maanantai 11. huhtikuuta 2016

Washington, D.C.

Washington, D.C. on Yhdysvaltain pääkaupunki, jonka varmasti kaikki tuntevat ainakin nimeltä. Tosin nimen perässä oleva D.C. ei välttämättä ole kaikille tuttu. Kaupunki ei kuulu mihinkään osavaltioon, vaan se muodostaa suoraan Yhdysvaltain kongressin alaisuuteen kuuluvan ja Amerikan löytäjän Kristoffer Kolumbuksen mukaan nimetyn Columbian liittopiirin (engl. District of Columbia). Yhdysvalloissa on lukuisia Washington nimisiä paikkoja ja siten pääkaupunkiin liitetään virallisesti D.C. lyhenne, vaikkakin puhekielessä riittää pelkkä Washington. Olen parina keväänä käynyt Washingtonissa ja tässä kooste kaupungin keskeisimmistä nähtävyyksistä. 

Valkoinen Talo
Kaupungin tunnetuin nähtävyys on Valkoinen Talo, eli Yhdysvaltain presidentin koti ja työpaikka. Etelä- ja pohjoispäädyistä pääsee näkemään talon julkisivut aidan takaa. 

Valkoisen Talon takapihalla on puutarha, jossa kasvatetaan vihanneksia, yrttejä ja muita sesonkituotteita asukkaiden käyttöön. 

Valkoisen Talon vierailijakeskus

Valkoiseen Taloon pääsee vierailulle, mutta vierailuanomus on tehtävä viikkoja etukäteen. Helpointa on tehdä virtuaalikäynti tai vierailla korttelin päässä sijaitsevassa vierailijakeskuksessa, White House Visitor Centre (1450 Pennsylvania Ave. NW). Vierailijakeskuksessa esitellään pienoismallien ja lukuisien kuvien avulla Valkoisen Talon historiaa ja arkea eri vuosilta. 

Kylläpä ameriikoissa on jo ehtynyt olla presidenttejä! Osa näistä 44:stä oli minulle ihan vieraita nimiä. Noloa tunnustaa, että en edes muistanut että Bill Clintonin oikea nimi on William Jefferson Clinton.

National Mall ja kongressitalo
Washingtonin kaikki keskeisimmät nähtävyydet sijoittuvat National Mall -puiston ympärille. Itäpäädyssä on kongressitalo Capitol, jossa kokoontuvat USA:n senaatti ja edustajainhuone. 

Toisessa päässä Nationall Mall -puistoa on Lincoln Memorial, eli Presidentti Lincolnin muistomerkki. Lincolnin muistomerkin lähaisyydessä on Vietnamin Veteraanien muistomerkki sekä Korean sodan veteraanien muistomerkki että Toisen Maailmansodan muistomerkki (kuvassa yllä).  

Valkoisen Talon kohdalla National Mall -puistossa on 170 metriä korkea Washington Monumentti. Vuonna 1884 valmistunut monumentti on edelleen maailman korkein kivirakennelma. Nämä olivat tärkeimmät nähtävyydet joita voi tarkastella ulkoapäin. Siirrytään seuraavaksi sisätiloihin. 

 National Air and Space Museum

Kaltaiselleni lentokonebongarille aivan ehdoton kohde on ilmailumuseo, National Air and Space Museum (600 Independence Ave SW, Washington, DC 20560, Yhdysvallat). Yllä Ryan NYP "Spirit of St. Louis", jolla Charles A. Lindbergh lensi ensimmäisenä Atlantin yli New Yorkista Pariisiin.

Kaikkiaan museossa on erittäin paljon nähtävää ja koettavaa ilmailun historiasta. Museo on yksi suosituimmista keskustan kohteista ja sisäänpääsyä voi joutua odottelemaan pitkäänkin, johtuen turvatarkastuksesta. Kannattaa mennä heti aamusta tai vasta iltapäivästä, kun aamun ruuhka on hellittänyt. 

Keskustan ilmailumuseon lisäksi Washingtonissa on toinenkin ilmailumuseo. Dullesin kansainvälisen lentoaseman laidalla sijaitseva Steven F. Udvar-Hazy Center (14390 Air and Space Museum Pkwy, Chantilly, VA 20151). Jos on keskustan museo hyvä, on Udvar-Hazy Center vielä parempi ainakin minun mielestä. Todellakin matkan ja vaivan arvoinen. 

Steven F. Udvar-Hazy Center (ei keskustassa)
Enola Gay nimen saanut pommikone pudotti atomipommin Hiroshimaan 6. elokuuta 1945. 

Halleissa on esillä paljon niin siviili- kuin sotilasilmailua, mm. Concorde ja Boeing 707.  

Sotilasilmailu yksi helmi on  Lockheed SR-71 Blackbird. 


Avaruusosastolla on esillä muunmuassa 39 avaruusmatkaa tehnyt Discovery sukkula.

Natural History Museum
Luonnontieteellinen museo  (10th St. & Constitution Ave. NW,Washington, DC 20560,Yhdysvallat) esittelee luonnon historiaa ja erimuotoista eläinten elämää. 

Mereneläimet ja dinosaurusten aikakautta esittelevät osuudet vaikuttivat yleisömäärän perusteella olevan suosituimmat kohteet. 

Minulle ehdoton kohokohta oli syksylle 2016 asti esillä oleva luontokuvauksen erikoisnäyttely. Kyllä ovat kuvaajat saaneet taltioitua aivan huikeita tilanteita luonnosta eri puolilta maailmaa. 

 National Gallery of Art
National Gallery of Art (6th & Constitution Ave NW,Washington, DC 20565,Yhdysvallat) esittelee maalauksia ja veistoksia eri vuosisadoilta. Sisääntuloaulasta sai hyvin tehtyjä opaslehtisiä, joissa oli koottu museon parhaat palat. Tosin minulle vaikuttavimmat teokset eivät olleet järjestäjän mielestä kohokohtia. 

 Osias Beert The Elderin teos "Ostereita, hedelmiä ja viiniä" n. 1620 luvulta. Nam!

Hollantilaisen Johannes Vermeerin "Tyttö punaisessa hatussa" vuodelta 1665. 

Ranskalaisen Jacques-Louis Davidin teos "The Emperor Napoleon in His Study at the Tuileries", 1812.

Nyrkkeilykehä on hiukan harvinaisempi maalauksen aihe. George Bellowsin "Both Members of This Club" vuodelta 1909 esittää yksityisklubin toimintaa New Yorkista. 

Claude Monetin teos Japanilainen kävelysilta. Monetilta on lukuisia teoksia.

Kaikelleen Washingtonin museot olivat kaikki käymisen ja kokemisen arvoisia. Kaikkiin tässä esiteltyihin musoihin oli vapaa pääsy. Ainoastaan turvatarkastus aiheutti jonoja ja tiettyjä museokohtaisia sääntöjä kävi ilmi (esim ei tripodeja/monopodeja ilmailumuseoihin). Kannattaa katsoa säännöt etukäteen. Keskustan museot ehdin käydä jopa saman päivän aikana. Dullesin ilmailumuseo on matkasta johtuen noin puolen päivän retki.  

Muuten kaupunkikuva on aika tyypillista amerikkalaista, jolloin arkkitehtuuri ei mitenkään erityisesti hurmaa ainakaan meikäläistä. Tässä esimerkki miten uusi ja vanha arkkitehtuuri sulautuu toisiinsa. Washingtonissa ei vanhan lain nojalla saa olla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta yli 40 metriä korkeita taloja. 

Kun ollaan Amerikassa, pitää etsiä paikallinen Cinnabon, josta saa maailman parhaita kanelipullia. Pulla toimikoon tiiserinä seuraaviin Washington juttuihin, joissa lisää ruokakulttuuria.

2 kommenttia:

  1. Washington D.C. on hieno kaupunki,kävin siellä USAssa asuessa. Tosin en käynyt Valkoisessa Talossa,enkä tuossa missä on lentokoneita? Ehditkö käydä myös Georgetownissa,joka on niin viehättävä? Tel Avivissa on myös Cinnabon;noiden pullien tuoksu on aina niin houkutteleva kun menee niiden ohitse,mutta en ole kertaakaan ostanut.Sen sijaan Venezuelassa,Caracasissa,oli Cinnabon kauppakeskuksessa,ja siellä se tuoksui vieläkin voimakkaampana,ja pari kertaa tuli kokeiltua.

    VastaaPoista
  2. Jael, lentomatkalla vierustoverini kehui myös Georgetownia. En kuitenkaan ehtinyt käydä siellä vaikka hotelliltani ei olisi ollut sinne kovin pitkä matka. Siellä on ilmeisen mukavia ravintoloita ja kivaa miljöötä. En tiennytkään että Cinnabon ketjua on jenkkien ulkopuolella. Meille Cinnabon on ihan must juttu amerikan matkoilla.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin