torstai 17. maaliskuuta 2016

Fotografiska, Tukholma


Fotografiska on valokuvataiteen museo Tukholmassa, mutta näin ruokainnostuneen silmin myös todella maukas lounaspaikka. Ravintolaan päästääkseen pitää ostaa myös museolippu. Yhteiskauppa on loistava.

Fotografiskan lounas hurmasi minut täysin! Kiran suosituksesta osasin suunnata paikkaan ja onneksi niin tein. Jo auringonpaisteinen rantakävely Slussenin metroasemalta valokuvataiteen museolle kohotti fiiliksiä ilonkuplien puolelle.
Fotografiskan ravintolakokonaisuus Mat & Nöje on sen toisen Strömsö-kokin, Paul Svenssonin rento paikka. Kokonaisuuteen sisältyy kahvila ja kaksi erilaista ruokasalia. Lauantaisin Mat & Nöje tarjoaa brunssia. 
Paikka keskittyy ruotsalaiseen, ekologiseen ruokaan sesonkisesti kasvikset edellä. Päivän ainoaan lounas-annokseen voi halutessaan ostaa lisänä eläinproteeiinia, mikä oli minusta oivaltava idea kaikessa yksinkertaisuudessaan. 

Suurista ikkunoista on upeat maisemat kaupungille.Lounaaseen kuuluu leipä, juustoja ja yksinkertainen, mutta mietityn maistuva salaattipöytä.

Lounaana vierailuhetkelläni oli pitkittäin halkaistut, kuorineen kypsennetyt porkkanat. Ne tarjottiin tyylikkäästi siloisen perunapyreen päältä ohuiden punajuurikiekkojen kanssa. Värikästä annosta sulostuttivat pavut ja portviini. Saatavilla olisi ollut paahtopaistia 40:n kruunun lisämaksusta, mutta sitä en nyt halunnut. 

Maut, kypsyydet ja tekstuurit olivat kertakaikkisen sopusoinnussa keskenään. Pidin hurjasti ajatuksesta tarjota porkkana juuri näin pitkittän puolitettuna. Annostyylissä oli paljon samaa kuin Manfreds &aVin-ravintolassa Kööpenhaminassa, mutta raikkaammin. Suositellun rieslingin kanssa lounaskokemus hipoi täydellisyyttä. 
Jälkiruokavaihtoehdot olivat houkuttelevia, mutta täysinäisyyssyistä jäivät maistamatta.

Suosittelen ravintolaa todella lämpimästi ainakin lounaalle!
Muun kuin ruokaintoilijan näkökulmasta Fotografiska on ensisijaisesti valokuvamuseo, joka järjestää myös esimerkiksi.valokuvauskursseja. Fotografiska oli sisällöltään hyvin monipuolinen. Näyttelyt poikkesivat toisistaan niin tekniikoiltaan kuin aiheiltaankin. Sisäänpääsymaksu 120 kruunua oli minusta halpa. 

Erik Johansson: Set them free, 2012

Pidin ihan hurjasti Erik Johanssonin mielikuvitusta kutkuttavista töistä Imagine: Created reality-näyttelyssä. Taiteessaan mies on yhdistänyt monikerroksisesti valokuvaa ja piirrosta. Lopputulokset yhdessä nokkelan nimeämisen kanssa ovat kiehtovaa katsottavaa. Ostin museon kaupasta lapsille tuliaiseksi miehen kirjan, jota muksut tutkivatkin  innostuneesti. Johanssonin näyttely on Fotografiskassa esillä 10. huhtikuuta asti.

Kohei Yoshiyukin valokuvasarja "Park" oli hyvin hämmentävä monestakin syystä. Häveliäisyyssyistä jätän lisäämättä kuvia.
 Tässä osa Karl Blossfeldtin kuvasarjasta "Art form in nature", jota mies alkoi kuvaamaan jo vuonna 1898.

 Monica Macdonaldin muutamat työt puhuttelivat minua lujasti.
Fotografiskaan suuntaan toistekin Tukholman-reissulla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin