tiistai 18. huhtikuuta 2017

Espanjalainen perunasalaatti ja vieraspöytä

 
Saimme pääsiäisenä iloksemme kaksi ystäväperhettä kylään. Pöydän ympärillä riitti hälinää ja sähellystä, kunnes lapset saivat syötyä ja aikuiset jäivät nautiskelemaan keskenään. Rakastan tällaista vipinää ja sitten taas ajan kanssa aikuisten kanssa istumista. Siinä on sitä elämäntuntua parhaimmillaan. 
Aloitimme ruokien valmistelut jo tortaina, jolloin saimme stressittömän aamupäivän perjantaille. Ainoa epäonnistunut ruoka oli appelsiininen crema catalana jonka kanssa tappelimme torstaina. Rakenne ei hyytynyt kunnolla ja lopputulos ei herkuttunut. 
Kaikki muut ruuat onnistuivatkin sitten odotetusti ja jotkut jopa yli. Myöhemmin tässä jutussa ohjeistettu espanjalainen äyriäisiä sisältänyt majoneesinen perunasalaatti oli jopa parempaa mitä uumoilimme, samoin serranoakin sisältäneet kroketit. Valtaosa ohjeista oli poimittu kanssabloggajan Arielan uutukaiskirjasta Andalusian auringossa. Pöytä piti alunperin täyttää tapaksilla, mutta käsite hiukan laajeni suunnitellessa. Pienet lapset huomioimme myös menusuunnittelussa lisäämällä settiin esimerkiksi yleensä takuuvarmat lihapullat. Krokettien ja maustettujen manchegojen ohje tulee myöhemmin. 

LAAJENNETTU TAPASPÖYTÄ

naudanlihapullia
espanjalainen perunasalaatti äyriäisillä
israelilainen salaatti
maurilaiset lihavartaat luomupossusta
lohkoperunat
sinihomejuustodippi ja sipsit
hunaja-limemaustetut manchegot
oliivit
pimientos de padron eli grillipaprikat

leikkelelautanen:
pippurinen salami
fenkolisalami
serrano 
manchego

Perunasalaatissa kävi niin hölmösti etten huomannut ottaa valmiista lainkaan kuvia. Tässä kuitenkin salaatti majoneesin sekoittamista vailla valmiina. 
Majoneesin tuhdittamaa salaattia raikastivat herneet ja porkkanapalat. Pidin kokonaismausta ja suutuntumasta ihan älyttämösti! Äyriäiset voisivat tässä muodossa maistua myös niitä haasteellisena pitäville. Jos merenmöllykät ovat ylivoimaisia, Ariela vinkkaa Andalusian auringossa kirjassaan jättämään ne pois tai korvaamaan joko kinkkusuikaleilla tai chorizolla. 
Espanjasta voit tapastiskeiltä etsiä tätä herkkua nimellä Ensalada rusa eli venäläinen salaatti. 

Puolitimme kirjan ohjeen vieraspöytään ja saimme valmista salaattia litran. 

ESPANJALAINEN PERUNASALAATTI

2 isoa perunaa
1 iso porkkana
1 pieni sipuli
100 g herneitä
1 pkt (300 g) pakastettua äyriäissekoitusta

kastike
1 ½ dl majoneesia
1 ½ dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
vajaa 1 tl sitruunankuorta hienoksi raastettuna
1 tl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
 14 tl sinappia
suolaa
mustapippuria

Kuori  je pilko perunat ja porkkanat noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Höyrytä tai keitä vähässä vedessä kypsäksi. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli - jälkilämpö pehmentää sen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 
Valuta herneet ja sulatetut äyriäiset. Kääntele muiden ainesten joukkoon. 
Yhdistä kastikkeen ainekset ja sekoita varovasti salaatin joukkoon. Anna maustua kylmässä muutama tunti ennen tarjoilua. 

11 kommenttia:

  1. Crema catalana taitaa olla just se mikä minullakin meni kolossaalisesti pieleen, karmea mätkähdys puoliksi tarjoiluastian ulkopuolella....
    Hienolta näyttävät nämä tarjoilunne!

    VastaaPoista
  2. No me ensin uunitettiin kermaseosta, mutta ei hyytynyt. Sitten lätkäistiin takaisin kattilaan ja jääkaappiin. Hetken näytti jo hyvältä. Mutta ei kun ei.
    Kiitos kehuista, minustakin muut tarjoilut onnistuivat hyvin!

    VastaaPoista
  3. kyllä teillä on pöytä koreana ollut <3 olen niin onnellinen, että kirja on löytänyt teiltä hyvän kodin!

    VastaaPoista
  4. No on kyllä löytänyt. Piti tehdä vielä riisijauhoisia, fritattuja munakoisoja mutta säästettiin toiseen kertaan.
    En nyt laita kaikkia sinun ohjeitasi enää jatkossa, vaikka maurilaiset lihavartaat ja israelilainen salaattikin oli kirjastasi. Ostakoot kirjan ketä kiinnostaa :).

    VastaaPoista
  5. Mä haluaisin tulla teille syömään. Teillä on aina niin hyvännäköisiä tarjoiluita! Arielan kirja on kyllä mieletön inspiraation lähde. Jotenkin toi perunasalaatti erityisesti alkoi houkuttelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä jottet voisi joskus tullakin :). Katsoinkin blogistasi että olet ainakin simpukoitten ystävä.

      Poista
  6. Ihanat tarjottavat teillä,kyllä teidän vieraiden kelpasi. Tuo espanjalainen salaatti tunnetaan myös nimellä Olivier-salaatti,ja on täälläkin hyvin suosittu,saa mm.valmiina kaupoista. Tosin ilman äyriäisiä,mikä tekee tuollaisesta niin paljon paremman:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummasta siis tykkäät enemmän, äyriäisillä vai ilman? Tämä oli itselle uudenlainen tapa tehdä perunasalaatti.

      Poista
    2. No äyriäisillä tietysti;D

      Poista
  7. Hyvän kuulloinen ohje, hyvän kuulloinen kirja. Kirjaostoksille siis!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin