tiistai 8. huhtikuuta 2014

Helmicouscous grillatuilla kasviksilla

Helmicouscous, jota toiset kutsuvat nimellä פתיתים, Ptitim tai Israeli couscous, on minulle upouusi juttu. Saimme näitä palluroita viime kesänä Appelsiineja ja hunajaa-blogin Jaelilta, kun treffasimme häntä kesäkahvilassa. Ohjeetkin pimpuloihin saimme, mutta ehdin unohtaa ne tyystin. Tutkaillessani asiaa netistä opin, että kauniit pallurat eivät oikeastaan ole couscousia lainkaan vaan pikkaraiseksi muotoiltua pastaa. 

Lähestyimme pimpuloita perinteikkäästi kuullottaen niitä ensin kattilassa ja keittäen sitten reilun kymmenen minuuttia, välillä kypsyyttä maistellen. Lisäsimme sekaan grillattuja vihanneksia pilputtuna ja saimme aikaan ihan loistolisäkkeen. Hävikistä herkuksi-aspektin sai aikaan salaattiin käytetty mauste. Se saatiin meinaten keralla tarjottavan karitsan marinadista, jota kiehautettiin vain hetki. Kätevää!

Kivistöstä saa muuten vinkkejä helmicouscousin kotimaisiin ostospaikkoihin samalla kun he ohjeistavat chorizo-punajuuriseen helmicouscousherkkuun.
Marinoi karitsaa grilliä varten seuraavanmoisessa seoksessa:  
2 vartta sitruunaruohoa
valkosipulinkynsi silputtuna
sipuli silputtuna
lehtipersiljaa
sitruunamehua
öljyä

Tai mitä nyt sattuu löytymään ja suuhusi sopimaan, muistikuvat tässä kohtaa marinoijalla heikkoja. Kun laitat karitsat grilliin, ota talteen ylimääräinen marinadi ja kiehauta se nopeasti. Jo puolen minuutin keittäminen tuhoaa bakteerit joita raa'assa kalassa tai lihassa on mahdollisesti ollut. 
HELMICOUSCOUS GRILLIKASVIKSILLA

öljyä 
300 g helmicouscousia
6-7 dl kanalientä
punaista ja vihreää paprikaa
kesäkurpitsaa
kiehautettu marinadi tai vaikkapa oliiviöljyä, sitruunamehua ja lehtipersiljaa
suolaa

Öljyä kasvikset ja grillaa ne. Pilko. 
Lorauta kattilaan öljyä ja kuumenna. Kaada sekaan helmicouscousit ja kuullota niitä hetken. Lisää sekaan kanaliemi ja keitä reilu 10 minuuttia maistellen kypsyyttä. 
Kun helmicouccousit ovat kypsiä, kaada ne kulhoon ja pöyhi kahdella haarukalla irtonaisiksi. Lisää kasvispalat ja marinadi/kastike. Tarkista suola kohdilleen. 
Nauti itsekseen tai grilliruuan kanssa. 

8 kommenttia:

  1. Kiva kuulla että tykkäsitte:)Ja minusta ovatkin parhaimmillaan juuri tuolla tavoin tehtynä:)

    VastaaPoista
  2. Kyllä maistui kiitos! Melkein puoli pussia onneksi vielä jäljellä. Vähän tämä kokeilu kesti, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan.

    VastaaPoista
  3. Hauskaa couscous-pastaa! Saakohan näitä mistään erikoiskaupoista? Olisi kivaa vaihtelua peruslisukkeille.

    VastaaPoista
  4. Ihana ohje! Kokkasin viimeisimmässä postauksessani fregola-pastasta ja se on hyvin samantyyppistä kuin helmicouscous, fregola on vain paahdettua. Sitä voi hyvin käyttää helmicouscousin sijaan.

    VastaaPoista
  5. Anna,tuo helmicouscous on myös paahdettua....

    VastaaPoista
  6. Hiphei, erinomaisen kuuloinen lisuke! Grillikaudella tarttee aina juuri tällaisia hyviä ideoita.

    Tuossa viime vuoden jutussamme on muuten jo vanhentunutta tietoa helmicouscousin löytöpaikoista: Espoossa sitä ei sittemmin enää ole ollut, ei kukaan kuulemma ostanut. Yksi lukijamme vinkkasi myöhemmässä helmari (joo, meillä on sille lempinimi) -jutussa, että PK-seudulla löytyisi Hakaniemen metroaseman Haulerista.

    PS. Anna, samaisen jutun kommenteissa vähän kinusimmekin sua ottamaan tuotteen Hella & Herkkuun. Fregolaa pitää tulla hakemaan.

    http://kivistossa.com/2014/01/30/paahdettua-helmikuskusta-ja-sienia/#comments

    VastaaPoista
  7. Merja Mari ja Anna tuossa alla vastasivatkin tuohon saatavuuteen.

    Kiva tietää Anna että sulta on helposti saatavilla!

    Mari suurkiitos lisävinkeistä!

    VastaaPoista
  8. Voi vitsi miten hyvältä näyttää! (huomaan aloittavani kaikki ruokablogieni kommentit nykyään tuolla samalla lauseella... ;) Mulla on kaapissa couscous-paketti, se on unohtunut kaapin perälle. Josko olisi nyt aika kaivaaa se sieltä ja kokeilla sitä kasvisten kanssa.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin