keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Rapu-fenkoli-kesäkurpitsasalaatti

Vappupiknikiä suunnitellessa haluisimme ehdottomasti mukaan jonkun uudenmoisen salaatin  Jonna Vormalan vastajulkaisusta salaattikirjasta "Jäävuoren huippu" löytyi helposti selailemalla monta mielenkiintoista salaattia, joista Jukka päätyi rapuiseen. Tässä kesäkurpitsaa ja fenkolia sisältäneessa rapusalaatissa on vahvasti läsnä kesä, joten se sopi erinomaisesti kevään ekalle piknikille vappuna. Fenkoli ja tilli antoivat ihanan raikasta makua salaattiin kesäkurpitsan huolehtiessa ruokaisuudesta. Ravut nyt ovat aina hyviä, varsinkin näin tuoreesti tarjottuna.  

Entisen bloggaaja-Jonnan Jäävuoren huippu-salaattikirja on ollut meillä paljon käytössä, vaikka se ilmestyikin vasta muutama viikko sitten. Äitienpäiväbrunssillekin oli päätynyt monta herkkua Jonnan ohjeistamana. Pidän hurjasti siitä, että monipuolisesti erilaisia raaka-aineita sisältävät salaatit on jaoteltu kausiruoka-ajattelun mukaan. Näin on helppo löytää kirjasta kesäisen kepeitä salaatteja tai vastaavasti tuhdimpia talvisalaatteja. Kastikkeet käyttökohdevinkkeineen on koottu omille sivuilleen, josta niihin vinkataan salaatin kohdalla erikseen. Jonna antaa kirjassa myös hyödyllisiä ja herätteleviä vinkkejä tyyliin "salaatti EI ole hyvää jääkaappikylmänä" ja että kulho ei ole välttämättä se näyttävin tapa laittaa salaatti esille vaan esimerkiksi laakea alusta tai ravintolatyyliin annoslautanen. Kirjassa mainittu punajuuren ja tillin yhdistelmä on pakko kokeilla, samoin lämmin bataatti-papusalaatti. 
Suvi Kesäläisen ottamat kuvat houkuttelevat kokkaamaan. Niistä saa hyviä vinkkejä esillepanoon. 
Koko kirja on Jonnamaisen selkeä, mistä pidän kovasti. Kirjan käytännöllisyys korostuu varsinkin hakemistojen kohdalla. Ne on tehty sekä aakkosten että kasvisten että salaattityyppien  mukaan. 

Suosittelen lämpimästi kirjaa sekä salaatteja jo paljon harrastaville, että niille jotka pitävät salaatteja tylsänä tai yksitoikkoisina ja haluavat muuttaa käsityksensä. 
Rapusalaattia piknikille kootessa katkaravut vaihtuivat meillä jokiravunpyrstöihin ja sipulinvarret omalta yrttimaalta puskevaan ruohosipuliin. 

Ohjeistettu tillidressinki toteutettiin meillä hiukan oikoisesti, kun löysää majoneesia oli tehty toistakin ruokaa varten. Salaattiin tarvitsimme kastiketta aika vähän. Jukka lisäsi puoleen desiin majoa 2 ruokalusikallista tillisilppua ja 2 teelusikallista sitruumehua saaden aikaan oikein hyvän kastikkeen. Laitamme tähän kuitenkin kirjassa kerrotun ohjeen, jota tulee toki aika paljon. Salaattiohje on myös suurempi mitä me teimme monisorttiselle piknikille. 


RAPU-FENKOLI-KESÄKURPITSASALAATTI
neljälle

200 g katkaravun- (meillä jokiravun)pyrstöjä (750 g jos käytät kokonaisia katkiksia)
1 iso fenkoli
200 g kesäkurpitsaa (mahdollisimman pieniä ja kiinteitä)
1 avokado
2 sipulinvartta (meillä ruohosipulia)
1-2 ruukullista salaattia
½ dl hienonnettua tilliä 

Kuori kokonaiset katkaravut.
Leikkaa fenkoli ja kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. 
Halkaise avokado, poista kivi ja kuori puolikkaat. Pilko suupaloiksi. 
Leikkaa sipulinvarret tai ruohosipuli pieniksi. Revi tilli hienommaksi. 
Kokoa salaatti: revi alle salaattia, levitä päälle kerroksittain fenkoli-, kesäkurpitsa- ja avokadopalat. Nostele päälle ravut. viimeistele ripottelemalla ylle sipulinvarsipalat ja tilli.

Tarjoile allaohjeistetun tillidressingin kanssa. 

TILLIDRESSINKI 
merellisille ja kesäisille salaateille

2 dl rypsiöljyä
1 dl hienonnettua tilliä
1 ½ rkl sinappia
1 keltuainen
1 rkl sitruunamehua
½ tl sokeria
½ tl suolaa

Mittaa tilli ja öljy teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi. 
Sekoita keskenään sinappi, keltuainen, sitruunamehu, sokeri ja suola. 
Lisää tilliöljy joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. 

2 kommenttia:

  1. Haa, olen katsonut tätä samaa ohjetta Jonnan kirjasta kuola valuen, tätä on testattava!

    VastaaPoista
  2. Suosittelen Riitta todella lämpimästi! Ihana salaatti.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin