lauantai 29. huhtikuuta 2017

Päivä Torontossa

Päivä Torontossa, mitä ehtii yhdessä päivässä? Yllättävän paljon, vaikka Toronto on Kanadan suurin kaupunki noin 2,6 miljoonan asukkaan voimin. Keskustan alue on laaja, mutta valikoidut kohteet on helposti saavutettavissa kävellen. Tarvittaessa raitiovaunuilla sekä metroilla pääsee kätevästi kauemmaksikin.

Aloitin päiväni Pyhän Patrickin päivän paraatilla (engl. Saint Patrick’s Day, iiriksi Lá Fhéile Pádraig). Pyhän Patricin päivä on Irlannin kansallispäivä, jota vietetään vuosittain 17. maaliskuuta Irlannin suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin muistoksi. Pyhän Patrikin päivää juhlistetaan useissa maissa, Kanadassakin. Torontossa on aina maan suurin paraati, joka tänä vuonna järjestettiin sunnuntaina 19.3.  
Paraati kesti useita tunteja, mutta minulle riitti ensimmäisten ryhmien seuraaminen. Paraatissa kulki säkkipilliryhmiä...
 ...poliisi- ja sotilasryhmiä sekä erilaisia järjestöjä. Paikallisittain kyse oli varsin merkittävästä tapahtumasta kun kansaa oli niin paljon paraatin kulkureitillä.
Jos ei satu osumaan Torontoon juuri Pyhän Patrikin päivän aikaan, niin päivä kannattaa aloittaa Art Gallery of Ontario museosta (osoite: 317 Dundas St W, Toronto, ON M5T 1G4, Kanada). Täältä löytyy kanadalaista vanhaa- ja nykytaidetta, valokuvia ja eurooppalaista maalaustaidetta 1600-luvulta. 
Museolta ei ole kuin muutama kortteli Dundas St W katua edemmäksi länteen Chinatowniin. Chinatownissa on lukuisia aasialaisia pikkupuoteja ja katukuvaa aistimalla todella luulisi olevansa Aasiassa. Tosin ilman kylmyydestä muistaa ettei ole Aasiassa. Chinatown jatkuu yli Spanida Avenuen. 
Aamupalasta on jo aikaa, joten välipalaksi otan vietnamilaisen Bahn Mi patongin Banh Mi Ba Le nimisessä pikkuravintolassa, osoitteessa 538 Dundas St W, Toronto, ON M5T 1H3, Kanada. 
Varsin autenttiset maut ovat tämän puodin bahn mi patongeissa. Näissä kortteleissa on lukuisia vietnamilaisia ravintoloita, mutta myös muut Aasian maan ovat edustettuina. 
GT kulttuuri ei ole vielä voimissaan Kanadassa, mutta Cocktail Emporium koittaa tehdä parhaansa asian edistämiseksi ja tietysti edistää myös muuta cocktailkulttuuria. Yrityksellä on kaksi toimipistettä, joista pienempi on leikkisästi nimetty 1/2 oz. Cocktail Emporium ja myymälä sijaitsee osoitteessa 20 Kensington Avenue Toronto, ON M5T 2J7. Ostan muutaman pullon tonic-siirappeja kotiin tuomisiksi. 
Olenkin nyt Kensigtonin alueella, joka on Torontossa varsin tunnettu monikulttuurinen kohtaamispaikka lukuisine ostosmahdollisuuksineen. Kensingtonissa on ulkoilmakirppareita, sekä piskuisia myymälöitä joista löytyy vaatteita, koruja ja ruokaa. Jokaiselle jotakin. Baldwin St ja Kensigton Av. kulmauksesta pääsee helposti ottamaan Kensigtonin alueen haltuun. 
Shoppailun ja kävelyn jälkeen otan Spadina Avenuelta raitiovaunun ydinkeskustaan Union Station päärautatieasemalle. Lipun saa ostettua pysäkin automaatista kolikoilla. Union Stationilta parin sadan metrin päässä on jääkiekkoilun mekka, Hockey Hall of Fame (osoitteessa: 30 Yonge St, Toronto, ON M5E 1X8, Kanada). Huomiotavaa on, että HHOF sulkeutuu päivästä riippuen jo kello 17 tai 18. 
Hockey Hall of Fame esittelee erilaisia jääkiekon kiertopalkintoja sekä tietysti henkilögalleria ansioituneista jääkiekkoilijoista ja taustavaikuttajista.  
Henkilögalleriaan on päätynyt vain harvoja ei-kanadalaisia. Heistä yksi on Suomen oma legenda Jari Kurri. Koko henkilölistaus löytyy tästä linkistä.
 Jari Kurrin maajoukkuepelipaita vuodelta 1996.
Aika tuore lisäys kokoelmiin on Pikku-Leijonien (U18) 2016 MM-finaalin kiekot, joilla heltisi 6-1 voitto Ruotsista. Hockey Hall of Famessa on paljon nähtävää ja koettavaa, mutta tunti-pari riitti minulle mainiosti, kun en jaksanut jokaisesta pelipaidasta innostua. 
Kiekkoilumuseon jälkeen on syytä suunnata jälkipeleihin naapurissa sijaitsevaan Bottom Line pubiin, joka omien sanojensa mukaan on Toronton klassisin sporttibaari. 
Teeveet jauhoivat lähetyksiä erilaisita urheilutapahtumista ja olut virtasi. Mitä muutakaan voi sporttibaarilta toivoa. 
Illalla on vielä kiva ihailla värivalojen vaihtumista kaupungin tunnetuimmassa maamerkissä CN Tower:ssa

4 kommenttia:

 1. Torontoon olen aina halunnut päästä. Isovanhemmillani oli aikoinaan tarkoitus muuttaa sinne,oli luvat ja kaikki,mutta sitten jäivätkin Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pitkällä oli isovanhempiesi suunnitelmat. Wikipedian mukaan Kanadaan on muuttanut vuosien saatossa kymmeniätuhansia suomalaisia. Minullekin tämä oli eka kerta Kanadassa ja Toronto oli ihan mukava ensikohde.

   Poista
 2. Mukava päivä! Toronto on kiva kaupunkia ja tosiaan, yllättävän paljon sitä ehtii yhdessä päivässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin työmatkoilla on pakko suunnitella että ehtii rajoitetussa ajassa nähdä riittävästi.

   Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin