tiistai 9. elokuuta 2011

Vaihtoehtoisia risottoja: Risonno ja speltti

Tai siis...risoton tapaan valmistettuja ryyniruokia.

Meillä rakastetaan risottoja (poikaamme lukuunottamatta) ja hämmentelenkin niitä tämän tästä. Parhaimpina aikaansaannoksinani pitäisin kurpitsarisottoa pekonilla ja ihan perus parmesaanirisottoa. Halusin kokeilla muitakin jyviä samalla tekniikalla tehtyinä, ekologisuuden ja vaihtelun nimissä. Meillä risottoon laitetaan aina valkoviinin lisäksi nesteenä itsekeiteltyjä liemiä, mieluiten kanalientä.
Ensimmäiseksi kokeiluun pääsi Hyvän Tuulen Risonno, jossa luomu yksijyvävehnä kohtaa kukka-ja mausteseoksen. Lisäsin settiin myös pihapuskien kurtturuusunterälehtiä pilkottuna. Aikaansaatu ruoka olisi ollut oikein bueno, jos olisin lukenut mausteseoksen ainesosat ennen keittelyä. Seos sisälsi nimittäin suolaa, jota minä lisäsin tietämättömänä ja -myönnetään- maistamatta ennen loppusilausta. Setti oli näin ollen ihan liian suolainen. En ottanut suolaisuudesta kokonaan syytä niskoilleni, sillä minusta tuntuu hassulta lisätä suolaa tällaiseen seokseen ilmoittamatta sitä selkeämmin.
Toinen risottotyyppinen pyöräytettiin kotimaisesta luomu speltistä. Nyt valkoviinin sijasta sekaan lorautettiin punaviiniä, mikä toimikin juurevanmakuisen jyvän kanssa erinomaisesti. Pidimme spelttisen "risoton" mausta kovasti!

Ulkonäöllään nämä ruskeasävyiset jyväruuat eivät oikein koreile, mutta toisaalta oikein tarjoltuna voisivat olla hyvinkin kauniita. Ja toki makuhan se tärkein on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin