille parin viikon päästä. :)

  VastaaPoista
 8. Kokeile Anna ihmeessä! Täytteiden varioinnissa on vain taivas rajana.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin