maanantai 25. elokuuta 2008

Inkiväärihernekeitto pekonilla

Enpä ole eläissäni tehnyt itse hernekeittoa. Aina on tullut turvauduttua kaupan tölkkeihin. Nyt kuitenkin päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja ostin luomuruokaherneitä kaupan kuiva-ainehyllystä. Katselin muutamia ohjeistuksia netistä, soitin äidille ja luin hernepussin reseptin. Vastaan tuli paitsi ihan perinteikkäitä versioita, myös mättö purkkihernarista ranskalaisilla - hmmm... Erilaisia ohjeistuksia punnitsemalla ja yhdistelemällä päädyin seuraavaan toteutukseen, joka oli oikein maistuva! Seuraavalla kerralla laitan kyllä vettä vähemmän, jotta keitosta tulee sakeampi. Inkivääri toi hauskan lisän keittoon viipyillen "taka-makuna". Rapsakat pekonit taas tuntuivat kivalta suussa ja maustoivat keittoa kivasti. Oikein suositeltava satsi!

500 g kuivattuja herneitä
3 l vettä (ensi kerralla 2,5 l)
sipuli pieneksi pilkottuna
1 ½ lihaliemikuutiota
inkivääritahnaa maun mukaan, meillä noin 3 tl (tai inkivääriä itsellesi parhaiten taipuvassa muodossa)
suolaa
meiramia
valkopippuria
pekonia


Huuhtaisi herneet. Laita likoamaan raikkaaseen veteen yön yli huoneenlämpöön.

Mittaa kylmä vesi kattilaan. Lisää herneet, sipulit ja lihaliemikuutiot. Anna liemen kiehua ja pistä sitten pienelle pulputtumaan kahdeksi tunniksi.

Mausta inkiväärillä ja anna kiehua taas hetken. Maistele ja lisää inkivääriä tarvittaessa. Varo laittamasta liikaa, ettei inkiväärin mausta tule hallitseva. Lisää myös muut mausteet.

Paista pekonit pannulla. Itse laitan pekonin aina kylmälle pannulle ja paistan molemmin puolin "keskikuumalla" niin että saan pekoniin hiukan väriä. Rasvaa ei tarvita erikseen, pekonissa sitä kyllä riittää. Nosta valmiit pekonit hetkeksi kuivumaan talouspaperin päälle. Leikkaa veitsellä makusi mukaisia paloja ja lisää rapsakoita paloja keiton päälle juuri ennen tarjoilua.

Meillä keittoa nautittiin uunituoreiden sämpylöiden kanssa, osan seassa pihlajanmarjaa.
Jälkiruuaksi mässytimme Pastapään salaisella reseptillä tehtyä pannukakkua. Nam!

4 kommenttia:

  1. Hiukan erilainen ohje kuin mitä joskus olen tehnyt.

    Tätähän pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  2. kiva jos kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. meille kyllä maistui!

    VastaaPoista
  3. Aito hernari on kyllä ihan parasta. Heti munakoison jälkeen tietysti ;)
    Ja inkivääri on varmasti mahtava lisä hernariin.
    Mistähän sitä saisi kärsivällisyyttä tehdä itse alusta asti...

    VastaaPoista
  4. sepä siinä onkin kun loppujen lopuksi mitään kärsivällisyyttä ei tarvittu! yöksi herneet likoamaan ja seuraavana päivänä keittelet. vaatii tietysti parin tunnin kotona olon, mutta muuten ylihelppoa. suosittelen kyllä inkiväärilisää!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin