perjantai 20. heinäkuuta 2012

Bistro Vilee Mikkelissä hurmasi


Kotimatkalla Savonlinnasta Nummelaan pistäydyimme lounaalla Mikkelissä Bistro Vileessä. Kauppalehden Optiosta olimme saaneet lukea bistron keskittyvän lähiruokaan sesonkitietoisesti. Enempää meidän ei visiittipäätöstä varten tarvinnutkaan tietää. 

Paikka on pääosin auki vain lounasaikaan. Keittiössä kokataan kello 11-16 ja lauantaisin serviisi alkaa tuntia myöhempään. Tiskille asteltuamme saimme kuulla päivän suppean, mutta sitäkin houkuttelevamman listan. Onneksemme sen voi lukea myös liitutaululta, sillä olen ihan surkea päättämään ja muistamaan asioita pelkän kuullun perusteella. Tarjolla olisi ollut mm. luomusalaattia maalaisrilleten kera ja ahvenfileitä kesäkasviksilla. Pääruokien hinnat olivat hyvinkin kohtuullisesti 13-15 euroa. Kolmen ruokalajin menu olisi ollut maltilliset 20 euroa, sisältäen kesäkeittoa, häränrintaa ja jäätelöä. 
Saimme annokset eteemme todella nopeasti, mikä on hyvä asia ajatellen vaikkapa työpäivän kesken lounastavia. Koko ravintolassa oli silti keittiötyöskentelyä ja tarjoilua myöden leppoisan kiireetön tunnelma.

Kantarellirisotto oli ehkä parasta ikinä ravintolassa syömääni. Se näytti ensin makuuni turhan löysältä, mutta ei sitä maistaessa ollutkaan. Mietin ihan tosissani ottaisinko toisen annoksen risottoa ikäänkuin jälkkäriksi,  mutta vatsan vetävyys olisi tuskin riittänyt. Lasissa maistui kuiva, vaan ei ratiseva ranskalainen alkuviini Miss Terre 2010
Muu perhe sijoitti Pienikankaan tilan häränrintaan uusilla perunoilla, kaalilla ja herneillä. Härkää oli muhitettu yön yli ja se oli upean hajoavaista. Härkäannos oli tuhdista lihapläjäyksestä huolimatta raikas ja kesäinen. Jukka kiitteli kotimaisen uuden perunan sopivuutta tässä annoksessa, vaikka kotona sitä tulee yhdistettyä tuhtiin lihaan keitettynä ihan liian harvoin. Lapset saivat annoksesta passelin kokoisen puolikkaan, josta sitten veloitettiinkin vain puolikas hinta. 
Leivät, joita saimme ennen ruokaa korissa pöytäämme sekä tummana että vaaleana, oli leivottu samana aamuna paikan päällä. Tummassa leivässä oli käytetty luomulaatuista kaskiruista. Ostimme yhden vaalean leivän kotiinkin.
Jälkiruuaksi me aikuiset otimme Vileen jäätelöä, joka tarjottiin marinoitujen mustikoiden ja mansikoiden kanssa. Annoksessa mielenkiintoa ja rakennetta toivat rouskuvat keksipalat. Kokonaisuus oli raikas ja toimiva, marinoitujen marjojen ja itsetehdyn jäätelön ansiosta tavallisuudesta poikkeava. (Lapset vinkuivat - kehtaako tätä sanoakaan- jätskialtaan tuutteja, jotka he myös viereiseltä kioskilta saivat). 

Lapsille oli tehty ravintolaan todella viihtyisä sohvanurkkaus leluineen ja kirjoineen. 
Bistron lisäksi samoissa tiloissa on puoti, josta saa esimerkiksi tuontijuustoja, lähiseudun tuotteita ja leivonnaisia. 
Vileen omistajan ja keittiömestarin Ilkka Arvolan ajatuksena on tarjota mahdollisimman yksinkertaisia ruokia, joissa raaka-aineiden omat maut pääsevät oikeuksiinsa. Tämä todella näkyy ja maistuu Vileessä, hienostelematta, mutta paneutumisella. 

6 kommenttia:

 1. Taisinpa poiketa katsomaan tuota paikkaa viime kesänä,Mikkelistä kotoisin olevan ystävän kanssa.Emme tosin jääneet syömään sinne.

  VastaaPoista
 2. Ooh ja aah, ihana lukea tulevasta kotikaupungista :)

  t. baijeri

  VastaaPoista
 3. Yaelian: Seuraavalla kerralla poiketkaa ihmeessä!

  Baijeri: No tulee tutuksi sitten sinulle tuo paikka :)

  VastaaPoista
 4. Mahtavuutta, tämä postaus tuli tarpeeseen, kun juuri etsiskelin Mikkelin einehtimispaikkoja, tiistaina olisi sinne menoa, joten tuo on sitten lounaspaikka! :) Kiitos teille!

  VastaaPoista
 5. Kesämikkeliläisenä syön Vileessä lounaan aina kun on kaupungille asiaa. Kerran olen ollut myös bistroillallisella. Ruoka on ollut poikkeuksetta juuri niin hyvää kuin blogissa kuvataan: hyvin selkeätä, makukirjoltaa rikasta, huolellisesti valmistettua. Henkilökunta on ystävällistä ja kokin kanssa jutellaan aina pitkä tovi ruokailun jälkeen. Mieleeni on jäänyt mm. paistetut ahvenet, paistetut muikut salaattipedillä, maa-artisokkakeitto karitsan kielipateella.

  Jos tämä ravintola olisi Helsingissä, olisi sinne kilometrien jono aina lounasaikaan!

  VastaaPoista
 6. Parasta ruokaa mikkelissä, suosittelen. Vien aina asiakkat tänne syömää

  J

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin