maanantai 20. tammikuuta 2014

Kokonainen kukko vietnamilaisittain - gà mât ong

Oikeasti ruuan suomennos lie hunajabroileri, mutta kun meillä ei broiskua syödä. Teimme sitten setin kotimaisesta kukonpojasta, maukkaasti.

Olemme talvilomalla suuntaamassa koko perhe Vietnamiin ja haluamme jo kotikeittiössä hiukan fiilistellä maan makuja. Toivon, että ohjeiden kokeilun lomassa hoksaisimme myös joitain välttämättä tuliaisena tuotavia raaka-aineita. Toistaiseksi sellaisia on "vietnamilaisen keittokirjan" mukaan olleet oikeastaan van natriumglutamaatti. Onko teillä ajatuksia mitä Vietnamista kannattaa muassaan tuoda? Muutkin vinkit Ho Chi Minhin suuntaan ja Phan Thietiin otetaan ilolla vastaan!

Tämä "vietnamilaisen keittokirjan" ohje on helppo toteuttaa suomalaisen marketinkin antimilla, (varsinkin jos tyytyy broileriin). Kokkailutekniikassa perusuuniinlykkäämiseen verrattuna oli maustamistyyli. Lintu olisi pitänyt ripustaa koukkuun, laittaa astia alle ja kaataa mausteliemi roikkuvan siivekkään päälle. Kun lintu olisi kuiva, tämä tulisi toistaa, kokonaisuudessaan noin kuuden tunnin ajan. Koska kylmäsäilytyksemme ei tällaiseen taivu, Jukka päätti laittaa kukon maustumaan yön yli. Seuraavana päivänä hän toteutti tätä kaato-/kuivumistekniikkaa muutaman tunnin ajan laittamalla kukon lävikköön, jonka alla oli kulho. Tämä lävikkökokonaisuus mahtui meinaten jääkaappiinkin. 
Johtuipa se sitten siitä tai tuosta, kukkomme maistui tummahipiäisenäkin todella maukkaalta. Mauste oli mennyt lintuun asti, eikä jäänyt vain nahkaan. Lapset kysyivät pöydässä, saako Vietnamissa sitten varmasti samanlaista, hyvää ruokaa. Uskomme vahvasti että parempaakin!

VIETNAMILAINEN HUNAJAKUKKO
neljälle lisukkeiden kanssa

kukko (ankka tai broileri)
4 ananasrengasta

marinadi: 
2 rkl hunajaa
1 rkl ananasmehua
1 sipuli
1,5 dl soijakastiketta
2 rkl viinietikkaa

Silpu sipuli pieneksi. Sekoita marinadiainekset keskenään. 
Pese ja kuivaa lintu. Laita lintu astiaan ja kaada marinadi päälle. Hiero marinadia joka puolelle lintua. Laita lintu marinadeineen pussiin ja pussi edelleen astiaan valumishaittojen ehkäisemiseksi. Laita jääkaappiin maustumaan yön yli. 
Laita astian päälle lävikkö. Laita lintu pussittomana lävikköön. Kaada päälle marinadi. Laita takaisin jääkaappiin. Toista muutaman kerran tämä marinadin päälle kaataminen. 
Laita linnun sisään ananasrenkaat. Kypsennä 200 uunissa noin tunti. 
Leikkaa hiukan jäähtynyt lintu ohuiksi viipaleiksi. (Tätä harjoitellaan vielä).
Me tarjosimme kukkoa keittokirjan ohjeistamana keitetyn riisin kanssa. Toinen vaihtoehto olisi kuulemma ollut leipä. Ohjeessa mainitaan vielä, että vietnamilaisten mielestä nahka on maukkainta osaa. Siitä olemme täysin samaa mieltä!

13 kommenttia:

 1. Näyttää tosi hyvälle ja jotenkin sopii mun tän hetken ajatusmaailmaan. Olisi saattanut mennä kokeiluun ellen olisi ehtinyt jo pistää broiskulle keittymään vanhaa tuttua satay - kastiketta :)

  VastaaPoista
 2. Oi teillä on niin ihana matka tiedossa:) Vietnamilainen ruoka on hyvää:)

  VastaaPoista
 3. Herkullisen näköistä!

  Vietnam on ihana matkakohde ja ruoka taivaallisen hyvää. Kannattaa tutkia vanhoja Bourdain jaksoja, sillä on hyviä Vietnam vinkkejä. Ruoan lisäksi Vietnamissa on ihan älyttömän hyvää kahvia ja sitä on myös helppo tuoda kotiin. :-)

  VastaaPoista
 4. Nelle joku toinen kerta sitten. Me ajateltiin hamstrata viikonloppuna taas kukkopaloja Huittisista, niin saadaan taas siivekkäitä. Unohtui muuten kirjottaa että laitettiin tuo astiaan valunut liemi riisin sekaan - ja hyvää oli.

  Jael: Uskon ja luulen niin! Vietnamilainen ruoka on meille suht uutta, mutta olen varma että löydetään paljon hyvää!

  ulla: vaikka on aika tumaa, niin hyvää oli!
  Bourdainin mainitsema "lunch lady" on merkitty, samoin yksi toinen paikka. Mielenkiintoista nähdä miten kahvi meille uppoaa - vai otetaanko vähän Kulta Mokkaa mukaan ;D

  VastaaPoista
 5. Teillä se kuume nousee!

  ...aattelin vaan, kun lupasitte matkustaa tänne Etelä-Pohjanmaallekin, niin esikeittelettekö sitten kotona jotakin piimävelliä, vai... ? ;)

  VastaaPoista
 6. Natriumglutamaattia ei tartte roudata Vietnamista saakka, sitä saa Hakiksen aasialaismarketeistakin.

  VastaaPoista
 7. Ihanaa lomamatkaa teille!

  Kotimainen kukko on kyllä mahtavaa herkkua. Tätä ohjetta täytyy kokeilla jossain vaiheessa.

  Pistäytykääpä jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
 8. Hei! Olin juuri Vietnamissa joululomalla, ja täältä linkistä löydät matkakertomuksen ruokavinkkelistä. Olen niin kade, että sinulla on matka vasta edessä, sillä Vietnam oli kaikista matkoistani kulinaristinen huipentuma! Aivan ihana paikka!

  Tuo kotiin ainakin kalakastiketta, jos uskallat. :)

  http://hammentaja.blogspot.co.uk/2014/01/vietnamilainen-ruoka-mailman-paras-ruoka.html

  VastaaPoista
 9. Nanna: Nousee nousee!

  Kun teille tulee, niin kai meidän pitää fiilistellä meksikolaisella ;).

  Jaana: Kiitos tiedosta!

  Akvis: Hetki vielä pitää ootella.
  Varsinkin jos kukon nimi on Danny, vai?
  Eikös se mahda olla teidän vuoro tulla meille. Sovitaan joku aika!

  Outi: suurkiitos! Siirrynkin heti tiirailemaan vinkkejäsi!

  kalakastike kuulemma on matkamme toisen kohteen
  Phan Thietin ylpeys, joten varmasti tuodaan!

  VastaaPoista
 10. Natrium glutamaattia ja aasialaisia herkkuja löytyy Vii voanista! :) Ihana kauppa! http://www.viivoan.fi/

  VastaaPoista
 11. Ano: Viivoan on tuttu kauppa, kuten korttelin toispuolinenkin aasialaismarketti. Kiitos kuitenkin vinkistä!

  VastaaPoista
 12. Ihanaa fiilistelyä tulevaa matkaa varten :) Pieni matkakateus tässä kyllä nyt iski ja kelpais mulle noin hyvän näköinen ruokakin.

  VastaaPoista
 13. Saa nähdä ehtiikö vielä jotain muutakin ennen reissua. Mtkaa odotetaan kovasti jo kaikki - suurimpina odotuksina aurinko ja tietty ruoka :)

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin