perjantai 5. marraskuuta 2010

Parmesaanilla täytetyt kalmarit

Tämä täytettyjen kalmarien resepti on kutkuttanut mieltäni jo pitkään, sillä koko perheemme rakastaa mustekaloja ja parmesaania. Ohje on Giorgio Locatellin kirjasta "Made in Italy". Tässä ruuassa rikotaan Italiassa vallitsevaa sääntöä - älä ikinä yhdistä juustoa ja merenelävää.

Reseptin toteutus mahdollistui, kun löysin kokonaisia kalmareita etnisen marketin pakastealtaasta. Enkä sitä myöten meinannut pysyä pöksyissäni: minä nimittäin nautin suunnattomasti kalmareiden perkaamisesta. En edes osaa selittää mikä hommassa niin hienoa on - se kun pää irtoaa muusta kropasta rusahtaen vai se kun nahka ikäänkuin liukuu pois perattaessa.

Täytetyt kalmarit olivat makuumme pieni pettymys: ne olivat turhan paljon täytteen anjoviksen makuisia. Seuraavalla kerralla kokeilisin suolaripsausta tilalle. Kalmareissa oli pieni sivumaku, joka tuli varmaankin pakkauksen liemestä. Muuten sanoisin ruuan olleen oikein hyvää.  Jos vain saisi jostain tuoreita kalmareita (ja tähän perään pitkä huokaus...).
 Huuhdellut kalmarit pötköttävät
Peratut kalmarit lötköttävät

TÄYTETYT KALMARIT

16 pientä kalmaria perattuna

4 rkl oliiviöljyä
2 hyvin kypsää tomaattia paloiteltuna
kourallinen basilikaa
suolaa ja pippuria

täyte
2-3 kalmaria perattuna
(2 anjovisfileetä TAI) suolaa
4 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
kourallinen lehtipersiljaa
reipas kourallinen leivänmuruja kuivasta leivästä
2 rkl raastettua parmesaania

öljyä
hammastikkuja


Surrauta täytteen aineet massaksi vaikkapa sauvasekoittimella.

Perkaa kalmarit niin, että jätät vaippaontelon pussiksi. Säilytä myös lonkerot.

Täytä pussit täytteellä, pikkulusikkaa ja sormia avuksi käyttäen. Täytettä ei kannata laittaa kovin paljoa, sillä silloin se valuu ulos paistuessaan. Sulje pussi hammastikulla ja kiinnitä samalla tikulla myös lonkerot takaisin.
Laita paistinpannuun öljyä ja kuumenna siinä tomaattia sekä basilikanlehtiä miedolla lämmöllä. Tarkoitus on saada seos lävitse lämpimäksi, ei kiehuvaksi. Mausta tomaatilla ja pippurilla.
Kuumenna parilapannu todella kuumaksi. Jos pannu ei ole riittävän kuuma (savuava), kalmari alkaa kiehua nesteissään. Tämä tekee ruuan mauttomaksi ja rakenteen ikäväksi. Sutikoi täytettyjen kalmarien pintaan öljyä ja laita ne pannulle. Mustekaloja paistaessa on oltava nopea - muuten saa aikaan pyörän sisäkumia. Kun kalmari on ottanut hiukan väriä, käännä se ja paista toiseltakin puolelta. Pannulla on oltava myös tarpeeksi tilaa, jotta mustekalan saa käännettyä valmiiksi kuumalle pinnalle, ei siis itsensä ympäri.

Siirrä täytetyt kalmarit, hammastikut poistettuna hetkeksi tomaattien ja basilikojen joukkoon hetkeksi. Tässä on tarkoitus saada täytteen makuja sekoittumaan tomaatti"kastikkeen" kanssa.

Tarjoa vaikkapa paistetun leivän kanssa. Meillä oli niin kiire nyherrysruuan jälkeen, että lautaskuvat jäivät ottamatta.

Tämä ruoka vei väistämättä ajatukset kesään ja grillauksiin, kun basilikaa riivitään pihalta...Sitä odotellessa.

3 kommenttia:

  1. Keskustan Herkusta saattais saada! Ainakin luulen että olen nähnyt noita pelottavia möllyköitä siellä.

    VastaaPoista
  2. Anni tuoreenako ?! Jos, niin sinne suuntaan kyllä joku päivä varmasti.

    VastaaPoista
  3. Arvo Kokkoselta löytyy ainakin nettisivujen perusteella löytyvän tuoreitakin - wau! http://www.arvokokkonen.fi/tuotteet/mustekalat/index.php

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin