keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Talkootarjottavia ja kivoja salaatteja

Tyypillisesti taloyhtiöiden talkoissa tarjotaan varmaan grillimakkaraa ja kaljaa, eikö? Me halusimme yhtenä vuonna tehdä meidän taloyhtiössämme hiukan salaattia ja grillata lihaakin. Siitä pitäen meitä on pyydetty muonitusvastuuseen joka vuosi emmekä me ole panneet hanttiin. 

Tänä vuonna setti oli hyvin sekalainen. Parsa kumarsi Italiaan päin, couscous minne lie ja kaslerit sekä kaaliraaste Aasian suuntaan. Lisäksi tarjolla oli patonkin, makkaraa, nakkeja, grillattua maissia ja kuorittuja porkkanoita. Kaikille talkoolaisille lapsia myöden tuntui löytyvän jotakin syötävää ja kovin kiitteleviä olivat kommentit syöjien suunnalta. Paras kiitos oli tietysti se, että talkoilijat ottivat lisää.

Taloyhtiössämme ei onneksi koskaan ole tullut mutinaa murkinoiden kustannuksista. Hintaa tällaiselle setille tulee hiukan normaalia enemmän, varsinkin kun ostamme raaka-aineet mahdollisuuksien mukaan lähi- ja luomuruokana. Toisaalta on nautinnollista turistakin kaikkien kanssa yhteisen ruokalautasen äärellä. 

COUSCOUS-SALAATTI 

6dl couscousia
2 kesäkurpitsaa
2 paprikaa
1 luomusitruuna (kuoret ja mehu)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Grillaa paprikat niin että pinta mustuu. Laita muovipussin sisään 20 minuutiksi. Kuori kuori pois. Poista kanta ja siemenet. Pilko.
Turvota couscousit kuumassa vedessä. Riko kypsät couscousit haarukalla irtonaisiksi.
Pilko kesäkurpitsa. 
Yhdistä paprikat, couscous ja kesäkurpitsapalat. Suirota sekaan luomusitruunan kuori ja purista mukaan myös sitruunan mehu. Lorauta sekaan reilusti hyvää oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Maistele maut kohdilleen. 

AASIALAISITTAIN MAUSTETTU KAALI-FENKOLI-OMENASALAATTI

½ valkokaali

3 porkkanaa
3 punasipulia
1 iso fenkoli
2 omenaa
ruukullinen korianteria

Nuoc Nam-kastike:
4 limettiä
2 valkosipulinkynsi
neljän sentin pala inkivääriä
2 tl sokeria
1 rkl aasialaista kalakastiketta
suolaa
(chiliä)

Leikkaa tai raasta kaali ohuiksi suiroiksi. Kuori porkkanat ja suirota kuorimaveitsellä. Kuori ja puolita sipulit. Leikkaa puolikkaat sitten ohuiksi  viipaleiksi. Pilko fenkoli ja omenat sopiviksi suupaloiksi. Silppua ½ ruukullista korianteria. Sekoita kaikki ainekset salaattikulhossa. 

Tee  kastike: Purista limeteistä mehut. Lisää mehuun pienityt valkosipulit sekä pienitty inkivääri. Lisää sokeri, kalakastike ja suola (sekä chili). Sekoita hyvin.

Valuta kastike raasteen päälle, sekoita hyvin joukkoon ja anna maustua kylmässä noin tunnin verran. Silppua päälle vielä loput korianterit. 
Aasialaisittain maustetun  kaslerin ohjeen laitan myöhemmin erikseen. Sekin oli hurjan hyvää!

2 kommenttia:

  1. Tuliko työtkin tehtyä? ;) Hienot eväät!

    VastaaPoista
  2. Joo, toiset teki työt ja minä puuhasin keittiössä. (Jatkoin minäkin hiukan sitten illemmalla kun olin löffännyt riittävästi riippumatossa)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin