tiistai 19. huhtikuuta 2016

Marcel's, Washington, D.C.

Illallispaikkaa etsiessä Washingtonissa tutkailin eri lähteistä tarjontaa. Joidenkin lähteiden mukaan Washingtonin parhaimpiin ravintoloihin lukeutuu ranskalaisvaikutteinen Marcel's by Robert Wiedmaier. Sattumalta tämä ravintola sijaitsi hotelliani vastapäätä, joten meninpä tien yli sinne. Luvassa oli fine diningia, mutta sitä lähdin tällä kertaa hakemaankin. Joka päivä ei vaan jaksa hampurilaisia, vaikka niitä paljon aina USA:n reissuilla nautinkin. Niin tälläkin kertaa, mutta siitä myöhemmin. Nyt Marcel'sille.   
Alkuillasta 18.30 ravintolasta poistui juuri yksi pariskunta ja sain olla yksin koko paikassa. Tarjoilija totesikin että saan private diningiä. Henkilökuntaa oli salissa viisi henkeä minua varten. 
Sommelier ehdotteli kuohuvaa alkuun. No onhan tonicissakin hiukan kuplia. Minä halusin menututkiskelua varten GT:n. Tällä kertaa valitsin ranskalaisesta Citadelle Ginistä tehdyn GT:n. Namia.
Menua tutkiskellessa löysin maistelumenun vaihtoehtoina:
Seven Courses: $155
Six Courses: $135
Five Courses: $115
Four Courses: $95
Maistelumenun sai itse koota haluamakseen listalta. Listalla oli seitsemää erityyppistä ruokalajia ja kunkin lajin alla pari-kolme vaihtoehtoa. Lajit olivat:
Premier
Fruits de mer
Poisson
Foie gras
Volaille
Viandes
Fromage

Päädyin kuuteen lajiin ja valitsin yhden ruuan muista paitsi Premieriltä. Lisäksi otin suositusviinit annoksiin. Marcel'sin viinikellarissa on kuulemma noin 3000 pulloa joissa 700 erilaista.
Alkuu tuotiin pieniä lämpimiä leipäpalloja ja kolmea eri voiseosta.
Keittiötervehdyksenä tuli hyvin intensiivisen tuoksuista sieniconsommea ja sienisikari. Consommen maku ei ollut ihan niin syvä kuin tuoksu antoi ymmärtää, mutta idea oli kiva. Sikarista ei oikein saanut makuja kunnolla irti rapsakan filokuoren alta. Mukava yhdistelmä sienenmakuja joka tapauksessa.  
Fruits de mer listalta valitsin kampasimpukkaa. Kaverina nuoria saniaisia, joka oli iso yllätys. Luulin saniaisten olevan nuoria parsoja jotka oli vaan kieduttu rullalle. Lisänä vielä tomaattihakkelusta, perunapyrettä, kantarelliä sekä salotti beurre blancia. Erityisen maininnan saa saniaiset. Merituuli ei ole maistanut näitä, joten sain kokea edes jotain villivihreää ennen häntä. Ehkä hiukan sekavan näköinen annos ja lopulta paras mauntuoja oli sipulikastike. Juomana cavaa ja kuohuva toimi ihan mukavasti. 
Poisson listalta poimin tonnikalan, mutta vain mukakoisopyreen takia. Munakoisoa on aina kiva syödä ja toimii pyreena loistavasti. Hyvin erikoista oli laittaa sardiini vielä lisukkeeksi. Muut täytteet olivat oliivia ja ilmakuivattua tomaattia. Tämän annoksen kanssa roseviiniä: Domaine Sainte-Eugenie Corbieres Rose, Languedoc-Roussillon, France, 2014. Kokonaisuutena ehkä taas hiukan sekava suoritus, mutta munakoisopyree pelasti paljon. Tätä pitää tehdä kotonakin. Myöhemmin illan aikana tarjoilija kysyi mistä olen ja kerrottuani olevani Suomesta. Siihen hän totesi että heillä on muutama vuotta sitten käynyt suomalainen kokki vierailulla, joka on opettanut heille pyreiden teon tekniikoita. Utelin suomalaisen nimeä, mutta tarjoilija ei saanut selville edes muulta henkilökunnalta kuka oli kyseessä. Löysin jälkikäteen googlaamalla että kyseessä oli Petteri Luoto, joka on käynyt vuonna 2011 Marcel'sissa viikon vierailulla Nordic Food Days tapahtumaan liittyen. Luoto on kovan luokan keittäjä ja edustanut Suomea mm. Bocuse d`Or -kilpailussa 2001 ja 2005. Maailma on taas pieni, kun Luodon avovaimo on entinen kollegani.
Foie Gras listalta on niin syntistä valita mitään, mutta kun tykkään niin kovasti! Foie gras torchonin (sylinterinmallinen terriini) kaverina paahdettu leipäpala, karhunvatukkaa ja portviinikastiketta. Viininä makeahko 2010 Chateau Hallet, Sauternes, France. En varmaan koskaan kiellä itseäni foie grasin nautinnolta. Välillä ihminen vaan tarvitsee foie grasia, mustamakkaraa ja ryynimakkaraa.  
 Volaille listan (siipikarja) valintani oli ankka. Ankan filee oli roseeksi paistettu. Annoksessa oli muusia, joten Mercel's tykkää kovasti käyttää pyreita annoksissaan. Muusin joukossa oli härkäpapuja. Matkassa pieni pala pitkään haudutettua possua, sekä savuista rasvaista kylkeä, Pystyssä sojotti fritattu pinaatinlehti. Viininä Pinot Noiria: 2013 Maison Bertrand Ambroise Bourgogne Pinot Noir, Burgundy, France.  Tämä kokonaisuus ei oikein sytyttänyt. Tuhti pääruoka, siinä kaikki. 
Viandes (liha) osastolta otin biisonia. Eteeni tuotiin levein koskaan näkemäni lautanen, varmaan 60 cm leveä! Bison Strip Loin, eli mureampi osa ulkofileetä. Mukana tietysti hiukan pyreetä, pieniä lyttyperunoita, sieniä, sipuleita. Näyttävä annos mutta viimeistään nyt alkaa ymmärtämään että ei tämä ihan ole esimerkiksi Michelin tähden tasoista. Yritys on kova mutta aina hiukan onnutaan. Pisteitä annan muruskouruista, nimittäin havaintojeni mukaan pitää olle muruskourut jos mielii tähtiä. Oletteko kiinnittäneet huomiota kouruihin? Tosin Michelin tarkastajat eivät käy kaikissa kaupungeissa, eivät varsinkaan USA:ssa. Tässä oli viininä kalifornialaista 2012 Arrowood Cabernet Sauvignon, Sonoma County, USA.   
Fromage (juusto) valintani oli ilman muuta "juustokakku". Hipsuissa ollut juustokakku kiinnosti listalla ja lopulta sain eteeni vuohenjuustosta tehdy pikkuruisen juustokakun palan. Voi miten mahtavaa syödä vuohenjuustoa tässä muodossa, kerroksittain kakkusena. Grillattu rusinaleipä korissa oli ihan ok, tosin aika arkinen kaveri tälle. Lautasella vielä saksanpähkinöitä ja hunajatippoja. Tämä oli hyvä ja maukas suoritus. Viininä Warre's Otima 10 Year Tawny. 
Ehdottivat vielä erillistä jälkkärilistaa, mutta en enää jaksanut. Laskun yhteydessä toivat vielä neljä makeaa palaa. Oli appelsiinikarkkia, kookosta, tryffeli-valkosuklaakarkkia sekä mansikkamacaroni.

Tässä kokemus amerikkalaisille tarjottavasta ranskalais fine diningistä. Ihan ok, mutta ei muuta vau efektiä kuin munakoisopyree. Annoksia ei esitelty, muuten kuin mainitsemalla pääraaka-aine. Viiniä avatessa sommelier ei nuuhkinut korkkia, joten luotto on kova varaston viineihin. Loppulasku teki $260 eli tällä kurssilla 237 eur. Ei ehkä ihan hintansa veroinen. Lähtiessäni paikka oli täynnä ja pöytävarausta suositellaan myös arkena.

Marcel's by Robert Wiedmaier
2401 Pennsylvania Ave NW
Washington, DC 20037

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin