lauantai 8. huhtikuuta 2017

Pikkelöity kukkakaali ja palsternakka

Taannoisella italialaisella illallisella osana antipastilautasta tarjottiin myös rapsahtavan etikkaisia kasviksia. Perheemme aikuisväestö arvosti tätä lisää kovasti juurikin tekstuurinsa ja happaman makunsa ansiosta. Muina haarukoitavina laudalta löytyi buffalamozzarellaa, salamia, ilmakuivattua kinkkua ja marinoituja silakoita. 

Idea pikkelöintiin lähti Marko Koskisen ja Christer Lindgrenin Passione-kirjasta, jossa yhdistetään suomalaisiakin raaka-aineita italialiaseen keittotaitoon. Ohjeessa oli upotettu etikkaliemeen kevätporkkanoita, kukkakaalia, mininaurista ja kevätsipulia. Kevätporkkanat ovatkin varmaan hyvä idea, sillä maaliskuiset porkkanat olivat jo aika kuivakan makuisia tähän settiin. Sen sijaan kukkakaali ja palsternakka ilahduttivat maullaan, samoin punasipulirenkaat. 

Me maistoimme kasviksia sekä parin tunnin etikkalillumisen että yli yön maustumisen jälkeen. Pidimme enemmän pikaisesta etikoitumisesta, jonka jälkeen kasvispalat olivat raikkaamman oloisia. Punasipuli ei ehtinyt näin lainkaan värjäämään valkoisia kasviksia, mitä tapahtui hiukan yön yli liotuksessa. 

Vuonna 2008 julkaistussa kirjassa puhutaan etikkajuureksista, nyt lie ajanmukaisempaa käyttää nimitystä pikkelöidyt kasvikset. 

PIKKELÖIDYT KASVIKSET

kukkakaalin nuppuja
pätkä palsternakkaa
pieni punasipuli

 1/4 dl valkoviinietikkaa
 1/4 dl vettä
½ tl sokeria
½ tl suolaa
pieni laakerinlehti

Mittaa kattilaan balsamico, vesi, sokeri, suola ja laakerinlehti. Kiehauta. 
Kuori ja paloittele kasvikset melko pieniksi. 
Kaada kuuma liemi pilkottujen kasvisten päälle. 
Anna maustua muutama tunti.

3 kommenttia:

  1. Täällä on tapana ,etenkin Lähi-idän ruokaan keskittyneissä paikoissa,aina tuoda lautasellinen pikkelöityjä kasviksia pöytään.Niitä on kiva napostella:)

    VastaaPoista
  2. Vähän riippuu,useimmiten on porkkanaa,kaalia,joskus fenkolia,kurkkua ,kukkakaalia,kyssäkaalia,mini munakoisoja. Siis ei noita kaikkia yhdessä vaan ehkä 3-4 erilaista kasvista pienessä kulhossa.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin