Suppilovahverot ja kerma surrautetaan yhdeksi soseeksi ja yhdistetään risottomaisesti kypsennettyyn spelttiin yhdessä mascarponen ja cheddarin kanssa. Tällä meiningillä nyt ei voi tulla huonoa, eikä tullut!
Jukka löysi tämän houkuttelevan Kira Weckmanin reseptin elokuisesta Viini-lehdestä. Ohjeeseen oli käytetty tatteja, mutta meillä niitä ei ollut tuoreena saatuvilla. Arvelin sen sijaan suppilovahveroiden käyvän hyvin spelttien kanssa, jossa jo itsessään on luonnetta ja makua. Näin kävikin! Kasvisliemi vaihtui meillä pakkasesta sulatettuun kanaliemeen.
SPELTTIÄ JA SIENIÄ
5 annosta
250 g suppilovahveroita + muutama paistettuna koristeeksi
2 rkl voita
2 salottisipulia
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
8 dl kanalientä
2 rkl öljyä
2 1/2 dl spelttihelmisuurimoita
1 dl valkoviiniä
1 dl cheddarjuustoa raastettuna
100 g mascarpone-juustoa
1/2 sitruunan mehu
½ rkl kuivattuja rakuunanlehtiä murskana
1 tl suolaa
sieniä tarjoiluun
Puhdista ja paloittele sienet. Hienonna sipuli. Paista sienet (myös muutama koristelua varten) kunnes
niistä on lähtenyt neste pois. Lisää pannulle voi. Lisää sipulit ja kuullota
miedolla lämmöllä. Kaada kerma joukkoon, mausta suolalla ja kiehauta. Soseuta seos sauvasekoittimella tai
tehosekoittimessa. Siirrä sienisose sivuun odottamaan.
Kuumenna kanaliemi.
Kuumenna öljy kasarissa, lisää speltit ja kuullota miedolla
lämmöllä muutama minuutti. Lisää kasariin valkoviini ja noin 3 dl kanalientä.
Anna nesteen imeytyä. Lisää vähitellen
pienissä erissä kanalientä kunnes speltti on kypsää. Speltti on parhaimmillaan,
kun siinä on vielä purutuntumaa.
Lisää valmiin speltin joukkoon sienisose, juustoraaste ja
mascarpone. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja rakuunalla. Tarjoile
paistettujen sienien kanssa.
Spelttihelmisuurimoita löytyy kaapista, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi kokeilla tehdä niistä mitään. Rakastan sienirisottoja ja tämä voisi tuoda kivaa vaihtelua. Onko noissa spelttisuurimoissa muuten miten voimakas maku?
VastaaPoistaAh ja voih. Tätä on niin pakko tehdä. Suppiksia ei vaan oo pakkasessa, mutta kanttarellit varmaan käy aivan yhtä hyvin...tattejakin löytyisi. ootteko testanneet juustoja, onko tuo cheddar paras yhdistelmä vai mistä se idea tulee?
VastaaPoistaSari speltissä on enemmän luonnetta kuin vaikkapa riisi. Ei nyt kauhean vahva maku, mutta luonteikas. En osaa paremmin selittää. Ehkä maanläheinen kuvaa parhaiten. Kokeile ja kuvaile sinä ansioituneemmin :).
VastaaPoistaDinnerit kantarellit ja tatit menee varmasti hienosti! Cheddar on oman makuisensa, toki parmesaani tai pecorinokin varmasti käy. Mikä teillä oli mielessä? Ei olla testattu, joskin perusrisottoon meillä menee aina parmesania.
Speltti-risotto suppilovahveroilta kuulostaa juurikin mun jutulta! Hyvän tuntuinen resepti.
VastaaPoistaSpeltin maku on ihanan pähkinäinen ja omintakeinen. Meillä siitä tykätään kovasti. Tämä on tosi ihanan näköinen resepti!
VastaaPoistaTäälläkin tykätään kovasti speltistä! Siinä on mukavammin myös rakennetta niin sopii minusta risottoa paremmin ylikypsien lihojen lisukkeeksi. En tykkää jos kaikki on lautasella suussa sulavan pehmeää. :)
VastaaPoistaMinä en ole vielä koskaan tehnyt mitään speltistä, pitää ottaa sekin vahinko kiinni ja pian.
VastaaPoistaVoin melkein maistaa tämän kielelläni ... rakuunaa tulee harvemmin käytettyä, miksiköhän? Sopii tähän varmasti loistavasti!
VastaaPoistaAila mekin tykättiin kovasti!
VastaaPoistaMinna niin minustakin. Siinä on enemmän maanläheistä makua kuin riisissä.
Helinä juu jotain pourutuntumaa pitää annoksissa olla.
Peggy ota ihmeessä! Sitä saa ihan tavallisista kaupoista :).
Juulia meillä oli ennen omakin rakuuna, mutta se ei jaksanut talven yli. Liian harvoin tulee käytettyä kyllä.
Syksyn voisi elää pelkästään risotoilla, on ne niin järjettömän hyviä!
VastaaPoistaHellan...:tai elämän :D
VastaaPoistaMä rakastan sieniä, mutta olen vähän spelt ennakkoluuloinen. Eli pitäisi ihan ehdottomasti kokeilla tätä reseptiä!
VastaaPoistakokeile Minna ihmeessä kun sen kvinoakammonkin kumosit!
VastaaPoistaOi, nyt on ruoka ihan just mun makuun! Mut ei varmaan oo yllätys.
VastaaPoistaNo ei varmasti voi noilla raaka-aineilla tulla huonoa! Niin herkullisen näköistä.
VastaaPoistaTämä ei voi olla muuta kuin herkullista!
VastaaPoistaYritin eilen samoilla Hangon metsistä suppilovahveroita. Ei näkynyt kyllä sitten mitään. Tämä taitaa olla enemmän tatti- ja kantarelliseutua. Noh, kuivattuna saa tietysti ostettua kaupasta. Spelttirisotto kuulostaa niin herkulta!
VastaaPoistaSpeltti on ihan kokeilematta. Näyttää tosi herkulliselta!
VastaaPoistaEttä minä tykkään näistä teidän sieniresepteistä!
VastaaPoistaEt kyllä Mari päässyt yllättämään tällä kommentilla :D.
VastaaPoistaVeera ja Annaleena kiitos!
Jenni: En ole Hangon metsissä käynytkään, mutta vaatii kyllä kosteaa maastoa. Nuuksiossa tiedän löytyneen paljonkin ja sitten täällä meidän Vihdin metsissä. Jos ruuhkapäiviltä kerkiät lähden mielelläni kanssasi metsään.
minni. kannattaa kokeilla. Siinä ont osiaan luonnetta riisiä enemmän.
Hannele: Kiitos! Niitä nyt on riittänyt tälle syksyä, mutta meidän blogi nyt elää aika tiiviisti juuri sitä mitä keittiössämmekin tehdään. Reissujutut laahaavat pahasti perässä.