keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Lipstikkasuola

Kuulumme niihin onnekkaisiin ihmisiin, joilla kasvaa pihassa lipstikka. Pidän sen mausta kovasti etenkin kaaliruokien ja keittojen mausteena. Lapsemme rakastavat mummun lipstikalla maustettuja lihapullia. 

Lipstikka elikkäs liperi on erittäin tuottoisa puska. Olen jo kevään mittaan kuivannut sitä jääkaapin ylätilassa ritilän päällä. Suvin blogista innostuneena päätin pyöräyttää listikkasuolaa. 
Lykkäsin lipstikan lehtiä mortteliin yhdessä merisuolan kanssa ja mötkin ja pyörittelin hetken. Tuoksu oli  ihanan raikas ja kesäinen! (Varsia laitoin liedellä kiehuvan kalaliemen joukkoon mausteeksi). Sitten laitoin seoksen ohuena kerroksena leivinpaperin päälle ja nostin kuivumaan jääkaapin ylätilaan. Unohdin yrttisuolan sinne viikoksi ja kuivunuthan se oli. Mötkin kuivuneet kokkareet vielä morttelissa hienoksi.

Suolaa on tullut käytettyä jo pannulla paistettujen ahveneiden päälle -yltiöhyvää!, sekä haukimurekepihvien mausteena -ihan priimaa! Kaaliruuat tulevat saamaan myös lipstikkasuolaa osakseen, samoin keitot. Mökkituliaisena lipstikkasuola on aika oivallista kun sen pakkaa kauniisti. 

6 kommenttia:

 1. Minun on kyllä pakko kokeilla joskus tuota lipstikkaa! Täälläkin sitä käytetään,mutta enimmäkseen romanialaisessa chorba-keitossa. En ole koskaan ostanut lipstikkaa. Muistuttaa paljon sellerin lehtiä,ja olenkin kerran tehnyt sellerillä maustettua suolaa.Maistuuko myös vähän sellerille?

  VastaaPoista
 2. Yrttisuola voisikin olla kokeilemisen arvoista - lipstikkaa pienessä parvekepuutarhassani ei kasva, mutta toiminee muillakin yrteillä :)

  VastaaPoista
 3. Täytyypä pitää mielessä tämä suola, kun meilläkin kasvaa nyt lipstikkaa.:) Keväällä ostin pikkuruisen taimen ja eilen sain vielä tuttavien puskasta reilun kokoisen taimen. Tänään ajattelinkin kokeilla lipstikkakeittoa, kun osa oksista vähän lotkahti siirron yhteydessä ja leikkasin ne oksat pois. Tänä vuonna on tullut muutenkin lisättyä noiden syötävien määrää pihassa, muun muassa piparjuuri oli pakko saada.:)

  VastaaPoista
 4. Eilen löysin lipstikan taimen ja miten tässä malttaa odottaa satoa :).

  VastaaPoista
 5. Kiitos loistavasta ideasta! Tein itsekin lipstikkasuolaa ja mainitsin bloginne KipAKKA kokkaa blogissani. :)

  VastaaPoista
 6. Anteeksi että on unohtunut kommentoida tähän ketjuun. Yritän olla aina tarkka, mutta toisinaan lipsahtaa.

  Yaelian: On siinä vähän sellerimisyyttä, mutta "saippuamaisemmalla" tavalla. Eikä se siis maistu saippualle, mutta paremmin en osaa asiaa kuvailla. :)

  sini: Toimii ihan varmasti muillakin yrteillä. Siskot tekivät viime vuonna chilisuolaa. Ja Tertissä taas myydään maustettua sokeria.

  kmsu: Teidän puutarhassa varmaan kasvaa monenlaista. Joko on sienikausi korkattu?

  Minna: Kasvattaminen vaatii kyllä kärsivällisyyttä.

  Kipakka: Ollos hyvä vaan. Näin tämä blogimaailma toimii että yhden hyvä idea kiertää toiselta kolmannelle :).

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin