Latva-artisokka on meidän leveysasteillamme aika harvinainen herkku. Nähdessäni moisia terhakan näköisenä marketin hyllyssä toivoin niitä heti alkupalaksi Jukan suunnittelemaan ranskalaiseen menuun. Eikä mies hangoitellut vastaan yhtään.
Muilta osin Jukan ajatukset olivatkin jo koossa ja pelkkä ajatus sai herkkunystyrät hyrisemään. Vai mitä sanotte kun pääruuaksi oli burgundinpataa paistetuilla timjamiperunoilla, väliin ranskalaisia juustoja viikunoilla ja jälkiruuaksi tarte tatin? Kokonaisuudesta tuli viineineen todella hieno! Oli ihana istua valmiiseen pöytään, kun ainoa ruokalaji jossa minua pyydettiin auttamaan oli tarte tatinin sokerin karamellisoinnin vahtiminen.
Latva-artisokat päätimme nauttia klassisesti suomu kerrallaan aiolin ja sitruunaöljyn kera. Oli hauska maistella artisokkaa kahden ihan eriluonteisen kastikkeen kanssa.
Jos kaipaat tarkempaa ohjeistusta latva-artisokan käsittelyyn, suosittelen kurkkaamaan Haarukkavatkain blogin puolelle. Sieltä saa ohjeita myös erilaisiin latva-artisokkaruokiin.
KEITETYT LATVA-ARTISOKAT, AIOLI JA SITRUUNAÖLJY
1 latva-artiskokka per ruokailija
suolaa
majoneesi:
1 kananmunan keltuainen
1 tl sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
1½ - 2 dl ruokaöljyä
sokeri
suola2 valkosipulinkynttä
sitruunaöljy:
oliiviöljyä
luomusitruuna
Pese artisokat. Katkaise latva-artisokasta varsi niin että se pysyy hyvin pystyssä lautasella. Voit myös katkoa yläpuolen suomuja. Keitä artisokat runsaasti suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 20-40 minuuttia. Kypsä artisokka on pohjastaan pehmeä kun kokeilet sitä tikulla. Kypsän artisokan suomut irtoavat helposti. Valuta artisokat asettamalla ne suomupuoli alaspäin vaikka pyyhkeen päälle. Valmista sillä aikaa majoneesi ja öljy. Surrauta majoneesi kokoon ja mausta se tuoreella valkosipulisilpulla jolloin saat aiolia.
Lorauta dippiastiaan hyvää oliiviöljyä ja raasta sekaan luomusitruunankuorta.
Latva-artisokat syödään suomu kerrallaan kastamalla suomu ensin kastikkeeseen ja riipimällä sitten suomun pehmeä osuus hampailla suuhun. Kun kaikki järkevänkokoiset suomut on syöty, artisokan pehmeimmät suomut ja pohjan päällä olevat karvat kannattaa kaapia pois ja syödä näin paljastunut pohja vielä erikseen.
Onpa todella luksusta päästä valmiiseen pöytään, ihana mies! en ole itse koskaan valmistanut latva-artisokkaa, olisi kyllä mielenkiintoista kokeilla.
VastaaPoistaNam, mikä menu.
VastaaPoistaLatva-artisokkaan tartuttiin meilläkin, kun kerrankin kaupasta löytyi hyvännäköisiä. On se herkkua:-)
Anne no niin on! Tänään tulossa vähän samantyylistä Italian malliin. Itsehän heräsin kahden tunnin (?!) päikkäreiltä.
VastaaPoistaMinna mitäs meinaatte niistä tehdä?
En ole ikinä valmistanut itse latva-artisokkaa. Mutta nyt alkoi kyllä houkuttelemaan! Olen jotenkin kammoksunut sitä hintaa, varsinkin, kun siitä tulee niin paljon hävikkiä. Superhyvää se kyllä on, joten pitäisi vaan rohkaistua itsekin kokeilemaan :)
VastaaPoistaPari kertaa olen valmistanut artisokkaa,ja postannutkin siitä,sitä saa täällä parhaiten keväällä,mutta muutenkin.Itse kyllä tykkään lähinnä artikoskan sydänosasta ,joka on tehty roomalaiseen tyyliin.Ihana menu:)
VastaaPoistaMinäkin ostin tänään ekaa kertaa ikinä tuoreita latva-artisokkia ja lähdin sukeltelemaan nettiin, että mitäs niille pitäisikään huomenissa tehdä, kun suunnittelin niitä alkuruuaksi. Eipä tarvinnut pitkälle sukeltaa!
VastaaPoistaPääruuaksi on tiedossa jänöä ja rosmariiniperunoita ja -porkkanoita. Ehkäpä matkin teitä ja teen jälkkäriksi tarte tatinin. :)
Muuten ,jos vielä ostatte artisokkia,niin kokeilkaapa tätä ,on todella hyvää vaikka hieman vaatiikin työpanosta
VastaaPoistahttp://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2016/04/artisokan-kesytys.html
Oi, hyvältä kuulostaa. Tuo upea ja kaunis latva-artisokka on jäänyt keittiössäsi turhan vähälle. Nyt sitä saa lähes joka kaupasta, joten enköhän minäkin osta sitä ensi viikolla😊
VastaaPoistaElina nuo olivat satokausi-hyllyssä, eivätkä niin hirveän hintaisia kuin yleensä. Samassa hyllyssä oli myös nuo oikeankypsyiset viikunat, myös kohtuuhintaisina.
VastaaPoistaJael minäkin olen tehnyt samaan tyyliin aikanaan Venetsiassa. Siellä niitä olisi saanut tuoreeltaan valmiiksi käsiteltynäkin, mutta halusin opetella itse. http://sillasipuli.blogspot.fi/2009/02/ohje-talouspaperissa-eli-artisokat.html
Anna kuulostaapa sinunkin menusi ihan huippuhyvältä! Miten meinaat jänön valmistaa?
Pia kannattaa kokeilla. Näyttävä alkupala vaikka vieraille tarjota.
Jänö päätyy meillä muhevan syksyiseksi padaksi. Joskus olisi kyllä kiva kokeilla tehdä siitä jotain muutakin, mutta ehkä tälle aterialle uudeksi jännitysmomentiksi riittää ne artisokat. :)
VastaaPoistaPataan jänöt on meilläkin päätyneet, ihanasti :).
VastaaPoistaTuo latva-artisokka on kyllä niin kaunis. Pitäisi kokeilla itsekin.
VastaaPoista_Niin minustakin!
VastaaPoista