torstai 15. syyskuuta 2016

Art Priori, Tallinna

Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitseva Art Priori valikoitui illallisravintolaksemme siitä yksinkertaisesta syystä, että emme olleet kuulleet siitä mitään aiemmin. Vähän arvokkaampaan paikkaan oli tällä reissulla helppo mennä kaksin, kun mummu jo lähtiessä ehdotti, että hän voi olla lasten kanssa illalla hotellilla. 

Paikka on tyylikäs sliipatulla tavalla, mikä sai ainakin meidät hetkeksi pönöttämään. Tilanne kuitenkin rentoutui piankin, vaikka aluksi pelkäsin illan menevän turhan jäykäksi. Art priorin idea on yhdistää taidetta erityisen hyvään ruokaan. Kymmenen hengen kabinetissa mainitaan olevan hyvin arvokasta taidetta. 
Menu odotti meitä tyylikkäästi sinetöitynä katelautasella. Teimme kardinaalimunauksen muutamaa tuntia aiemmin syömällä Kompressorin letut "välipalana", emmekä millään voineet kuvitellakaan syövämme enempää kuin viiden ruokalajin illallisen. Keittiöntervehdyksillä ja pre-jälkiruoalla tämäkin lista tietysti venyi. Jukka otti viinipaketin, jonka minä sain puolikkailla kaadoilla sommelierin kanssa käydyn pienen neuvottelun jälkeen. Lopputuloksena oli pinkaralleen täytetyt vatsat. 
 
Yksinkertaiselta näyttävä menu oli joka annoksen kohdalla monikomponenttinen. Raaka-aineet olivat pääosin eestiläistä lähiruokaa, mutta niitä yhdistettiin rohkeasti myös muiden maiden herkkuihin. Tämä kerrottiin yhtä selkeästi annoksen esittelyssä kuin kotimaisuuskin. Kasviksilla oli menussa hallitseva rooli. Punaista lihaa löytyi vain alkupalatartarissa. 
 Alkusampanjan kanssa nautimme perunaa ja mätiä, jonka suolaisuutta juoma hienosti tasoitti.
 Toisena keittiöntervehdyksenä eteemme nostettiin retiisiä dipillä.
Tartar oli hauskan minipalainen versio, muttei maullisesti mitenkään hätkähdyttävä. Lihan kanssa lautasella maistui vuohenjuusto ja persiljapyre.
Ramenissa oli kauniisti paketoituja nuudeleita, jotka paljastuivat mustekalasuiroiksi. Samanmoinen, minusta hauska nuudeli-idea oli käytössä myös tukholmalaisessa gastrologik. ravintolassa. Pöydässä pikkukulhoon kaadettiin upeanmakuista lientä, joka avasi nyytitetyt mustekalapalat. Joukossa oli australialaista limettiä (finger lime), joka minimaalisina palleroina poksui hampaissa raikastaen keittoa hienosti. 
Ihmettelimme australialaisen limetin rakennetta, jolloin tarjoilija toi meille hypisteltäväksi ja maisteltavaksi yhden pikkaraisen hedelmän. 
 Leivät tuotiin pöytään nahkapussukassa, myös ruokailun alussa kuvun alla ollut rieska joka grillattiin.
Levitteinä Art Priorissa oli pehmoista voita ja tummaa kananmaksamoussea uskomattomalla kärsivällisyydellä aseteltujen lehtien alla. 
Seuraavaksi eteeni laskettiin kaunis kulho, jonka pohjalle aseteltu punajuuri oli leikattu ruusumaiseksi. Se tarjottiin mantelin ja kuusenkerkkien kanssa. Tämän ruuan viiniparitus oli todella loistava!
 Jukka sai punajuuriallergisena upeasti kypsennettyä lohta, jonka päälle kaadettiin pöydässä vielä kastiketta.
 Tähän väliin saimme suunraikastajaksi sorbettia, jonka päällä komeili kirpsakoita muurahaisia.
Sous videssäkin kypsennetty viiriäinen tarjottiin kesätryffelien kanssa. Kokonaisuus oli hienon makuinen, etenkin linnun rapsakka kuori. Paistopinta oli aseteltu mielenkiintoisesti lintupalan sivulle, joka tässä kuvassa ei näy. 
Jälkiruuan kovahkoa luumua oli vaikea syödä, mutta annoksen maut hivelivät suuta. Jäätelöön oli uutettu kardemumman makua, joka komppasi luumuakin upeasti. 
Ennen laskua saimme vielä "karkkeja", jotka tarjoiltiin sammalen päällä ja esiteltiin palana eestiläistä metsää. Suklaakuorrutetut jäkälät olivat hauskoja, samoin harmaat kivimäiset konvehdit. Visuaalisesti kokonaisuudessa hämmensivät karkit kääreissä. Hauskaa näissä käärekarkeissa oli se että ne syötiin kokonaan. 
  
Tarjoilu Art Priorissa oli ystävällisen korrektia, joskin hieman turhan paljon kiiruhtavaa. Nauroimmekin alkupalojen kohdalla että mahdammeko olla ulkona alta tunnin. Emme sentään olleet.

Selkeästi parhaaksi nautinnoksi Art Priorissa nousi tekstuurien upea yhdistäminen jokaisessa annoksessa.

Loppulaskumme oli 248 euroa, josta ruokien osuus oli 138 euroa. Suosittelemme Art Prioria lämpimästi fiinistelystä pitäville kulinaristeille. 

Lisään tämänkin kirjoituksen blogimme MATKAT-välilehdelle, josta löytyy reissujuttujamme maittain aakkostettuna. Virostakin löytyy tätä ennen jo 14 juttua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin