perjantai 3. tammikuuta 2014

Karjapaimenen papupaistos ja bataattisalsa

 
Erikseen loistavia, yhdessä todella loistavia. Papu-pekonipaistoksesta löytyy mausteisuutta ja paksuja makuja, bataattisalsa raikastaa sitä sekä maullaan että väreillään. Nautimme tätä kaksikkoa tortillakuorien sisällä ihan keskenään tai salsojen ja kastikkeidenkin kera osana meksikolaista juhlapöytäämme
Ohjeet ovat melkein tarkkaan Jane Miltonin kirjasta "Meksikolainen keittiö", joskin bataattisalsaa emme lähteneet tulisuttamaan. Alkuperäiset ainekset ovat kuitenkin reseptissä suluissa. Pintopapuja emme kaupoista löytäneet, joten mustapavuilla mentiin.

Molemmat ruuat kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta maut ehtivät tekeentyä hyvin.

PAPU-PEKONIPATA (FRIJOLES CHARROS)
(ks. aloituskuva)

2 tlk pintopapuja TAI n. 600g tarjoiluvalmiita mustapapuja kuten meillä
1 ½ dl meksikolaista olutta
1 ½ dl säilykejalapenon viipaleita valutettuna
2 tomaattia kaltattuna ja pilkottuna
1 tl kanelia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
150 g pekonia
3 rkl pehmeää ruskeaa sokeria (meillä ruokosokeri)
(tortilloja tarjoiluun)

Pane valutetut, huuhdellut pavut kuumennettuun kattilaan. Kaada sekaan olutta ja sekoita 5 minuuttia, niin että osa oluesta imeytyy papuihin.
Alenna hiukan lämpöä ja sekoita joukkoon paloitellut jalapenot, tomaattipalat ja kaneli. Jatka keittämistä noin 10 minuuttia sekoitellen välillä.
Kuumenna samaan aikaan pekonia pannulla kunnes siitä alkaa irrota rasvaa. Siirrä pekonit hetkeksi syrjään. Lisää pannuun sipuli ja valkosipuli. Paista ruskeiksi pekonirasvassa. Sekoita sipulit papujen joukkoon, mutta jätä rasvaa pannuun.
Paloita syrjään siirretyt pekonit. Lisää takaisin nyt tyhjälle pannulle ja paista rapeiksi. Sekoita nämäkin hyvin papujen joukkoon.
Sekoita joukkoon vielä sokeri. Hauduta papuja miedolla lämmöllä kunnes sokeri on kunnolla sulanut sekaan.
Tarjoa heti tai jäähdytä ja säilytä kannellisessa astiassa ja lämmitä seuraavana päivänä. Maku itse asiassa paranee säilytyksen aikana.

BATAATTISALSA

650 g bataattia
1 appelsiinin mehu
4 kevätsipulia varsineen
suolaa
(1 tl kuivattua jalapenoa murskattuna)
(1 limen mehu)

Kuori bataatti ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi. Keitä bataattikuutioita siinä 8 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä. Kaada vesi pois kattilasta, laita kansi päälle ja pane takaisin pois päältä laitetulle levylle. Anna bataattien kuivahtaa näin 5 minuuttia. Jäähdytä.
Hienonna kevätsipuli. Lisää ne bataattien joukkoon. Purista joukkoon myös appelsiinimehu (ja murskattu jalapeno).
Laita jääkaappiin kannellisessa astiassa vähintään tunniksi tekeytymään. Mausta suolalla ennen tarjoilua. Jos haluat lisäraikkautta, purista joukkoon vielä limen mehu.
Tämä salsa pysyy hyvänä 2-3 päivää, kunhan säilytät sen kylmässä.

9 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Ai miten hyvän ja helpon oloisia ja herkullisen näköisiä!

Hannele kirjoitti...

Kivat ohjeet! Nam.

Olut papupadassa on kiva lisä! Sitä en ole koskaan laittanut, vaikka jotain samantyyppistä olen monesti viritellyt.

Merituuli kirjoitti...

Veera: Sehän juuri kivaa onkin. Että helpolla saa hyvää. Meksikolaisessa makumaailmassa on paljon meidän perheelle tavallisuudesta poikkeavaa, mikä sekin on mukavaa.

Hannele: Kiitos! Juu, olut oli mukava lisä. Ja loput pystyi juomaan siinä kokatessa. Helposti.

Chef Jones kirjoitti...

Bataattisalsa kuulostaa muutes tosi kivalta ja varmana hyvä setti!

Merituuli kirjoitti...

Toi kyllä kivaa väriäkin settiin!

Siiri kirjoitti...

Hauskan kuulloinen tuo bataattisalsa. :)

Merituuli kirjoitti...

Eikö vaan? Kun se tuli kirjassa vastaan, tuntui että sitä on pakko kokeilla. Ja kyllä kannatti!

Sini │ my blue and white kitchen kirjoitti...

Tätä papupataa on ihan pakko kokeilla! Vesi herahtaa kielelle. Ja bataattisalsa? Vau.

Merituuli kirjoitti...

Kokeile ihmeessä. On aikast maistuvaa!

Blog Widget by LinkWithin