sunnuntai 23. elokuuta 2009

Savustettu tyrnihunajasiika

Kuukauden ruokahaasteeseen oli pienimuotoinen pakko osallistua, sillä Herkku ja Koukku-blogin kuuluttama aihe oli niinkin inspiroiva kuin Luonnon antimet. Halusimme kokeilla jotain itsellemme uutta ruokaa. Yhteisen pohdinnan jälkeen pääsyimme savustamaan siikaa ja sipelemään se ennen paistoa tyrnihunajalla.

Hunajanhan voisi tehdä itsekin lisäämällä kuivattujen tyrnien muruja hunajaan. Me olemme ostaneet omamme valmiina Tuunalan lumosta.

Kala maistui selkeästi savustetulta. Pippuroiminen hiukan jyräsi tyrnin makua, joten suosittelemme olemaan varovaisia maustamisessa. Kala oli oikein hyvää ja pinnaltaan kaunis. Kanervankukkia piti vielä ripsutella kalan ylle kaunistukseksi, mutta se unohtui touhutessa. Onneksi salaatin ruusut hiukan paikkasivat asiaa.

Savukala tarjottiin nokkosmuussin ja Villivihreistä kootun salaatin kanssa. Salaatti sisälsi hentoisia siankärsämön lehtiä, pihatähtimöä ja ruusun terälehtiä. Villivihanneksista puheenollen muuten: löysin tässä syksyllä kirjaston lastenosastolta mainion kirjan Villiinny villivihanneksiin. Sen on kirjoittanut Raija Kivinen. Kirja tarjoaa ainakin aloittelijalle hyviä vinkkejä villien keruuseen ja säilömiseen, värillisiä valokuvia myöden. Tulen takuulla lainaamaan teoksen keväällä uudestaan.

Mutta sitten jo savustamaan suomalaista kalaa!

2 pikkusiikaa, yhteensä 500 g
merisuolaa

4 rkl tyrnihunajaa
sitruunapippuria

3 dl savustuspuruja

Fileoi siiat. Laita fileille reippahasti merisuolaa. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa. (Keitä fileointitähteistä kalaliemi ja pakasta jos et tarvitse sitä heti).

Pyyhi suolat kalan pinnalta. Valele fileet tyrnihunajalla ja ripsuttele päälle sitruunapippuria. Ole pippurin kanssa varovainen.

Laita savustuslaatikon pohjalle 3 dl puruja. Aseta kalat ritilöiden päälle. Savusta grillissä noin vartti. Nauti savukalaa terassilla lisukkeiden kanssa - mmmmmm!

Kiinnostuneille vinkattakoon, että blogissamme on myös tunniste luonnon aarteista, josta löytyy lisää vastaavanlaisia herkkuja.

7 kommenttia:

 1. Ooh, itse savustettua siikaa, varmaankin ihan tajuttoman hyvää! Onnea ruokahaasteeseen!

  VastaaPoista
 2. se oli! lohta on grillattu nyt kaksi kertaa kotona, joista toinen laatikossa, mutta siikaa ei ikuna. vaan nyt aukes sekin! kiitos onnitteluista. Kävin jo kurkkimassa osallistujalistaa - monennäköistä herkkua on tyrkyllä, mikä on hieno juttu!

  VastaaPoista
 3. Hyvän näköistä siikaa, todella kaunis väri pinnassa!:) Lauantai-iltana alkoi töissä mahdottomasti tehdä savusiikaa mieli, mutta eihän sitä tietenkään siihen hätään mistään saanut.;) Pitää lähiaikoina käväistä kalasatamassa, jos sieltä siikaa löytyisi ja pääsisi savustamaan.

  VastaaPoista
 4. Kmsu: olisi ollut hienoa tehdä itsepyydettyä siikaa, mutta nämä kyllä "ongittiin" kaupan tiskiltä. oli muuten hyvä myyjä kun tarkisti ja näytti vielä minullekin kalojen kidukset ennen paketointia. vähän olivat pienenlaisia, mutta kyllä niistä meille piisasi.

  väri tulee uskoakseni juuri hunajan ansiosta noin kauniiksi. raaoissa kaloissa näkyy hyvin tyrni- ja pippuripilkotus.

  VastaaPoista
 5. EEEEIIIIIIH!
  Tämäkö me missattiin sunnuntaina? En kestä kun näyttää niin hyvältä.

  VastaaPoista
 6. Millainen maku tuossa tyrnihunajassa on? Onko se yhtään kirpakka, tms., vai maistuuko tyrni siinä miten? Kuulostaa joka tapauksessa hyvältä.

  VastaaPoista
 7. Veera: no tämä just. kokeilu onnistui ;). joku toinen kerta sitten!

  pinea: aika miedosti maistuu tyrni, saisi mielestäni maistua enempikin. marjan pilkutus on silti kaunis.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin