keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Mämmigrissinit eli kiisket

Minulla ja mämmillä ei ole suurta rakkaussuhdetta. Viime vuonna maistoin sitä kuitenkin ruokalusikallisen verran ja tänä vuonna kaksi. Siinä maistellessani tuumailin, mahtaisiko maltainen maku mennä leivonnaisten seassa.

Kirjastosta lainattu Mämmi- kirja toi helpotusta pohdintaani. Kirjan on kirjoittanut Ahmed Ladarsi, joka vuonna 1978, ollessaan Helsingissä Italian suurlähetystössä kokkina, maistoi ensimmäisen kerran mämmiä. Eikä järkyttynyt. Myöhemmin mies halusi monipuolistaa mämmin käyttötarkoitusta, joskaan tarkoituksena ei ollut syrjäyttää perinteistä käyttötapaa.

Lopputuloksena on minut koukuttanut leivontakirja. Pidän maltaisesta mausta, joten mielenkiinto monia mämmipitoisia reseptejä kohtaan on herännyt. Kolmea on jo kokeiltu, vain yhdessä epäonnistuen (omasta mokasta johtuen). Reseptit ovat selkeitä ja houkuttelevia.

Mämmi-kirjassa kerrotaan mämmin matkasta pellolta lautaselle, opastetaan tekemään mämmiä kotonakin ja kerrotaan jopa tuohituokkosen valmistuksesta. Mämmiä ohjeistetaan sujauttamaan esimerkiksi leipä-, piirakka- ja täytekakkutaikinaan. Mämmin käyttäminen lettu- ja pastataikinaan kuulostaa sen verran eksoottiselta, että pakko kai sitä on kokeilla.

Tässä alkuun kuitenkin "mämmigrissinien" eli kirjan otsakkeen mukaan "kiiskien" ohje. Kyse on siis leipätikuista, joihin on käytetty mämmiä. Taikina oli helppo tehdä ja leipoa. Maku on hieno, rukiinen. Koska käytin kaupan valmista mämmiä, löytyi meidän kiiskistä makeuttakin. Nämä leipätikut olisivat oivallisia dippailuun. Sopivat todistetusti hienosti myös kukkakaalisosekeiton kanssa. Kirjoittaja itse kehottaa napostelemaan ne sellaisenaan, teen kanssa tai juurikin dippikastikkeen kera.

KIISKET

150 g mämmiä
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl öljyä

Lisää jauhot mämmiin vähitellen.
Lisää öljy, sekoita ja vaivaa hyvin.
Anna taikinan levätä noin puoli tuntia.
Jaa taikina 15 osaan ja leivo noin 20 centin pituisiksi tikuiksi.
Paista 200 asteessa 15 minuuttia.

3 kommenttia:

 1. tätä ohjetta olen odotellut :) Nämä olivat tosi, tosi hyviä. Johonkin illanistujaisiinkin loistavia juuston kanssa! Pääsin nimittäin minäkin maistamaan... :)

  VastaaPoista
 2. Mietin juuri mitä viedä viemisiksi pääsiäisenä ja tämähän on loistava juuri siihen!

  Kiitos virikkeestä, taas kerran :)

  VastaaPoista
 3. Nelle: Kyllä, niinkin voisi hyvin käyttää. Kiva että maistui!

  Piia: Voi miten kiva olla vinkiksi! En usko että tällaisia saa kaupasta, joten aika uniikkia viemistä :).

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin