keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Ferran ja Albert Adriàn Tickets, Barcelona



Ennen kuin varasimme edes hotellia Barcelonasta, teimme onnekkaan varauksen Ticketsiin. Tapas-baariksi itseään tituleeraava ravintola on Adriàn- ja Iglesias-veljesten yhteisponnistus. Ferran Adrià lie kaikille tuttu gastronomian kehittäjä ja uudistaja, jonka nyt jo edesmennyt ravintola elBulli valittiin The Restaurant Magazinen toimesta kolmena vuonna peräkkäin maailman parhaaksi ravintolaksi
  
Varaus Ticketsiin vaatii hiukan nopeutta ja etukäteistutustumista. Tasan 60 päivää ennen toivottua nautintohetkeä sinun tulee olla netin äärellä. Varaus aukeaa tasan kello 00.00 paikallista aikaa. Jos olet onnekas, ehdit saada pöydän seurueellesi naputtelemalla tiedot varauskenttään. Kymmentä yli puolenyön jäljellä oli enää hajapaikkoja.


Metroilimme paikan päälle koko perhe ja meitä aikuisia hiukan jännitti. Miten lapsiin suhtaudutaan? Osaavatko lapsemme käyttäytyä? Löytyykö (nirsoille) lapsillemme mitään syötävää? Huolemme osoittautuivat turhiksi, sillä meidät otettiin koko perheenä hienosti vastaan ja kaikki sujui kuin tanssi. Muksut jopa maistoivat monia meille tarkoitettuja ruokia. 
Ravintola oli täynnä leikkisyyttä, iloa ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Ympärillä oli paljon katseltavaa.
Jokainen pöytäryhmä taisi olla erilainen.


Kokit työskentelivät asiakkaiden silmien edessä eri puolilla ravintolaa. Oli hauska seurata miten pienistä purkeista poimittiin pinsetillä sitä, tätä ja tuota tai miten pensselillä levitettiin ja pikkuhaarukoilla muussattiin. Vaikka ympäristö oli leikkisä ja hauska, ei kokkien vakavuutta erinomaisten makujen esilletuojina voinut epäillä hetkeäkään, niin intensiivisesti kaikki työskentelivät.
Tarjoilija esitteli meille sujuvasti miten toimia: voimme tilata itse toivomiamme annoksia tai sitten luottaa hänen valintoihinsa. Päätimme luottaa ammattilaiseen ja sovimme, että kun vatsamme ovat melkein täynnä, ilmoitamme sen tarjoilijalle jolloin hän siirtyy jälkiruokiin. Erityistoiveiden kyselyn jälkeen homma lähti käyntiin. Laseihimme kaadettiin Torellón Brut Nature cavaa ja lapsille ananasmehua.
Alkuun saimme sangriapitoisia vesimeloneita mintulla, appelsiinikuorilla ja sitruunalla. Maussa erottui myös kaneli. Ihanan raikasta!
Ilmakuivattu kinkku oli Joseliton ibericoa, joka tarjoilijan mukaan on Espanjan, jollei maailmankin parasta. Kinkkua oli kypsytetty 5 vuotta. Se oli upean pehmeää, hirmuisen hyvää!
Nämä oliivit ovat kuulemma tuttuja jo elBullista. Ne oli säilötty liemeen, jossa oli mausteena ainakin tähtianista. Oliivi suorastaan poksahti suuhun ja levitti makuaan ympäri suuta.
Tässä ovat lastemme ruokasuosikit. Tyttäremme söi hurjan monta, puhtaan tomaatin makuista leipää ja poikamme taisi napsia napaan kolme hampurilaista. Hampeissa oli pehmeä sämpylä ja possua sisällä.
Tässä valmistellaan tarkasti anjovisannosta.
Anjovis öljykaviaarilla oli yksi suosikeistani koko iltana. Ihanan pehmeää kalaa!
"Seaweed" lie jonkinmoista meriheinää. Se oli ympäröity tempurataikinalla ja siis friteerattu. Keralla tarjottiin vinegrettiä. Oikealla puolella on kalasipsejä. Molemmat olivat ihan ok, mutten tilaisi näitä uudestaan. 
Perunaa keitetyllä ibericonkinkulla oli ok, mutta tämä ei saanut aikaan suuria säväyksiä kenessäkään.
Nämä ilmatyynyt nestemäisellä manchegolla olivat sen sijaan uskomattoman hienoja. Päällä oli pehmeää manchego-juustoa sekä hasselpähkinämutua ja -kaviaaria. Pallura laitettiin kokonaisena suuhun ja sitten vain hämmästeltiin hienoja makuja, jotka ohuen taikinakuoren rikkirusahdettua täyttivät suun. Hasselpähkinä oli upea kumppani manchegolle! Juustopallurat olivat Jukan suosikki.
Seuraavaksi nautimme tonnikalan mahaa, jonka päälle oli aseteltu tonnikalatartaria ja lohen mätiä. Maku oli kauniin pehmeä, mieto. Itse löysin siitä jostain syystä hunajamelonimaisuutta. Tämän annoksen, niinkuin muidenkin ruokien kohdalla, tarjoilija kertoi ystävällisesti miten kokonaisuus tuli syödä. Kalaliuska tuli rullata ja laittaa sitten kokonaisuus kerralla suuhun.
Tässä komeilee ostereita tomaattisessa kalakastikkeessa, suquetissa. Nämä olivat vasta elämämme toiset osterit ja hurjan upean makuiset. Suutuntuma oli raikkaan pehmeä. Osteria olisi voinut pureskella kauemminkin!
Huotrasimpukoita (razor clam) sain maistaa vihdoinkin kunnolla ensimmäistä kertaa. Mausteena oli soijaa ja vinegrettiä, päällä tapiocakaviaaria. Simpukat oli vielä silattu kimaltelevalla väriaineella. Ihanan pehmoista!
Mexican tacoihin oli päätynyt hienon makuista kania.
Kultaisesta munasta tarjottiin paistettua kananmunaa, perunakreemiä ja tryffeliä. Kuulostaa aika yksinkertaiselle, mutta voimme vakuuttaa että kokonaisuus oli upea. Elämämme parasta perunamuussia.
Kuvaamatta ovat jääneet näköjään kaksi annosta. Toinen oli soija-inkiväärikastikkeiset katkaravut, jotka olivat aivan loistavia. Myöskään avokadocannelloneista ei ole kuvaa, vaikka se olisi kovasti ansainnut tulla filmatuksi. Ravunliha ja ranskankerma oli kiedottu avokadosuikaleisiin, jolloin oli aikaansaatu hieno, anikseltakin maistuva putkilo. Keralla tarjoiltiin tilliöljyä. 
Näiden kahdeksantoista ruokalajin jälkeen vatsa alkoi täyttyä jo siihen malliin, että oli aika siirtyä jälkiruokiin.  


Tuutista tarjoiltu creme catalana ei suuremmin säväyttänyt, vaikka olikin hyvää. Sen sijaan pikkupallurat, joiden kuoriosa oli viileää, mutta täytesuklaa lämmintä, olivat koko perheen mielestä loistavia. Niissä oli taas poksahdusilmiötä, kun pallurat sijoitti kokonaisuudessaan suuhun.
Mantelikakku oli upean makuista kuumine sisälmyksineen. Kakun kanssa saimme vadelmasorbettia.
Koko ilta maksoi perheeltämme juomineen 190 euroa, mitä pidimme elämykseen nähden hyvin kohtuullisena.   Me aikuiset joimme neljä lasia cavaa ja lapset 3 pulloa ananasmehua. Kaikkiaan tuli nautittua 21 erilaista ruoka-annosta.  Tilaisuuden tullen menisimme ehdottomasti uudestaan! Myös viereinen, saman poppoon 41 grados olisi mielenkiintoinen, mutta se vaatiikin jo hieman enemmän rahaa. 

13 kommenttia:

  1. Olipa teillä onnea,että saitte tuonne tiketit;D Miten mahtavan näköisiä annoksia;hienot kuvat.Minäkin tykkään tuollaisista ravintoloista missä saa samalla katsoa kokkien toimintaa;Tel Avivissa onkin monta sellaista paikkaa.Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
  2. Ruoka-annokset näyttävät ja kuulostavat uskomattoman herkullisilta. Tuo ohuen ohut rullattava lohi eritoten...!

    VastaaPoista
  3. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta, tuonne pitäisi joskus päästä.

    VastaaPoista
  4. No jo! Upeaa!!! Kuola valuu jo ihan pelkästä kuvien katselusta. Ne anjoviksetkin...

    VastaaPoista
  5. Oi oi olisipa saanut olla mukana. Onneksi päästiin föliin edes kuvien kautta :D.

    VastaaPoista
  6. Nimenomaan, hieno elämys pelkästään luettuna ja kuvien kautta! Mitä se liekään ollut paikan päällä ja makujen kera!
    -Johanna S.-

    VastaaPoista
  7. Tulin vain sanomaan että veti sanattomaksi. Tuonne haluan.

    VastaaPoista
  8. Suosittelen kyllä kaikille lämpimästi! Tunnelma oli rento, mutta kaikessa aisti silti tarkkuuden ja säntillisyyden joilla ruuat ja maut oli taiottu lautaselle.

    (Se annos oli pinea tonnikalaa, jossa oli lohen mätiä).

    Idean tänne paikkaan lähtemiseen saimme Anthony Bourdainin Espanja-jaksosta.

    Tyttömme jo teki yhtenä päivänä hiekkalaatikolla mansikkakakkua, suklaakakkuja, lettuja ja "sellaisia suklaapalloja jotka poksahtaa suuhun". :D

    VastaaPoista
  9. Hopsan, niin olikin (tonnikalaa) ;)

    VastaaPoista
  10. Mikä elämys! Olen jo sormi näppäimillä buukkaamassa ;-)

    Teidän lapset saa kyllä mahtavaa ruokakasvatusta.

    VastaaPoista
  11. Hei uskaltaisiko tänne mennä (tai siis YRITTÄÄ mennä) ihan 2,5-vuotian taaperonkin kanssa?

    VastaaPoista
  12. Uskaltais Mari! Meidän muksut ainakin otettiin ilomiellä vastaan. Kattaus tosin taisi alkaa aika myöhään. Ja varaus tuolloin oli ainakin tois tarkalla, joten be ready jos mennä haluatte. Mutta ihan mahtava paikka, suosittelemme!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin