torstai 10. huhtikuuta 2014

Kaikki pitaleivät pamahtivat paksuksi


Todella, pitaleivät turposivat kaikki ihanan pullukoiksi ja helposti täytettäviksi. Kohotusvaiheessa Jukka vielä empi ja epäili matalia leipäsiä, mutta uunituijotuksen aikana ilmoille kiiri ilostunut tokaisu: "Ne paisuu kaikki!". Ohje on Jonnan suolaa ja hunajaa-blogista.

Pitakuoret täytettiin karitsanjauhelihakebabilla, kahdella kastikkeella ja kaalilla. Kokonaisuudesta tuli niin hyvää, että Jukka söi itsensä yli yön kestävään ähkyyn. Joten älä sano ettei sinua varotettu...

Mitä teillä lykätään pitakuorien sisään?  
PITALEIVÄT
8 kappaletta

2 1/2 dl vettä

1/2-1 tl suolaa
25 g hiivaa
2 rkl oliiviöljyä
5-5 ½ dl durumvehnäjauhoja (tai vehnäjauhoja)

Sekoita veteen hiiva, suola ja öljy. 
Alusta joukkoon vähitellen tarvittava määrä jauhoja. Anna kohota puolisen tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen. Jaa taikina 8 osaan ja kauli ohuiksi leipäsiksi. Taikina kannattaa kaulia lähes lettumaisen ohueksi, jotta valmiiseen leipään muodostuu uunissa tasku. Anna kohota liinan alla puoli tuntia. Kuumenna uuni 250-275 asteeseen. Kuumenna samalla uunissa peltiä. Nosta pitaleivät kuumalle pellille. Jonna ohjeisti fiksusti, että leivinpaperi ei kestä yli 250 asteen lämpötilaa, mutta meidän uunimme ei kuumene niin paljon. Me siis paistoimme pitaleivät leivinpaperin päällä. Paista pitaleipiä kunnes ne ovat nousseet pallukoiksi ja ovat kypsiä, noin viitisen minuuttia riittää. Jos et tarjoa leipiä heti, säilytä ne muovipussissa.
 Pitaleipiä kiertoilmalla kypsennettäessä lämmitettiin myös lastutettu kebab-liha.KEBAB-LIHA tehtiin edellisenä päivänä suurinpiirtein täältä löytyvän tutun ohjeen voimin, tosin nyt karitsan jauhelihasta kiloisena pötkylänä 5 tuntia. Lopputulos oli oikein hyvä, edellisiä parempi. 

TOMAATTIKASTIKE on täältä samalta kebab-sivulta aikojen takaa, mutta nyt siihen laitettiin enemmän makeutta.

KAALI 
on ihan vaan pilputtua valkokaalia. 

JOGURTTIKASTIKE (parille pitaleivälle) sekoiteltiin seuraavista aineksista:
1 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi pilputtuna
suolaa
valkopippuria
sokeria

pinnalle ripsittiin vielä PAAHDETTUA SIPULIA

17 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hienosti paisuivat nuo pitaleipänne.Suomessa asuessa tuli aina välillä tehtyä pitoja,täällä en vaivaudu kun joka kaupasta saa,ja jos ostan,niin sitten täysjyväisenä. Lempparifalafelipaikassani saa gluteenittomanakin,mutta ne hajoavat kyllä aika helposti...Tässä ihan lähellä on leipomo,jossa tehdään paksuja pitoja,ne ovat musta paremmat kuin ihan ohutkuoriset.
Piti ihan miettiä mitä lykkään sisään...harvoin kun ostan mutta tykkäään täyttää paistetuilla munakoisonsiivuilla,tahinilla,salaatilla.

Sari kirjoitti...

Uuh,hyvän näköisiä!

Anonyymi kirjoitti...

Vinkki tuohon kebabiin; ilmeisesti teette pötkylät suoraan jauhelihasta, jolloin niihin väkisin jää ilmaa väliin. Suosittelen ehdottomasti käyttämään monitoimikonetta tai vast. vielä "taikinan" muokkaukseen, että varmasti saa liiat ilmakuplat pois ja lopputulos on hurjasti parempi eli tiiviimpi pötkylä.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Meillä on parina edellisenä kertana lykätty pitaan nyhtöpossua, jossain vaiheessa suosikkina oli seesamiset possunkylkisiivut + tsatsiki ja sitten tietysti on tehty ihan lammasta vaikka missä muodossa erilaisten lisukkeiden kera.

Jonna kirjoitti...

Mahtavaa, että onnistuivat - Jukan vahvasta epäilystä huolimatta. Tuo on ihan luottoreseptini tässä lajissa. Aika isolla raskausprosentilla mennään kerta toisensa jälkeen.

Andalusiana kirjoitti...

loistavaa! tämä resepti on ollut kokeilulistalla jo jonkin aikaa mutta skeptisyys on aina voittanut - omat yritykseni kun ovat jääneet kovin laihoiksi (kirjaimellisesti...)

Campasimpukka kirjoitti...

Minun on pitänyt löytää toukokuisia pikkujouluja varten pitaleipäohje ja nyt se on löytynyt, jos kerran Jonnan blogista peräisin ja tekin saitte ne pullistumaan :D Pitää kyllä kokeilla varuiksi ensin ennen varsinaista tapahtumaa.

Ansku Gen kirjoitti...

En ole uskaltanut kokeilla epäonnistumisen pelossa. Kuvittelin, että kotona onnistuminen on vaan urbaanilegenda.

Täytyy joskus uskaltautua kokeilemaan.

Terhi kirjoitti...

Minä olen ostanut upean muhkeat pitaleivät tukusta, en muista kenen valmistamia mutta mielessä on ollut kokeilla itsekin.
Täytteenä tähän asti meillä on ollut Montrealin vuosilta kanapita eli pitaleivän pintaan valkosipulimajoneesi ja päälle grillattua kanaa tai kanakebabia, jääsalaattia, punasipulia ja tomaattia siivuina....aijai! Käytän vielä parilan kautta jotta pinta saa vähän rapsakkuutta.

Merituuli kirjoitti...

Ihania ideoita ja vinkkejä - kiitos kaikille!

Kokeilkaa ihmeessä tyypit - oikeesti helppoa ja palkitsevaa! Me ollaan sössitty aiemmin muutamalla ohjeella, mutta tällä Jonnan reseptillä onnistui heti!

Minna Ahvenainen kirjoitti...

Lammaskebab kuulostaa ihanalta ja täytyypä itsekkin kokeilla tuota Jonnan luotto-ohjetta seuraavan kerran.

Merituuli kirjoitti...

Oli kyllä hurrrjan hyvää! Tätä ohjetta oli kokeillut jo yksi lukijakin ja kehui sen toimivuutta tuolla facen puolella.

Nanna kirjoitti...

Mulla on tulossa hirvikebab pääsiäisenä, etyä ollaan ihan taas samoissa sfääreissä!

Merituuli kirjoitti...

Kuulostaa tooodella hyvältä. Me taas ajateltiin kokeilla sun nyhtölammasta :)

Anna kirjoitti...

Halleluja! Elämäni ensimmäiset onnistuneet pitaleivät syntyi pari tuntia sitten ja juuri tällä ohjeella. Aiemmin ne ei ole ikinä kohonneet tai niistä on tullut murenevan keksimäisiä tai kumisen sitkeitä. Nyt kaikki oli täydellistä ja kaikki kahdeksan tosiaan pullistui.

Täytteenä oli seesamöljyssä ja fariinisokerissa paistettua nyhtöpossua, ajvaria, punasipulia, inkivääriä ja jugurttia. Hyvältä maistui.

Kiitos jälleen kerran pelastavasta reseptistä! :)

Merituuli kirjoitti...

Ihana kuulla Anna että onnistuit!
Täytteet kuulostavat yltiöhyviltä. Sinä taas sivistit minua ajvarin verran - ihan uusi juttu. teistö itse?

Anna kirjoitti...

Ajvar tuli tällä kertaa purkista. Kesällä sitä tulee tehtyä itse, kun kasvikset on halvempia, mutta näin talvisaikaan satsin hinta nousee sen verran korkeaksi, että tyydyn kauppojen tarjontaan.

Eikä se purkkisoosikaan nyt hullumpaa ole. :)

Blog Widget by LinkWithin