sunnuntai 17. elokuuta 2008

Tokion maistiaisia - viimeistä viedään (osa 7)

No tottahan me myös sushia maistoimme! Emme ole saaneet sushia kohtaan muodostettua mitään suurta rakkaussuhdetta, mutta Japanin versiot maistuivat kyllä. Tuore kala on raakana(kin) superhyvää! Ylläolevan nigirisushiboksin ostimme jälleen sieltä Foodshowsta, jossa kalanleikkaajat asettelivat niitä tiheään tahtiin esille edellisten pakkausten hävitessä ostajien ostoskoreihin. Huomaa kaunis kukka ja "ruohomatto"-koristelu. Osaako joku kertoa mitä tuo ylärivin keltainen on? Se kai menee mätisushin kanssa makien kastiin?

Ennen reissua Sammakko vinkkasi blogissaan, että Japaniin mennessä kannattaa maistaa ainakin perinteistä herkkua unagia. Meidän piti mennä ravintolaan nauttimaan tätä ankeriasta, mutta lasten väsymyksen vuoksi päädyimme hakemaan kalaa FoodShowsta. Kysyin muutamalta myyntitiskiltä kalaa ihan vain sanomalla "unagi" varmasti ihan vääränlaisella intonaatiolla. Näin kauniin pakkauksen kuitenkin saimme, joka sisälsi siis unagiaterian - kalaa riisipedillä.
Kala valmistetaan hiilien päällä grillaamalla. Päälle sivellään maustekastiketta. Eri ravintoloilla on kuulemma salaiset maustekastikereseptinsä. Kala oli kyllä tosi hyvää! Suosittelemme ehdottomasti! Ravintolassa juuripaistettuna olisi varmaan ollut vielä parempaa, mutta näinkin maistui komeasti!
Tässä yksi nautiskelemamme ateria hotellihuoneen pöydällä. Etualalla rasvaista, herkullista ja possunlihanoloista kalaa. Taustalla katkarapuriisiä, kevätrullia ja soijakastiketta, katkarapuja majoneesikastikkeella sekä "lihapullia" johonkin käärittynä. Keskellä munakoisopaloja mausteliemessä. Oikealla jotain kaunista, mustaraitaista kalaa sienitäytteellä. Kaikki oli hyvää, voitte uskoa!
Ammattilaisten työskentelyä on aina mielenkiintoista seurata. FoodShow:ssa se onnistui useammassakin paikassa. Tässä taitava miehenalku tekee katkarapu-mustekalapalloja (takoyaki). Ensin pelkkä taikina levitettiin puolipallon muotoisiin valurautaisiin muotteihin, niin että taikina tuli myös yli. Hetken kypsyttyään taikinan joukkoon ripoteltiin mustekalalonkeronpaloja ja katkarapupaloja. Hetken päästä kokki alkoi viuhtoa, nipsutella ja käännellä huimaa vauhtia teräskärkisten puikkojen kanssa taikinaa niin että niistä tuli pallon muotoisia. Pallot paistettiin vielä kypsiksi. Kyllä maistui mustekalariisin keralla!



Tässä valmistuu kakkuja ja leivoksia.

Nämä tytöt tekivät maistuvia jäätelöannoksia. Jäätelön sekaan muussattiin asiakkaan valitsemia "mausteita", kuten esimerkiksi marjoja, keksiä murustettuna, piirakanpaloja... Vohvelitkin tehtiin tässä paikassa itse. Silloin tällöin nämä nuoret naiset luikauttivat ilmoille reippaan laulun tahdittaen sitä jäätelölusikoitten paukkeella. Hyväntuulista menoa ja herkullista jäätelöä! Paikka sijaisti MarkCity-kauppakeskuksen ravintolakäytävällä Shibuyassa.

Tokio oli upea, monipuolinen ja mielenkiintoinen paikka. Kaupunki oli kaikessa vilkkaudessaankin leppoisa. Paljon oli nähtävää, tehtävää ja maistettavaa!Suosittelemme koko perhe lämpimästi!

Herra Rausku Ikebukuron akvaariosta antaa vielä muutamia linkkivinkkejä Tokion-matkailijoille:

http://www.matkatarinat.com/ Hakusanalla Tokio löytyy meidän matkatarinamme
http://fi.bemmu.com/tag/Tokio Tietoa kaupungista hyvin kompaktisti
http://www.japan-guide.com/ Japanissa matkustamisesta ja elämisestä
http://www.bento.com/tf-rest.html Ravintoloita ja kahviloita alueittainkin lueteltuna

Ainakin näissä ruokablogeissa on meitä ennen reissattu Tokioon:
Kasvimaalta keittiöön Sammakolta löytyy myös japanilaiten ruokien ohjeistusta
Äijäari Japanissa

Hieno, opastavakin kirja "Umami, japanilainen ruokakulttuuri". Kirjoittajina Miika Pölkki ja Heikki Valkama
Tapani Jussila: Tokio Passi. Kirja on hyvä! Omamme on vuodelta 2003, mutta siitä on tullut uudistettuja painoksiakin.

12 kommenttia:

  1. Herkullisen nakoisia ruokia naissa Japani-kuvissa ;) Kaikki nayttaa tosi puhtaalta!

    VastaaPoista
  2. eiköstä vaan olekin susa. kyllä meidän kelpasi herkutella! kaikki maistuikin tuoereelta ja puhtaalta.

    VastaaPoista
  3. Beautiful pictures in all your posts! They are so nice to read... and the food, OH GOSH!!!!
    Those mustekalapaloja ( takoyaki ) are so good! I have a very nice recipe for those, but sadly I don´t have the pan for making them..
    By the way.. I couldn´t help to notice you travelled with small children.. I have two little ones and I was wondering: pärjäättekö hyvin?

    VastaaPoista
  4. Karaimame: kiitos!
    mustekalapallot OLIVAT kyllä hyviä! voisitko antaa reseptiä niihin? itselläni on poffertjes-pannu pienten hollantilaisten lettusten tekoon ja kuvittelen että sillä voisi tehdä minikokoisia mustekalapalloja. haluaisin ainakin kokeilla.

    lasten kanssa reissaaminen onnistuu hyvin. luulen että tämä oli hankalin matkamme, koska lennot olivat niin pitkät ja nuorimmaisemme vasta vuoden ja 4 kuukautta. tyttö ei oikein millään malttaisi olla paikallaan. reissuun pitää vain lähteä eri asenteella kuin pelkästään aikuisten kesken ja ottaa huomioon lastenkin toiveet sekä jaksaminen. Matkustimme perheenä aika paljon kun meitä oli "vasta" kolme. Nyt kun meitä on neljä, olemme reissanneet mm. Italiassa, Islannissa, Saksassa ja nyt siis Tokiossa. Joka paikassa on pärjätty hyvin, ei mitään ongelmia! rohkeasti matkaan vaan jos huvittaa!

    VastaaPoista
  5. Of course I can send you the recipe for Takoyaki! The problem is that I´ve learned from mother and there´s no precise measurings.. ( if you know what I mean :/)

    There is one recipe that I know and it is almost exactly what I´ve done.
    I highly recommend it (plus, it has all explanations very well written!)
    Check this out :
    http://www.justhungry.com/takoyaki
    If you make them, tell me if works with that poffertjes-pannu!

    Oh.. I should have a try and travel with my children then. Oldest is 3 and youngest 1v 4kk. Destinations are so far and I barely keep them entertained in a 5 hour train trip!! :P
    Thanks for the tips ;)

    VastaaPoista
  6. juu tiedän mitä tarkoitat. itse teen lettutaikinan ilman kummempia mittaamisia.

    kiitos tuhannesti linkkivinkistä. en ole yhtään varma toimiiko poffertjes-pannuni takoyakien teossa, mutta aion ainakin yrittää.

    lasten kanssa matkaamisesta vielä. 4-vuotiaamme istui penkissään jo hyvin leffan ja lastenohjelmien avulla joita omasta monitorista voi katsella. reilu 1-vuotias sen sijaan tarvitsi ohjelmaa, eikä millään olisi malttanut olla paikallaan. junnulle nukkumisen ajaksi varattu kaukalo oli huippuhomma, mutta siinäkin tulevat kilorajat jo pian vastaan. lapset ovat toki erilaisia, mutta silti olen sitä mieltä että oikealla asennoitumisella reissuun lähtiessä saa aikaan paljon hyvää.

    VastaaPoista
  7. Oli kiva lukea koko Tokio-sarjanne, nautin paljon, tosi mielenkiintoista ja hauskaa!! Kiitoksia :).

    VastaaPoista
  8. kiitos irene!ompas ilahduttavaa kuulla että joku muukin nautti Tokiosta ja matkastamme kuin me :) noita postauksia oli kyllä kiva tehdäkin.

    sinun kuviasi maailmalta on seurailtu myös täältäkäsin. vielä en ole Gomorraa varannut, sillä nyt on menossa "Kirjavaras" vain viikon laina-ajalla.

    VastaaPoista
  9. Kyllä nousi taas vesi kielelle! Hyvää sushia kun saisi, tai unagia, tai takoyakia... Tai niitä sembei'ä, rakastan niitä.

    Se ylärivin keltainen on merisiiliä eli unia. Keltainen kukka taas on krysanteeminkukka, mutta tuota gunkan(maki)palaa taisit kuitenkin tarkoittaa... (Pienenä yksityiskohtana vain, gunkan tarkoittaa taistelualusta!) Ne merisiilin vieressä olevat mätipallerot eli ikurat ovat myös ihania. Ollaan opeteltu ikuran tekoa kotonakin, ja vaikka ihan noin isoja mätirakeita ei täältä saakaan, niin kyllä siitä on hyvää tullut.

    Hauska kuulla, että maistoitte unagia ja piditte siitä - oioioioioi, kylläpä tekisi sitä mieli :D No, ensi kerralla sitten...

    VastaaPoista
  10. sammakko kiitos taas kovasti asiantuntevista kommenteista!

    juu sitä merisiiliksi tunnistettua tarkoitin. jännää...

    ikurasta minäkin tykkäsin. ehdin maistaa vain muutaman palluran, kun huomasin että yksivuotiaamme oli kahmaissut loput :D

    juu, unagi oli herkkua!

    VastaaPoista
  11. Kiva matkakertomus! Teillä on varmasti ollut hieno ja antoisa matka. Ruuat näyttää mielenkiintoisilta ja herkullisilta! Juuri tuon tyyppisistä matkakohteista minäkin pitäisin, Kanariansaaret ja vastaavat eivät ole minua varten. Mutta vielä ei vuosikausiin pääse mihinkään reissaamaan, kun eihän noita kettujen kauhuja voi pitkäksi aikaa jättää kenenkään muun hoiviin. Vanhempi koira ei edes kestä olla yön yli minusta erossa, se lakkaa syömästä ja vatsa menee kuralle. Mutta onneksi pääsee tällä tavalla virtuaalisesti matkustamaan!:)

    VastaaPoista
  12. kiitos kmsu! en ole ikinä ollut Kanarialla tai ns.rantalomilla, joten enosaa niistä sanoa. Nautin kovasti kaupunkilomista - lastenkin kanssa. Monet epäilevät ettei kaupunkilomilla lasten kanssa ole mitään tekemistä, mutta kokemuksen mukaan voin sanoa että väärässä ovat! kyllä sinäkin sitten pääset kun "vauvat" ovat isompia. kaikkiin elämänvaiheisiin liittyy omat nautintonsa!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin