Esikoisemme ensimmäinen kokonainen kouluviikko oli takana. Mieskin oli palannut töihinsä kesälomalta, samoin tyttäremme päiväkotiin. Perjantai vaati siten normaalia juhlavampaa ruokaa. Päädyimme prässättyihin poronpotkiin, Akseli Herlevin opastaessa kirjallaan "Täydellä sydämellä". Akseli tekee ruuan tosin karitsanpotkasta. Muukin pitkään haudutettu lihapala toki käy, esimerkiksi naudanrinta tai karitsanniska.
Pelkäsin että lihakakkuset hajoaisivat pannulla palasiksi kuten sianpääkokkailussa kävi, mutta onneksi eivät. Lihapalat olivat voisuudessaan hurjan tuhteja, mutta yhtälailla niissä oli myös makua. Hieno ruoka, suosittelemme!
PRÄSSÄTTY PORONPOTKA
timjamivoi:
250 g voita
1 kokonainen valkosipuli, halkaistuna
10 oksaa timjamia
liha:
3 poronpotkaa, noin 950 g
1 kokonainen valkosipuli, halkaistuna
2 sipulia, kuorittuna ja pilkottuna
2 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna
2 varsisellerinvartta, pilkottuna
10 laakerinlehteä
5 oksaa rosmariinia
(vettä)
suolaa ja pippuria
1 dl vehnäjauhoja
voita
sormisuolaa
Laita 200 g voita pieneen kattilaan toisen valkosipulin ja timjaminoksien kanssa. Kiehauta miedolla lämmöllä ja siirrä syrjään.
Laita karitsanpotkat suurehkoon kattilaan tai uunipataan. Lisää loput vihannekset ja yrtit. Laita kattilaan sen verran vettä, että kaikki peittyvät. Keitä potkia kannen alla noin 4-5 tuntia keskilämmöllä tai kunnes liha on täysin ylikypsää. Me lykkäsimme padan uuniin ja viivytimme sitä siellä 150 asteen lämmössä 4,5 tuntia. Liha on sopivan kypsää, kun se lähtee helposti, hiukan ravistamalla, irti luusta.
Revi liha vaikkapa haarukalla pienehköiksi suiroiksi. Siivilöi sekaan valkosipuli-timjamivoi ja sekoita huolellisesti. Mausta suolalla ja pippurilla.
Leikkaa levystä seuraavana päivänä annospaloja, kierittele ne vehnäjauhoissa. Kuumenna valurautapannu todella kuumaksi, lisää iso nokare voita ja paista lihapalat nopeasti rapeiksi.
Meillä prässätyt poropotkat tarjottiin höyrytettyjen, pannulla käytettyjen lanttu-, palsternakka- ja porkkanapalojen, sekä herkkutattimuhennoksen kanssa. Oli nautinto!
Kiinnostava ohje! Pitää ottaa kokeiluun, kun saan hommattua sopivaa lihaa tähän.
VastaaPoistaPoro uppoaa kyllä ilman prässäystäkin, mutta tämä kuulostaa niiiin makoisalta, että täytybaypi kokeilla...
VastaaPoistatäytyypi !
VastaaPoistaCampasimpukka: Tähän mennee monenmoiset lihat ja edulliset, luiset, maistuvat palat vielä!
VastaaPoistaAno: Totta puhut että maistuu, mutta yksi versio tämäkin. Ja oikein hyvä sellainen. Minusta on mielenkiintoista kokeilla eri tekniikoita, tekstuureita ja makuja.
Olen pitkään halunnut kokeilla prässättyä lihaa ja nyt tiedän miten se tehdään! :)
VastaaPoistaLaura: mukavaa olla viestinviejänä!
VastaaPoista