lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kiukaalla kypsennetty saunatonttu

Eilen ruuanlaitossa meni melkoisesti aikaa, kun valmistelimme Jukan isän syntymäpäiväillallista (siitä lisää myöhemmin). Tänään olemme nauttineet auringonpaisteesta, rantajäiden rikkomisesta, kirjan lukemisesta, leikkimisestä ja puiden halkomisesta. Ruuanlaitto on kulkenut sarjassa helposti maistuvaa.

Päivällisen kohdalla helppous tarkoitti Tuomas Holopaisen Saunatonttu-reseptiä, jonka me bongasimme Rokit Kokit-sivustolta Kotiteollisuuden Sinkkosen esittelemänä. Saunatonttu taas tarkoittaa folioon kiedottua, pitkään kiukaalla kypsytettyä makkaraa ja pekonia kumppanineen. Jos kaupan valikoima olisi ollut toinen, makkara olisi ollut ehdottomasti Kotiteollisuuden omaa kyrsää.

Saunatonttu oli oikein vaivaton, tuhdin makuinen eväs. Sopisi oivasti kaikkiin saunailtoihin ja vaikkapa juhannukseen. Vahvana aaninkina on, että foliokääreinen herkku maistuisi parhaalta  usean oluen jälkeen, kalliolla istuen silloin kun kokko jo alkaa hiipua ja kesäyö hellii valoisuudellaan.

Seuraavalla kerralla jättäisimme alkuperäisen ohjeen öljylurautuksen pois, sillä pidimme sitä melko turhana. Poppamiehen kastiketta meillä ei ollut, mutta tuskimpa tuo olisi huonoa tehnyt. Mietimme syödessä, että paprika, kesäkurpitsa tai munakoiso olisi sopinut settiin varmaan erinomaisesti. Mutta joku näistä vaihtoehtona tomaatille, jotta ruuan luonne ei kärsi.
SAUNATONTTU
kolmelle-neljälle

4 makkaraa kiekkoina
100g metwurstisiivuja puolitettuna
paketti pekonia paloiteltuna
4 (tai enemmän) valkosipulia puristettuna
4 sipulia lohkottuna
noin 100 g sinihomejuustoa murustettuna
2 dl emmentaljuustoa raasteena
15 kirsikkatomaattia puolitettuna
mustapippuria myllytettynä

Lado kaikki raaka-aineet folion päälle. Taiteile foliopaloista todella tiivis nyytti. Me laitoimme nelinkertaisen folion. Asettele nyytti kuumalle kiukaalle pariksi tunniksi ja sauno samalla itsesi puhtaaksi. Valmis!  

8 kommenttia:

 1. Oli kyllä paha/hyvä juttu tulla tänne kurkistelemaan, kun näytät kuvia tuollaisesta nälkäisen miehen tainnuttajasta.
  Rupesin vain miettimään, kuinka monta nyyttiä minun pitäisi meidän kiukaalle rakentaa, että 14-henkinen perhe olisi tyytyväinen herkun riittävyyteen.
  Oletteko koskaan lisänneet tuohon esim. Rosamundan lohkoja?
  Ja se on ihan varma, että jos tuota paistaisi uunissa, ei lopputulos olisi läheskään yhtä maukas.
  Kiitos ohjeesta,,

  VastaaPoista
 2. Mun verisuonet meni vähän tukkoon jo pelkästä lukemisesta. :D
  Mutta kyllähän tätä pitää kokeilla!

  VastaaPoista
 3. Sirkku: Oishan tuohon kiukaalle vielä noita nyyttejä mahtunut, löylyistä en kivipinnan täyttämisen jälkeen enää tiedä :). Tehtiin nyt ensimmäistä kertaa, joten pottuja ei olla kokeiltu. Voishan sen tehdä niinkin, että pistäis pari nyyttiä kiukaalle ja sitten ne perunat uuniin. Rokit Kokit sivustolla joku oli kommenteissa kehunut tehneensä tämän uunissa maistuvin lopputuloksin - fiilis vaan ei ole yhtään sama.

  Veera: vai tukkoon :D. Ei sitä kuule tiedä mitä hittibiisejä tulee sävellettyä tämän setin jälkeen, Holopaisen tyyliin.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Ne poppamiehen soosit on hyviä - ainakin mitä me on kokeiltu. Mimmu toi niitä joskus lahjaksi chilifestareilta. :) Ja ne säilötyt aji cristalit (poppamies) on ihan ykkösiä - tosi hyvin onnistunut säilöntä. Niitä löytää välillä ruokakaupoistakin ihan; tai siis espoon keskuksen k-marketissakin on.

  VastaaPoista
 6. Hyvä tietää Nelle jos kohdalle sattuu!

  VastaaPoista
 7. Hmm - mietin vaan että mitenkäs kyseisen herkun valmistaminen onnistuisi esim. uunissa?
  Kellään kokemusta?

  VastaaPoista
 8. Mikä nottei se uunissakin tulisi. Silloin ei tarvitsisi pakatakaan noin kovasti, riittäisi kun paketti pysyisi kasassa ja nesteet sisällä niin että lopussa voi pöyhiä kaiken maistuvaksi.

  Jos kokeilet niin palaathan kertomaan!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin