lauantai 18. joulukuuta 2010

Joulujuomaoptio

Uusin Kauppalehti Option erikoisnumero on rakennettu hyvän ruuan ja elämysten ympärille. Luimme Jukan kanssa molemmat juttuja suurella mielenkiinnolla ja vieläkin jäi maisteltavaa. Lehti sisälsi paljon asiaa Henri Alenista, ja myös miehen 3 reilua ruokaa joulupöytään. Juttua on kirjoitettu myös eläköityneestä Michelin-ravintolatarkastaja Derek Bulmerista ja maailman parhaaksi rankatusta ravintola Nomosta. New Yorkiin matkaaville tipauteltiin 5 varmaa ravintolavinkkiä. Noin muutamia aiheita mainitakseni.

Me tartuimme hetsillään juomasuosituksiin Joulupöytää silmälläpitäen.

Yläkuvassa vinoileva punaviini, Brolio Chianti Classico on Samuil Angelovin suositus kinkkujen ja laatikoiden kaveriksi. Mies on yksi Ravintola Murun omistajista ja palkittu monta kertaa Suomen parhaana sommelierinä. Angelov kertoo Viiniklubi-otsikon alla toscanalaisen viinin olevan hänen kestosuosikkinsa. Siitä löytyy aurinkoa ja lämpöä, sekä raikastusta kinkulle ja laatikoille.
Jälkiruokajuustojen kanssa haluamme maistella portviiniä. Option erikoisnumeron Viiniklubi oli arvioinut Alkon Portviinivalikoiman "laadultaan harmillisen heikoksi" ja "surulliseksi". Arviosta huolimatta me melkein vasta-alkajat tartuimme jutussa 10+/20 pistettä saaneeseen portugalilaiseen Graham's Reserve Ruby Port Natura:n. Sen makua kuvaillaan jutussa keskitäyteläiseksi, makean hedelmäiseksi ja vivahteikkaaksi. Jälkimakua moititaan hieman lyhyeksi. Luomuisuus saa meiltä lisäpisteitä jo ennen maistamista. Alkon omalla sivulla mainitaan portviinin käyvän erinomaisesti tumman suklaan kanssa.

Alkon tuttu myyjä suositteli meille juustojen kanssa kokeiltavaksi myös espanjalaista Nona Petit punaviiniä. Yksi pullo siis sitäkin! Saanen selvennykseksi huomattaa, että myyjä on tuttu muista yhteyksistä, ei alituiseen alkomahooliliikkeessä ramppaamisesta.
Samainen tuttu myyjä vinkkasi meille omaa suosikkiaan, ruotsalaista Snälleröds Starkvinsglögiä kuvaillen sitä selkeän mausteiseksi. Viime vuonna tämä luomuglögi oli kuulemma loppunut kaksi viikkoa ennen Joulua.

Olemme jo aiemmin ostaneet Lohjan ABC-aseman tiloissa sijaitsevasta Deli Bakersistä lisäaineetonta Wanhan Porvoon Fabriikin Jouluglögiä, jota maistelemme varmaan tänä iltana. Ensin vain tarvitsee kantaa kuusi sisään ja koristella se koko perheen voimin. Siitä se Joulutunnelma alkaa rakentua...

14 kommenttia:

 1. Hei mä olen juonut tota glögiä! Se oli hyvää (en tosin ole mikään glögiasiantuntija). Paitsi kylmänä tulee pahasti läpi jyräävä kaneli. Ei kai sitä kylmänä tosin ole tarkoitettukaan juotavaksi. ;)

  VastaaPoista
 2. Tuota ruotsalaista varmaan tarkoitat? Kiva kuulla sinultakin että olisi hyvää. Tuskinpa glögiä on tarkoitus kylmänä juoda, vaikka kuka sitä toisaalta kieltää. Onko sinulla lempiglögiä? Jos, mikä se on?

  VastaaPoista
 3. Tuo luomuport on hyvää, tuskin petytte.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiinnolla odotan portin makua. Alkon myyjä oli, Ari, kanssasi samaa mieltä.

  Tuo Porvoon glögi oli aikuisten mielestä hyvää, lapset eivät tykänneet. Maku oli paksu, hyvin mustaherukkainen. Jälkimaku oli miellyttävän pehmeä, ei lainkaan kitkerä kuten joissakin mehuglögeissä.

  VastaaPoista
 5. Tajusin, että oonpas muuten juonut tuota luomuporttia, mutten muista yhtään makua ja mielipidettäni siitä. Räkä! Tapanani on nimittäin ostaa 1-2 itselleni uutta viiniä per viikonloppu, jotta laajentaisin viinituntemustani, mutta suunnitelmani ei olekaan ilmeisesti aukoton ;D. No onneksi pari viiniä on sentään jäänyt mieleeni.

  VastaaPoista
 6. Mari: Ei varmaan mikään valtava kokemus suuntaan tai toiseen kun et muista :)? Aika hyvä harjoittelukohde ja -keino! Onko tullut vastaan todellisia helmiä?

  VastaaPoista
 7. Jep, ruotsalaista tarkoitin. Ei mulla ole lempparia, juon siihen nähden liian vähän glögejä, mutta mun mielestä Alkon glögit on aina aika viinaisen makuisia ja pahoja. Snälleröds oli varsin lempeää ja hyvää.

  VastaaPoista
 8. Ei kun oho, se viinihän odottaakin vielä kaapissa korkkamattomana! Ilmankos maku ei muistunut mieleen :D. Ja juu, joitakin viinihelmiä on sattunut kohdalle, mutta nimimuistini on huono. Muistan vasta etiketin nähtyäni, että tää oli hyvää/huonoa.

  VastaaPoista
 9. Anni: Ei olla vieläkään aukaistu pulloa, mutta ehkä kinkunvalvojaisissa (jotka loppuu mun kohdalla kyllä varmaan alta aikayksikön, olen pikkasen huono valvomaan).

  Mari: Mäkin muistan toooosi huonosti viinejä nimeltä, huomiotaherättävät/erityisen tyylikkäät etiketit puolustavat kyllä paikkaansa meilläkin.

  VastaaPoista
 10. Snällerödsin glögi on oikein mainiota. Aika pehmeää, tosiaan mausteista. Aluksi kutitteli oikein kurkussa kun maistettiin päivällä piparin kanssa. Tujuus yllättää, 15 prosenttista tavaraa.

  VastaaPoista
 11. Luomuportin ovat huomanneet muutkin: kotialkossa ei ollut pullon pulloa jäljellä.

  VastaaPoista
 12. No ompa se sitten suosittua! Olisit siis ostanut? Löysitkö mitään vastaavaa/korvaavaa tilalle?

  VastaaPoista
 13. Olisin. Ostin sen sijasta Graham'sin LBV:tä vuodelta 2005, kyllä sekin maistuu.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin