Kirsikkapuu kukkii niin kovin lyhyen aikaa. Siksi minun oli aivan pakko laittaa muutama kukka mukaan kuvaan. Varsinainen aihehan tässä on omien raparperien ensihyödyntäminen tänä keväänä.
Raparperit sujahtivat helposti kokoonsaatettavaan taikinaan yhdessä valkosuklaan kanssa. Lopputulemana oli kostean makea piirakka, jossa oli sopivasti sitruunaisuutta, sokerisuutta ja hapokkuutta. Pähkinämurut joukossa toivat mukavaa suutuntumaa pehmeyteen.
Ohje on Maku.fi sivuilta, säteilevästä Baking Instinct-blogista. Seurasin ohjetta muuten tarkasti, mutta kookoshiutaleet vaihdoin henkilökohtaisesta tykkäämättömyyssyystä pähkinärouheeseen. Rouhetta sain murskaamalla morttelissa erilaisia pussinpohjille jääneitä pähkinöitä.
VALKOSUKLAINEN RAPARPERIPIIRAKKA
piirakkavuoallinen
piirakkavuoallinen
100 g voita
100 g valkosuklaata
2 dl sokeria
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl tummaa siirappia
4 kpl kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl luomusitruunan kuorta hienoksi raastettuna
2 dl hienojakoisia mantelijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl pähkinärouhetta (tai kookoshiutaleita)
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
100 g valkosuklaata
2 dl sokeria
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl tummaa siirappia
4 kpl kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl luomusitruunan kuorta hienoksi raastettuna
2 dl hienojakoisia mantelijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl pähkinärouhetta (tai kookoshiutaleita)
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
400 g raparperia (hienoksi paloiteltuna)
Sulata voi ja paloiteltu valkosuklaa miedolla lämmöllä
kattilassa.
Lisää sokeri, rypsiöljy ja siirappi.
Anna voi-suklaasulan hieman jäähtyä ja sekoita siihen munat, vaniljasokeri sekä sitruunankuori.
Yhdistä keskenään kuivat aineet ja lisää ne muihin aineksiin. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Lisää taikinaan raparperinpalat.
Lisää sokeri, rypsiöljy ja siirappi.
Anna voi-suklaasulan hieman jäähtyä ja sekoita siihen munat, vaniljasokeri sekä sitruunankuori.
Yhdistä keskenään kuivat aineet ja lisää ne muihin aineksiin. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Lisää taikinaan raparperinpalat.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan piirakkavuokaan, halkaisijaltaan noin 24 cm.
Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia tai
kunnes pinta saa kauniin värin ja leivonnainen on kypsää. Piirakka saa jäädä
sisältä hieman tahmeaksi.
Anna jäähtyneen leivonnaisen vetäytyä peitettynä mielellään
seuraavaan päivään ennen tarjoamista. Säilytä viileässä.
***
Blogin muut raparperiaiheiset ohjeet löytyvät tunnisteen *raparperi alta. Sieltä löytyy mm. ihana raparperisorbetti ja raparperinen meloni-fetasalaatti.
***
Blogin muut raparperiaiheiset ohjeet löytyvät tunnisteen *raparperi alta. Sieltä löytyy mm. ihana raparperisorbetti ja raparperinen meloni-fetasalaatti.
Ooh, kuullostaapa ihanalta! :)
VastaaPoistaJa on!
VastaaPoistaKiitos hyvästä reseptistä. Tätä kokeilin vaimon pienistä ennakkoluuloista huolimatta (vaimon rahkainen raparperipiiras on perinteinen ja hyvä sekin).
VastaaPoistaMantelijauho, valkosuklaa, pähkinärouhe tekivät koostumuksesta tosi mukavan. Itse tykkäsin tästä uunista hitusen jäähtyneenä. Toki seuraavana päivänä jääkaapissa vetäytynyt oli sekin hyvää.
Seuraava kokeilu tästä on jättää raparperi itse piirakasta pois ja tehdä piirakan päälle vain pallo raparperijäätelöä. Niin mainio tuo piirakkapohja oli että toiminee noinkin.
Kiitokset Anonyymi kommentista.
VastaaPoistaOnko tuo rahkainen sellainen jossa on muruja päällä? Meillä on blogissa sellainenkin ohje ja tykätään kovasti siitäkin!
Mainio idea tuo raparperijäätelö!