maanantai 19. syyskuuta 2016

Paahdettu mysli eli granola

 yhteistyössä ARLA
 
Olen aikuisuuteni siinä vaiheessa että luonnonjogurtti on alkanut maistua. Aiemmin se on tuntunut turhan happamalta. Kokeiltuani ihanan rouskuvaa granolaa ja mustikoita jogurtin kanssa kokonaisuus onkin yllättäen herkkua. 
Yhden granolapussin ostettuani tuumailin että sitä on varmaan helppo tehdä itsekin. Kuten olikin. Monet nettiohjeet ovat jotakuinkin kolmen vuoden takaa, joten en taaskaan ole ihan ensimmäisessä aallossa mysliä itse paahtamassa. Vaan mitäs tuosta! Ehkä siellä näytön takana on joku muukin joka ei vielä ole granolaa itse tehnyt. Ja toisaalta, kokeneemmat paahtajat voisivat pistää parhaat paahdetun myslin vinkkinsä kehiin. 

Meille oleelliseksi asiaksi granolassa nousivat eri pähkinöiden ja siemenien tuoma suutuntuma sekä rusinoiden runsaus. Paahtamisen kanssa pitää olla varovainen etteivät pienimmät siemenet pala.

ITSETEHTY GRANOLA

3 dl kaurahiutaleita
1 dl saksanpähkinöitä paloiteltuna
1 dl maapähkinöitä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kokonaisia manteleita

3/4 dl öljyä
½ dl hunajaa
½ dl fariinisokeria

2 dl rusinoita

Sekoita öljy, hunaja ja fariinisokeri kulhossa. Lisää joukkoon hiutaleet, siemenet ja pähkinät. Sekoita hyvin. Kumoa leivinpaperoidulle uunipellille.
Paahda 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kerran käännellen. Lisää jäähtyneen myslin joukkoon rusinat. Laita kannelliseen, kuivaan lasipurkkiin.

Arlan Ingmanin vähälaktoosinen luonnonjogurtti sopii meillä koko perheelle. 

32 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä olen vähän sellainen tuurimysleilijä, välillä menee paljonkin, sitten taas vuoteen ei yhtään, enkä ole koskaan tehnyt granolaa. Mutta taidanpa kokeilla :)

Merituuli kirjoitti...

Sulla mysli on istten vähän sama kuin mulla maksamakkara tai hapankorput :).

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Heh, ne myös! Juuri ostettiin eilen Rimistä maksamakkaraa :D kun ei olla aikoihin syöty.

Merituuli kirjoitti...

Meillä on kans pitkästä aikaa menossa pötkylä :D

Jael kirjoitti...

Minä taas pidän juuri siitä happamasta jugurtista. Itse tehty granola on parasta,en kai ole koskaan ostanut valmista sellaista,vaan aina tehnyt itse.

Merituuli kirjoitti...

Onko sinulla Jael jotain mitä haluat granolaan aina mukaan vai vaihteletko aineksia?

Anonyymi kirjoitti...

Olen ihan koukussa itse tehtyyn granolaan. Paahdetut pähkinät, varsinkin pekaani, ovat niin hyviä.

Merituuli kirjoitti...

Täytyykin paahtaa sitten pekaaneja joskus!

Jael kirjoitti...

Mä tykkään laittaa kaurahiutaleita, tastelia, omenaa, kanelia, vaniljaa,hunajaa,mantelia,ja vihreää tattaria. Vihreästä tattarista saa tosi kivan rakenteen granolalle. Täälläpäin muuten ei mysliä tule koskaan vastaan, mutta granolan valmistajia ja sekoituksia on tosi paljon

Merituuli kirjoitti...

Vihreästä tattarista en ole kuullutkaan. Onko se luontaistuotekaupan juttuja?

Jael kirjoitti...

Merituuli:taitaa olla,Ja PUnnitse&Säästä-ketjusta saa myös sitä.Ei ole sitä vahvaa makua kuin normitattarissa-.

Merituuli kirjoitti...

Kiitos Jael! Sulta kyllä oppii aina uutta.

Nti Papu kirjoitti...

Minäkään en ole saanut aikaiseksi omatekoista granolaa taikka mysliä. Ihan mitä tahansa siementä en omaan granolaan voi heittää pähkinäallergioiden takia, joten se hiukan jarruttelee ideoimista. Mutta kyllä vielä joku päivä pistän paahtamaan jotain ryynejä ;)

Merituuli kirjoitti...

Juu ja ihan pelkkä kaurahiutale ei toimi :)

Juulia / Vaimomatskuu kirjoitti...

Mua on kovasti viime aikoina houkuttanut kokeilla tehdä granolaa itse, mutta vielä en ole sen kimppuun ehtinyt. Tästä nyt potkua projektiin!

Sari kirjoitti...

Mä rakastan mysliä ja olin hyyyvin epäluuloinen granolaa kohtaan, kunnes valmistin sitä itse. Kaupasta en löytänyt mitään mikä olisi miellyttänyt omaa makua. Kyllä mä edelleen olen enemmänkin myslinystävä kuin granolan, mutta vaihtelu virkistää joskus. Meidän sivuilla on http://www.sweetfoodomine.com/reseptit/granola/ 100 parasta Glorian ruoka ja viinin keittokirjasta löytynyt resepti. Ihan mukiinmenevä ohje ;)

Helinä kirjoitti...

Mä oon tehnyt mysliä itse, mutta granolaa en. Pitäisikin taas tehdä! Miten muuten granola eroaa ns. muromyslistä?

Taru/Pullahiiri kirjoitti...

Itsetehty mysli/granola on niin herkullista! Täälläkin löytyy purkista mansikka-banaani granolaa/mysliä! Aina muutama ruokalusikallinen maustamattoman jogurtin joukkoon. Maistuu!

Merituuli kirjoitti...

Juulia toimeksi vaan. On tosi iisiä kunhan ei polta pähkinöitä :).

Sari mikä siinä granolassa mietitytti? Makeus? Kiitos vinkistä!

Helinä en tiedä mitä tarkoitat muromyslillä, mutta ymmärtääkseni granolan pähkinät ja siemenet on aina paahdettu ja sekaan on lisätty kuivattuja hedelmiä tai marjoja ja makeutta.

Taru: Ootko kuivannut marjat ja hedelmät itse vai ostanut valmiina?

Sari Sweet Food O`Mine kirjoitti...

No siis nuo kaupan granolat epäilytti maullaan :) mutta itsetehty upposikin sitten eri tavalla.

Kermaruusu kirjoitti...

Herkullisia granola-reseptejä olen nähnyt niin monessa paikassa mutta miksi en ole sitä vielä itse kokeillut...tämä täytyy korjata pian eli tehdä itse granolaa. :)

Merituuli kirjoitti...

Ok Sari :).

Kermis: Kokeilemaan vaan rohkeasti! Saa sekoittaa omat lempimaut mukaan.

Helinä kirjoitti...

Okei, sitai se mun 'muromysli' taisikin olla granolaa. Muromysli on mun termistön mukaan sellaista rapeaksi paahdettua. 😊

Merituuli kirjoitti...

Hauskoja omia sanoja meille on ruuille. Minulle esimerkiksi mokkapalat vaalealla pohjalla on tuulamantorttua.

Anne / 52 weeks of deliciousness kirjoitti...

Maustamaton jogurtti on ollut oma suosikki jo vuosia, vain raskaana harhauduin makujogurtteihin himoissani :) ja itsetehty granola on ihanaa, tosi kiva tämä sinunkin reseptisi :)

minni kirjoitti...

Niin, siis mulle on vasta viime kuukasina valjennut, mitä on granola. Ihan trendien aallonharjalla, siis... Kokeiluun on vielä matkaa, mutta ilmeisen herkulliselta näyttää...

Merituuli kirjoitti...

Anne: Ja nyt se on munkin suosikki. Ja kun maustamattoman makuun on päässyt, tuskin niihin makeisiin enää palaa. Vaikka vannomatta paras, ainakaan ruoka-asioissa.

minni: Herkkua on, kokeile ihmeessä!

Peggyn pieni punainen keittiö kirjoitti...

Monesti olen miettinyt granolan tekemistä, mutta aina vaan se on jäänyt. Tulee itse syötyä sitä niin harvoin. Haaveilin, jospa innostuisin ja tekisin juouluista granolaa, vaikka ihan lahjaksi asti.

Elina/Chocochili.net kirjoitti...

Itse tehty mysli on kyllä niin parasta! Paahdan itse myslin melkein aina pannulla (menee 5 minuuttia), ja parastahan näissä on, että sekaan voi heittää melkein mitä tahansa kaapista löytyy. Tällaista kunnollista oikein superrapeaa granolaa tulee tehtyä harvemmin, mutta voisi kyllä taas työn alle. Kiitos inspiraatiosta! :)

Merituuli kirjoitti...

Peggy: se on tosi hyvä idea, mietin ihan samaa!

Elina: Kiitos pikavinkistä. Mä tykkään tehdä isomman satsin kerralla, mutta jos joskus vaikka loppuu kesken tai haluaa tehdä kokeiluerän niin pannupaahtaminenkin on oiva vaihtis.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Minäkin kerran kokeilin ja lopputulos maistui ihan palaneelle puulle... ehkä voisi koittaa uudelleen ja keskittyä vähän paremmin uunin vahtimiseen?

Veera R. kirjoitti...

Palaneen granolan ja herkkugranolan ero on noin 20 sekuntia. :) Itse tehty granola on niin parasta. Ja parhaimmillaan vielä lämpimänä suoraan pelliltä sellaisenaan hotkittuna.

Blog Widget by LinkWithin