torstai 10. huhtikuuta 2014

Kaikki pitaleivät pamahtivat paksuksi


Todella, pitaleivät turposivat kaikki ihanan pullukoiksi ja helposti täytettäviksi. Kohotusvaiheessa Jukka vielä empi ja epäili matalia leipäsiä, mutta uunituijotuksen aikana ilmoille kiiri ilostunut tokaisu: "Ne paisuu kaikki!". Ohje on Jonnan suolaa ja hunajaa-blogista.

Pitakuoret täytettiin karitsanjauhelihakebabilla, kahdella kastikkeella ja kaalilla. Kokonaisuudesta tuli niin hyvää, että Jukka söi itsensä yli yön kestävään ähkyyn. Joten älä sano ettei sinua varotettu...

Mitä teillä lykätään pitakuorien sisään?  
PITALEIVÄT
8 kappaletta

2 1/2 dl vettä

1/2-1 tl suolaa
25 g hiivaa
2 rkl oliiviöljyä
5-5 ½ dl durumvehnäjauhoja (tai vehnäjauhoja)

Sekoita veteen hiiva, suola ja öljy. 
Alusta joukkoon vähitellen tarvittava määrä jauhoja. Anna kohota puolisen tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen. Jaa taikina 8 osaan ja kauli ohuiksi leipäsiksi. Taikina kannattaa kaulia lähes lettumaisen ohueksi, jotta valmiiseen leipään muodostuu uunissa tasku. Anna kohota liinan alla puoli tuntia. Kuumenna uuni 250-275 asteeseen. Kuumenna samalla uunissa peltiä. Nosta pitaleivät kuumalle pellille. Jonna ohjeisti fiksusti, että leivinpaperi ei kestä yli 250 asteen lämpötilaa, mutta meidän uunimme ei kuumene niin paljon. Me siis paistoimme pitaleivät leivinpaperin päällä. Paista pitaleipiä kunnes ne ovat nousseet pallukoiksi ja ovat kypsiä, noin viitisen minuuttia riittää. Jos et tarjoa leipiä heti, säilytä ne muovipussissa.
 Pitaleipiä kiertoilmalla kypsennettäessä lämmitettiin myös lastutettu kebab-liha.KEBAB-LIHA tehtiin edellisenä päivänä suurinpiirtein täältä löytyvän tutun ohjeen voimin, tosin nyt karitsan jauhelihasta kiloisena pötkylänä 5 tuntia. Lopputulos oli oikein hyvä, edellisiä parempi. 

TOMAATTIKASTIKE on täältä samalta kebab-sivulta aikojen takaa, mutta nyt siihen laitettiin enemmän makeutta.

KAALI 
on ihan vaan pilputtua valkokaalia. 

JOGURTTIKASTIKE (parille pitaleivälle) sekoiteltiin seuraavista aineksista:
1 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi pilputtuna
suolaa
valkopippuria
sokeria

pinnalle ripsittiin vielä PAAHDETTUA SIPULIA

21 kommenttia:

  1. Hienosti paisuivat nuo pitaleipänne.Suomessa asuessa tuli aina välillä tehtyä pitoja,täällä en vaivaudu kun joka kaupasta saa,ja jos ostan,niin sitten täysjyväisenä. Lempparifalafelipaikassani saa gluteenittomanakin,mutta ne hajoavat kyllä aika helposti...Tässä ihan lähellä on leipomo,jossa tehdään paksuja pitoja,ne ovat musta paremmat kuin ihan ohutkuoriset.
    Piti ihan miettiä mitä lykkään sisään...harvoin kun ostan mutta tykkäään täyttää paistetuilla munakoisonsiivuilla,tahinilla,salaatilla.

    VastaaPoista
  2. Vinkki tuohon kebabiin; ilmeisesti teette pötkylät suoraan jauhelihasta, jolloin niihin väkisin jää ilmaa väliin. Suosittelen ehdottomasti käyttämään monitoimikonetta tai vast. vielä "taikinan" muokkaukseen, että varmasti saa liiat ilmakuplat pois ja lopputulos on hurjasti parempi eli tiiviimpi pötkylä.

    VastaaPoista
  3. Meillä on parina edellisenä kertana lykätty pitaan nyhtöpossua, jossain vaiheessa suosikkina oli seesamiset possunkylkisiivut + tsatsiki ja sitten tietysti on tehty ihan lammasta vaikka missä muodossa erilaisten lisukkeiden kera.

    VastaaPoista
  4. Mahtavaa, että onnistuivat - Jukan vahvasta epäilystä huolimatta. Tuo on ihan luottoreseptini tässä lajissa. Aika isolla raskausprosentilla mennään kerta toisensa jälkeen.

    VastaaPoista
  5. loistavaa! tämä resepti on ollut kokeilulistalla jo jonkin aikaa mutta skeptisyys on aina voittanut - omat yritykseni kun ovat jääneet kovin laihoiksi (kirjaimellisesti...)

    VastaaPoista
  6. Minun on pitänyt löytää toukokuisia pikkujouluja varten pitaleipäohje ja nyt se on löytynyt, jos kerran Jonnan blogista peräisin ja tekin saitte ne pullistumaan :D Pitää kyllä kokeilla varuiksi ensin ennen varsinaista tapahtumaa.

    VastaaPoista
  7. En ole uskaltanut kokeilla epäonnistumisen pelossa. Kuvittelin, että kotona onnistuminen on vaan urbaanilegenda.

    Täytyy joskus uskaltautua kokeilemaan.

    VastaaPoista
  8. Minä olen ostanut upean muhkeat pitaleivät tukusta, en muista kenen valmistamia mutta mielessä on ollut kokeilla itsekin.
    Täytteenä tähän asti meillä on ollut Montrealin vuosilta kanapita eli pitaleivän pintaan valkosipulimajoneesi ja päälle grillattua kanaa tai kanakebabia, jääsalaattia, punasipulia ja tomaattia siivuina....aijai! Käytän vielä parilan kautta jotta pinta saa vähän rapsakkuutta.

    VastaaPoista
  9. Ihania ideoita ja vinkkejä - kiitos kaikille!

    Kokeilkaa ihmeessä tyypit - oikeesti helppoa ja palkitsevaa! Me ollaan sössitty aiemmin muutamalla ohjeella, mutta tällä Jonnan reseptillä onnistui heti!

    VastaaPoista
  10. Lammaskebab kuulostaa ihanalta ja täytyypä itsekkin kokeilla tuota Jonnan luotto-ohjetta seuraavan kerran.

    VastaaPoista
  11. Oli kyllä hurrrjan hyvää! Tätä ohjetta oli kokeillut jo yksi lukijakin ja kehui sen toimivuutta tuolla facen puolella.

    VastaaPoista
  12. Mulla on tulossa hirvikebab pääsiäisenä, etyä ollaan ihan taas samoissa sfääreissä!

    VastaaPoista
  13. Kuulostaa tooodella hyvältä. Me taas ajateltiin kokeilla sun nyhtölammasta :)

    VastaaPoista
  14. Halleluja! Elämäni ensimmäiset onnistuneet pitaleivät syntyi pari tuntia sitten ja juuri tällä ohjeella. Aiemmin ne ei ole ikinä kohonneet tai niistä on tullut murenevan keksimäisiä tai kumisen sitkeitä. Nyt kaikki oli täydellistä ja kaikki kahdeksan tosiaan pullistui.

    Täytteenä oli seesamöljyssä ja fariinisokerissa paistettua nyhtöpossua, ajvaria, punasipulia, inkivääriä ja jugurttia. Hyvältä maistui.

    Kiitos jälleen kerran pelastavasta reseptistä! :)

    VastaaPoista
  15. Ihana kuulla Anna että onnistuit!
    Täytteet kuulostavat yltiöhyviltä. Sinä taas sivistit minua ajvarin verran - ihan uusi juttu. teistö itse?

    VastaaPoista
  16. Ajvar tuli tällä kertaa purkista. Kesällä sitä tulee tehtyä itse, kun kasvikset on halvempia, mutta näin talvisaikaan satsin hinta nousee sen verran korkeaksi, että tyydyn kauppojen tarjontaan.

    Eikä se purkkisoosikaan nyt hullumpaa ole. :)

    VastaaPoista
  17. Kiitos ohjeesta, aivan mahtavia pitaleipiä sain tehtyä tällä ohjeella! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos palautteesta! Ihanaa että sinäkin onnistuit. Herkullisilta näyttivät pitanne täytteineen.

      Poista
  18. Just tuossa avopuolison kanssa tehtiin Ratatouillen kaveriksi, todella hyvä resepti. Oli hauska seurata uunin lasin läpi miten lättyset pomppasivat taskuiksi sekunneissa :D lopputulos hyvä, ei liian kuiva vaan sopivan pehmeä. Oikein hyvä!

    VastaaPoista
  19. Kiitos reseptistä, olen tehnyt uudestaan ja uudestaan... ja kauniita palleroita tulee.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin