lauantai 23. huhtikuuta 2016

Upea leipä uppomunalla ja paljastus

Tämä lauantai alkoi loistavasti! Kokosimme kahvin kanssa nautittavaksi paahtoleivälle sientä, parsaa, uppomunan ja pekonimurua. Leipä oli ihan tolkuttoman hyvä kokonaisuus - runsas ja ylellinen olematta överi. 

Nyt seuraa pienesti nolo paljastus: uppomuna oli ensimmäinen pyöräyttämämme. Olemme harkinneet moista kyllä usein, mutta mietinnäksi on jäänyt. Nyt päätimme ottaa munaa kuorista ja lähteä hommaan Henri Alenin järkeenkäyvillä ja videon myötä selkeillä ohjeilla. Yksi muna levahti turhan paljon kun pyöräytin vettä liian lujasti, mutta muuten homma toimi hienosti! 
Sienet pannulla olivat kuningasosterivinokkaita. Nappasin marketista mukaan näitä viljeltyjä luomusieniä, sillä ne olivat minulle ihan uusi juttu. Sienten pinnalla ollut nukkaisuus olisi pelästyttänyt minut pilaantumisepäilyillä, ellen olisi netistä lukenut että se on sienilajille tyypillistä itiöpölyä. Kuningasosterivinokas ei vaadi kummempia esikäsittelyjä, vaan sienen voi nakata suoraan vaikka pannulle. Nyt siivutin sienet noin puolen sentin paksuisiksi paloiksi ja paistoin pannulla pekonirasvassa. Sienen rakenne oli miellyttävän tiivis eikä se kutistunut paljoakaan. Makua on enemmän kuin vaikkapa viljellyssä herkkusienessä. Näitä ostamme toistekin!
Sopisiko tämä leipä sunnuntain aamua avaamaan tai vaikkapa äitienpäivän aamuun?

UPPOMUNALEIPÄ KUNINGASOSTERIVINOKKAALLA
2 kpl

2 paahtoleipäsiivua
6 siivua luomupekonia
4 tankoparsaa
2 kuningasosterivinokasta

uppomunaan:
2 kananmunaa
0,7 dl väkiviinaetikkaa
1 l vettä
suolaa

Laita vesi kiehumaan kattilaan, jossa aiot kypsentää uppomunat. 
Pane pekonisiivut kylmälle pannulle. Paista pekonit keskilämmöllä välillä kääntäen. Nosta pekonit talouspaperin päälle rapsakoitumaan. Leikkaa jäähdyttyä muruiksi. 
Ota tarvittaessa osa pekonirasvasta pois pannulta säästäen se, mutta jätä osa paistorasvaksi. Siivuta kuningasosterivinokkaat. Napsaa parsasta kuiva tyvi pois ja pilko loppuosa kahtia niin että se mahtuu leivälle. Paista parsoja ja sieniä pekonirasvassa muutama minuutti kääntäen. Siirrä syrjään pannulta. 
Lisää tarvittaessa pekonirasvaa pannulle ja paista siinä paahtoleivät kauniin ruskeiksi. 
Pyöräytä lopuksi uppomunat: 
Riko munat varovasti kuppiin. Lisää kiehuvaan veteen etikka. Odota että seos kiehuu uudelleen, mutta älä keitä. Tee veteen pyörre vaikka reikäkauhalla pyöräyttäen. Lisää muna pyörteeseen varovasti läheltä pintaa kumoten. Pyöräytä vettä uudelleen hellästi. Samaan tapaan voit lisätä myös toiden munan veteen pyörimään. Anna munan kypsyä tasan 2 minuuttia, jolloin se on täydellisen valuvaa. Nosta uppomuna reikäkauhalla pois vedestä, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Tarjoa heti. 

Kokoa leipä: 
Lautaselle paahdettu leipä. 
Päälle paistetut kuningasosterisiivut.
Tähän päälle paistetut tankoparsapalat. 
Tähän ylle saat nostaa reikäkauhalla uppomunan. Mausta hiukan suolalla, mutta huomaa että pekonimurut ovat suolaisia. 
Ripsi ylle pekonimurut. 
Koristele halutessasi pienellä kuningasosterivinokkaalla. 

8 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Tuo kylmässä vedessä säilyttäminen oli hauska niksi, jos on iso aamiaisseurue voisi olla kiva tehdä etukäteen. Mutta miten ne sitten lämmitetään uudelleen? Sitäpä jäin tässä miettimään; voikohan ne vaan nopsaan käyttää kuumassa?

  Etikkaniksit opin joskus appiukoltani ja sen jälkeen alkoi onnistua :)

  VastaaPoista
 3. Nelle: Totta tuo lämmittäminen. Jos ne lämmittää vielä just ennen, kannattaisikohan niitä siinä tapauksessa kypsentää vaan reilu minutti. kokeilemalla tietäis :).

  Muistan että sunkin uppomunien jälkeen oon joskus uhonnut tekeväni näitä, mutta nyt vasta toimeennuin.

  Onko appiukon etikkaniksit samat kuin tässä?

  VastaaPoista
 4. Käytännössä joo; tosin vaikka aina olen lisäänyt etikan kiehuvaan veteen juuri ennen munien laittamista, en osannut ajatella että tosiaan, happo haihtuu. :) Mä tykkään tosi paljon kun kerrotaan miksi, kuten tiedätkin :) Hyvä Henkka! (Ja hyvä te, hieno uppomuna)

  VastaaPoista
 5. Nelle on kyllä kieltämättä kiva tietää MIKSI tekee. Osaa sitten olla tarkempi asioitten kanssa.

  VastaaPoista
 6. Täällä nuo sienet ovat aika suosittuja ,ja niitä löytää helposti vuoden ympäri.Olen pari kertaa tehnyt,ja nyt voisi kokeilla tätä ohjetta.Hieman eri näköiset täällä kuitenkin,ei noin pyöreitä kuten tuo yksi,

  http://tekoafarms.co.il/media/catalog/items/cache/2ff2ba0051687eef5ca0459cf942940c_XL.jpg

  VastaaPoista
 7. Minä mietin taas tänä aamuna, että olisko uppomunien aika. Ei ollut, kun en rohkaistunut vieläkään niitä tekemään. Kelmussa kypsennettyjä olen kyllä tehnyt, mutta nämä vapaana kypsentyvät on tekemättä. Parsaakin olisi ollut ja bresaolaa, joten kelpo leivät olisi saatu aikaan, jos olisi ollut riittävästi rohkeutta :)

  VastaaPoista
 8. Jael: netissäkin kun katseli, sienet näytti kovin erimoisilta.

  Koti Harmi: Juu, niitä arzac (kelmu) uppomunia mekin on tehty ennen. Hassua muuten tuo uskaltaminen näin jälkikäteen. Eihän tuossa häviä kuin vähän aikaa, hiukan etikkaa ja muutama muna JOS pieleen menee. Mutta kokeile tällä ohjeistuksella. Me onnistuttiin ainakin het!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin