sunnuntai 23. elokuuta 2009

Wuosisatamarkkinoilla Vihdissä

Piipahdimme eilen kirkonkylällä, eli Vihdin keskustassa tallailemassa läpi Wuosisatamarkkinat. Olipas mukava tapahtuma! Muksut oli huomioitu hienosti. Vaikka myöhästyimme Lasten Raitista, oli rannassa vielä neljän jälkeenkin mahdollisuus paukuttaa rumpuja, taiteilla yhteismaalaukseen ja kuunnella satua teltassa. Kävipä tyttäremme myös tanssimassa lehmän ja peikon kanssa! Myyjiä markkinoilla oli monenlaisia, mutta niin tavanomaiset lakukauppiaat ja krääsämyyjät puuttuivat. Paikanpäältä sai ostaa mm. itsekeiteltyjä hilloja ja mehuja, kaunista keramiikkaa, hunajaa, savukalaa, vohveleita ja leivonnaisia vain muutamia mainitakseni. Itse sijoitimme ylläolevasta kojusta Himalajansuolaan, jota on kehuttu ainakin täällä Pinean blogin kommenteissa. Ostimme myös Vierelän luomutilan kojusta kauniita punasipuleita, upean lilaraidallisia valkosipuleita sekä yksikyntisiä valkosipuleita. Ohrajauhojakin hamstrasimme lettutaikinan tekoa silmälläpitäen.

Tässä kojussa myytiin mm. leivän pistelyyn tarkoitettua härpäkettä sekä ihania piparkakkumuotteja. En kuitenkaan sortunut nyt ostamaan muotteja - syy selviää teillekin seuraavista postauksista. Yläkulmassa roikkuva kartion mallinen, rei'itetty esine toimii nyt tuikkulyhtynä, mutta historia on paljon mielenkiintoisempi. Ennenmuinoin meinaten naiset laittoivat moisen härvellyksen kynttilöineen isojen hameidensa alle lämmittämään mennessään kylmään kirkkoon Jumalanpalvelukseen. En suosittele minihameiden kanssa! Tällaisia mielenkiintoisia tarinoita sitä kuulee, kun vain pysähtelee ja kyselee.

Jäikö tuon paikan anti epäselväksi?

Ennen lähtöä lapset saivat syöttää vielä lampaita. Tämä tuntui olevan oikein hauskaa!
Ilmapallot tanssivat naruissaan kun suuntasimme kotia kohti, taas yhtä elämystä rikkaampana.Muuten, huomasithan kutsun!

11 kommenttia:

 1. Kivalta näyttävät markkinat! Tuota Himalajansuolaa olen käyttänyt ihan tyytyväisenä parisen vuotta.

  VastaaPoista
 2. Oi kun ihania kojuja, valkosipuliletit ja punasipulit näyttää niin herkullisilta! Ne vaaleat pullukatko punasipulien vieressä ovat niitä yksikyntisiä valkosipuleita? Toreja ja markkinoita saisi olla enemmänkin :D

  VastaaPoista
 3. Yaelian: Minä tykkään tällaisista markkinoista. Auringonpaisteessa on mukava dallailla ja katsella ihmisiä ja kojuja sekä maistella tunnelmaa. Näistä markkinoista tykkäsin erityisesti siksi, että lapset oli huomioitu muutenkin kuin puhaltamalla pomppulinna.

  Muistankin että olit ykis Himalajansuolan suosittelijoista. Kiitos siis sinullekin vinkistä! Mielenkiintoista testata sitä.

  pinea: Ihania kyllä olivat! Jotkut myyjät olivat pukeutuneetkin vanhanajan vaatteisiin ja koristelleet kojujaan vanhantyylisiksi.

  Nuo punasipulin vieressä köllöttävät kaunokaiset ovat tavallisia sipuleita. Yksikyntiset eivät ole mahtuneet kuvaan. Ne olivat hiukan "tavallista" valkosipulia pienempiä. "Sooloina" niitä myytiin. Myyjä vinkkasi yksikyntisten olevan hiukan mehukkaampia kuin tavalliset ja melko mahdottomia kuivata. Tuoreena säilyvät jääkaapin viileydessä pari viikkoa.

  VastaaPoista
 4. No minä ajattelinkin, että ovatpa valtavia ;)

  Katoin Vihti-sivuilta lisää kuvia, ne vanhan ajan vaatteet ovat tosi hienoja ja sopivat käyttäjilleen. Harmi, ettei kuvia vaan saanut klikattua isommiksi.

  VastaaPoista
 5. Ettei olisi ollut Kyröläinen (Vähäkyrö) pläkkyri myymässä niitä lyhtyjä ;)

  VastaaPoista
 6. pinea: no sitten minäkin kävin kurkkaamassa kuvia - on tosiaan harmi etteivät suurene klikkaamalla.

  JaanaM: voip ollakin. en tullut kysyneeksi hänen nimeeään/yrityksensä nimeä. Kuvassa näkyy teksti Tainan Tupa tms. Onkos sama henkilö? Hän kertoi että lyhtyä tekee vain yksi mies Suomessa, koska herra on patentoinut tuotteen. Ja tällä rouvalla on ainakin jälleenmyyntioikeus.

  VastaaPoista
 7. Tämä mies on vähäkyröläinen pläkkyri Asko Gråholm. Vähäkyrö tunnetaan myös fyrrykyrönä, ja fyrryhän on pläkkipellistä tehty lasten lelu :)
  http://web.telia.com/~u93304463/fyrry%20vahankyron%20murteella.htm

  Voin tuon suomentaa, jos on tarvis..

  VastaaPoista
 8. Anteeksi, mutta mun on ihan pakko tulla vielä esittelemään muutama muukin fyrry, löysin niin hauskan jutun..

  http://www.netikka.net/rimakivi/tyon_tiedot.php

  VastaaPoista
 9. JaanaM: kiitos näistä! anteeksi ei tarvitse pyydellä kun miellä kommentoi :)

  Kojun myyjä kertoikin tuosta fyrrystä, kun ihmettelin "mikä tämä tällainen taikinapyörä on?" :D Sitä on kuulemma käyty tuberkuloosia sairastavien hoitoon keuhkoja vahvistamaan. Toinen puoli oli sitten se että taudit levisivät helposti fyrryn ansiosta.

  mainion näköisiä vekottimia nuo erikoisfyrryt! sieltähän löytyi yvä häälahjaideakin parille jolla on jo kaikkea ;).

  VastaaPoista
 10. Ihanan oloiset markkinat, kun ei myynnissä ole vain jotain turhan päiväistä rihkamaa, kuten monilla markkinoilla tuppaa nykyään olemaan. Meillä on tuollaisia kartioita myös, miehen setä on niitä tehnyt. Käytetään aina talvisin ulkotulien kanssa ja hienosti niitä tuli loimottaa. Ei ole tullut mieleenkään kokeilla hameen alla lämmittämässä.;)

  VastaaPoista
 11. Kmsu: nykyään kirkot on jo sen verran lämmitettyjä ettei onneksi tarvitse tuollaisia lämmittimiä ;)

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin