Nyhtökielestä, vietnamilaisesta kastikkeesta ja höyrytetyistä sämpylöistä kokoonsaatetut pikkuhampit, sliderit kuten taannoin opin, olivat ihan ylistettävän hyviä! Rapsakaksi paistettu liha, aasialaiset maut ja marinoitu punasipuli muodostivat sellaisen yhdistelmän että oksat pois! Ja vielä toinen huutomerkki! Setti oli myös tosi nopea, kun liha eli karitsan kielet oli keitetty ja kuorittu edellisenä päivänä.
Kieliä tuli nyhdettyä nyt ensimmäistä kertaa. Idea lähti lähinnä siitä, että tuumimme uusia käyttökohteita kielille. Kun kieliä tuli kerralla keitettyä aika paljon, saatiin niistä ruokaa kahdelle aterialle. Kieli toimi vähärasvaisuudesta huolimatta todella hyvin uudelleenpaistettava nyhtölihana.
Suosittelemme lämpimästi!
NYHTÖKIELI
Kuori kielet.
Riko liha kahdella haarukalla "repien", nyhtäen.
Nyt voit joko säilöä kielinyhteen jääkaappiin tai jatkaa samantien.
Paista öljyssä pannulla kunnes lihat lämpiävät ja saavat hiukan rapsakkuutta.
(Jos olisimme syöneet vain aikuisten kesken, olisimme upottaneet alla ohjeistetun dippikastikkeen suoraan lihoihin paistamisen jälkeen. Nyt jokainen sai lisätä sitä pöydässä halujensa mukaan).
*
KLASSINEN VIETNAMILAINEN DIPPIKASTIKE
nước chắm truyền thống
3 rkl kalakastiketta
1 dl limemehua
1 tl riisiviinietikka
1 dl sokeria
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 punainen chili pilputtuna
Sekoita neljä ensiksimainittua pienessä kulhossa. Sekoita kunnes sokeri on kokonaan sulanut joukkoon. Lisää valkosipuli ja chili.
*
4 punasipulia
½ dl balsamicoa (tumma väri ja syvempi maku viinietikkaan verrattuna)
½ dl balsamicoa (tumma väri ja syvempi maku viinietikkaan verrattuna)
3 rkl oliiviöljyä
1 dl sokeria
suolaa ja mustapippuria
1 dl sokeria
suolaa ja mustapippuria
Kuori sipulit. Leikkaa sipulit mahdollisimman ohuiksi renkaiksi mandoliinilla tai veitsellä. Yhdistä muiden ainesten kanssa ja jätä marinoitumaan huoneen lämpöön tunniksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
*
HÖYRYTETYT SÄMPYLÄT
noin 14 kpl
ripaus suolaa
noin 14 kpl
ripaus suolaa
ripaus sokeria
1 rkl eli n.5 g kuivahiivaa
2 dl vehnäjauhoa
1 ½ dl riisijauhoa
2 rkl seesamiöljyä
1 ½ dl lämmintä vettä
koristeeksi (mustia)seesaminsiemeniä
Sekoita suola, sokeri ja kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää öljy ja lämmin vesi. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puoli tuntia. Muotoile taikinasta pieniä sämpylöitä. (Voitele kädet seesamiöljyllä kevyesti, jos taikina tarttuu.)
Tee leivinpaperista pieniä neliöitä. Nosta sämpylät höyryttimeen paperien päälle melko löyhästi, etteivät tartu kiinni toisiinsa. Anna kohota taas puoli tuntia. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Älä murehdi jos näyttää etteivät siemenet taru. Höyryttyessään seesaminsiemenet kiinnittyvät kyllä sämpylöiden pintaan.
Sulje kansi tiiviisti juuri ennen höyrytystä. Nosta höyrytin wokkiin tai kattilan päälle, jonka pohjalla on kiehuvaa vettä. Höyrytä kypsiksi noin 15 minuutin ajan bambuhöyryttimessä. Sämpylät jäävät valjun vaaleiksi, mutta mustat seesaminsiemenet hieman piristävät ulkonäköä.
Tee leivinpaperista pieniä neliöitä. Nosta sämpylät höyryttimeen paperien päälle melko löyhästi, etteivät tartu kiinni toisiinsa. Anna kohota taas puoli tuntia. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Älä murehdi jos näyttää etteivät siemenet taru. Höyryttyessään seesaminsiemenet kiinnittyvät kyllä sämpylöiden pintaan.
Sulje kansi tiiviisti juuri ennen höyrytystä. Nosta höyrytin wokkiin tai kattilan päälle, jonka pohjalla on kiehuvaa vettä. Höyrytä kypsiksi noin 15 minuutin ajan bambuhöyryttimessä. Sämpylät jäävät valjun vaaleiksi, mutta mustat seesaminsiemenet hieman piristävät ulkonäköä.
*
LISÄKSI TARJOLLE KURKKUA VIIPALOITUNA JA KORIANTERIA
Sämpylät ylitäyteen ja nauttimaan!
ai jumankekka miten hyvännäköistä settiä. voisin myöntyä mun kielikammon eessä tässä kohtaa. oliskohan se seuraava trauma joka pitäis blogata :D
VastaaPoistaEt edes tietäis et syöt kieltä jos ei sulle sanois...joten olis!
VastaaPoistaSe muuten piti sanoa tuosta Vietnamista että tuotte sitten ihmeessä sitä kalakastiketta. jossain ohjeessa luki että ei voi tuoda koneessa, mutta ainakaan meidän haastattelemilta ei ollut keneltäkään otettu pois ruumaan menevistä laukuista. Jukka tykkää vietnamilaisesta kalakastikkeesta niin paljon että käy välillä lusikoimassa sitä pelkälteen (hullu!).
No tää onki just näitä että äiti teki pihviä joka sit paljastuikin olevaksi kieltä. TRAUMAATTISTA.
VastaaPoistaJoo kalakastike ostoslistalle check. Onko muita MUST mausteita tms? Vielä yli viisi viikkoa ääääääähh.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNo me tuotiin pankoa ja sit kuultiin sitä saavan myös Seinäjoen Cittarista ja Tokyokanista ;).
VastaaPoistaSit tuotiin paikallista shrirachaa.
Yks johon ihastuin oli kimchi-maustetut grillatut merilevät joita myytiin sellasissa "sipsipusseissa". Noita Tao kae noin:n merileviä saa myös Aseanic Tradingistä (vai mikä se nyt oli) mut ei viimeks ainakaan ollut kimchi maustettuna. Uskon että tykkäisit kun tykkäät kimchistäkin.
Kauheen vähän käytiin ruokakaupoilla, kesällä sit ehkä enemmän. Joten vinkatkaa te meil
Tiiänkin ne merileväsipsit - mutta kimchisiä en oo tainnut maistaa! Me vinkataan sitten, ehdottomasti.
VastaaPoistaEroaako paikallinen sriracha paljostikin kukkosoosista?
Ei oo maistettu kukkosoosia, mutta eräs ruokahenkilö joka on maistanut molempia piti enemmän vietnamilaisesta. Ei kyllä perustellut miksi.
VastaaPoistaTässä nyt aukeaa aivan uusia ulottuvuuksia kun aletaan kieltä nyhtää. Tarkemmin ajatellen, ehkä niihin munu kielitacoihin, joihin mulla on jo resepti, kieli itseasiassa nyhdetään ...hmmm...
VastaaPoistamäkin oon itseasiassa vähä kielitaidoton...
Mitä kieltä sun tacoihin nyhdetään?
VastaaPoistaEn usko sun kielitaidottomuuteen. Kielikokemattomuuteen ehkä.
Hmm ikinä en ole kieltä maistanut, mutta nyt rupesi kiinnostamaan...
VastaaPoistaNyhtökieltä?! Aivan loistavan varastettava idea. Täytyykin joskus kokeilla tuota menetelmää.
VastaaPoistaSiiri ompa hieno kuulla! Ihan parasta!
VastaaPoistaTuplis: Kyllä! Tarpeeksi kauan kun keittää niin on hyvää nyhdettävää. Kokeile ihmeessä!
Voi jee, mikä ruoka! Minun täytyy ehkä tuunata tästä suomiversio, sillä poronkielestä ei vaan voi tehdä itämaista ruokaa. Poronkieliä ostin puolivahingossa yhden päiväkodin eteisessä. Kaikkea sitä.
VastaaPoistaHelposti päiväkodin eteisissä on jouten muutama kieli ostaa. Ja samaa mieltä, ei se taivu itämaiseksi.
VastaaPoistaMT:No alkuperäisessä reseptissä nautaa, meksikos kun ei hirviä taida olla. Mutta meillä siis hirveä. Pitääpä ottaakin nyt asiaksi. Se hirventurpasylttykin on vielä tekemättä!
VastaaPoistaTämä merkinnäksi itselle: meksikolaispäiväkotien eteisissä myydään naudankieltä.
VastaaPoista:) Huomaa, että sä oot insinöörin vaimo. Logiikka tarttuu. ;D
VastaaPoistaApua miten hyvännäköinen setti!
VastaaPoista-Heidi
Miten voin auttaa :)
VastaaPoistaKeitettiin tänään 8,5 tuntia kyytön eli naudan kieliä noin 70 asteessa. Eipä tullut nyhdettävää (vaikka piti) vaan ihan tiivis liha, joka menee nyt leikkeleeksi.
VastaaPoista