sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Gremolatalla täytetty porsaan ulkofilee, bataattikiekot grillissä ja kermainen tattikastike

Saimme viikonloppuna vieraaksi tyttäremme kummiperheen. Ruokien suunnittelu alkoi Pastiksen vaatimuksesta siitä, että grilliä olisi hyödynnettävä. Uusimmasta Glorian Ruoka ja Viini 4/2009- lehdestä löytyi maukkaaksi osoittautunut possun ulkofileeohje, jota tulee varmasti tehtyä toistekin!

Gremolata sitruunoineen antoi ruualle raikkautta ja mehevyyttä. Rullamainen ulkonäkö oli myös plussaa possulle. Bataattikiekot, joiden ohje löytyi samaisesta lehdestä, toivat annokseen kaivattua väriä ja sienikastike kosteutta.

Possun ulkofileerullat

Possun ulkofilepala (500-800 g)

gremolatatäyte:
1 luomusitruuna
1 nippu persiljaa
2 valkosipulinkynttä
3/4 dl parmesaania karkeaksi raastettuna
½ dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria

lisäksi:
foodloopeja tai sidontalankaa
voipaperia
foliota
öljyä pinnalle

Valmista gremolatatäyte. Pese ja raasta sitruunankuoren keltainen osa. Hienonna valkosipuli ja persilja. Laita nämä mortteliin ja hiero seosta kunnes siitä irtoaa hieman nestettä. Sekoita juusto ja öljy joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Avaa possun filee auki. Halkaise se ensin pituussuuntaan melkein loppuun asti ja sitten taas toiseen suuntaan. Kun file on kokonaan auki, laita pinnalle suolaa ja pippuria sekä gremolata. Allaolevassa kuvassa file siis jo kokonaan avatusta puoliksi suljettuna, eli toinen lieve keskelle käännettynä.

Käännä vielä toinenkin lieve päälle ja sido koko homma tiiviiksi paketiksi foodloopeilla tai kostutella puuvillalangalla.

Kostuta voipaperi ja kääri fileen ympärille. Kääräise tämä paketti vielä folion sisään. Tähän asti lihan voisi tehdä hyvinkin ajoissa ennen vieraiden tuloa vaikkapa jääkaapin viileyteen.

Tökkää paistomittari liharullan keskiosaan. Kypsennä grillissä kuvun alla miedolla lämmöllä, kunnes sisälämpö näyttää 65 astetta. Meillä hommaan meni puolisen tuntia. Nosta filee grillistä ja anna sen levätä kääressään 20 minuuttia. Poista filee kääreestä. Jos käytit kiinnitykseen silikonisia foodloopeja, poista ne nyt. Käärö pysyy kyllä koossa. Grillaa possuun kaunis, rapea pinta kovalla lämmöllä. Sipele fileen pintaan öljyä grillauksen aikana.

Jos käytit sitomiseen lankaa, poista se nyt ja viipaloi filee.


Bataattikiekot grillissä

puolen kilon bataatti
öljyä
suolaa
mustapippuria

Pese bataatti hyvin, älä kuori. Leikkaa noin 1 cm ohuiksi viipaleiksi. Grillaa pinta kauniiksi ja siirrä sitten miedommalle lämmölle. Kypsyttele noin 20 minuuttia. Sipele öljyllä, ripsuttele päälle suolaa ja jauha mustapippuria.

Bataatit voit kypsentää hyvin ulkofileen vetäytyessä.

9 kommenttia:

  1. oo nomnomnom!

    Kesäkurpitsavuoka menee myös saletisti kokeiluun. Ja aivan ihana tuo teidän metsäreissu, pitääkin lähteä rämpimään ilmaisruoan perään kun juhannuksena maalle pääsee :)

    VastaaPoista
  2. Hih, täälläkin on luettu tuoreinta Ruoka&Viiniä. :) Ja kiitos muuten tuosta reseptistä, ajattelimme kokeilla samaista gremolata-possua juhannuksen tietämillä, mutta lehti jäi Kesäkotiin - vaan täältä saankin luntattua tarvittavat ainekset.

    VastaaPoista
  3. hanna: nom nimenomaan :)

    Kettufrouva: oli pitkästä aikaa huippuhyvä R&V numero-> grillausta, villivihreitä...vaikka mitä kiinnostavaa!
    ollos hyvä vaan lunttausavusta!

    VastaaPoista
  4. Aloitinpas minäkin nyt tutustumisen sillä sipuliin ja herkulliselta näyttää! :) Itsekin ajattelin tuon gremolata-possun testata jossain vaiheessa!

    Mutta varsinainen kommenttini aihe on: mistähän noita foodloopeja mahtaa saadaa? Minulle ihan uusi tuttavuus ja näppäriltä vaikuttaa! Pikainen googlaus ei tuottanut tulosta kuin yhden verkkokaupan verran... Sieltäköhän sitten tilaisin...

    VastaaPoista
  5. Anzku: höh. vastasin sulle jo kerran, mutta koitetaas nyt uusiksi. on viesti hävinnyt jonnekin.

    oikein lämpimästi tervetuloa vaan tutustumaan Sipulaan!

    Foodloopeja sai joskus lasipalatsissa olleesta myymälästä, jota ei enää ole. samanideaisia näin kyllä hiljattain Citymarketissa, oiskos ollut Iloleipurin mallistoa. En kyllä muista miksi he looppeja kutsuvat. toivottavasti tästä oli apua.

    VastaaPoista
  6. Kiitos vinkistä, pitääpä käydä sittarilla tonkimassa! :)

    VastaaPoista
  7. Tehtiin tätä possua eilen ja hyvää oli. Googlasin ohjetta ja kun tuoloksista hyppäsi silmille Sillä Sipuli päätin heti että tällä ohjeella mennään :D Eikä kaduttanut sitten yhtään :) Kiitos hyvän ohjeen jakamisesta.

    VastaaPoista
  8. Olipa ilo olla avuksi. Toivottavasti otatte *vähän* paremmat kuvat omastanne :D

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin