keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Popsipuut dinometsässä

Kun tapasin cupcake popsit ensimmäistä kertaa Mansikkamäellä, mietin heti että näitä tehdään muodossa tai toisessa lasten synttäreille. Koska tunnen taitavuuteni rajat, päätin muotoilla popseista ihan vain pyöreitä ja keksin että nehän voisivat olla puita. Runkoina toimivat coctailtikut. Viisivuotiaamme rakastaa nompparellikoristelua, joten hän osallistui ahkerasti puiden väriloiston luomiseen. Kaksivuotiaskin yritti, mutta äidin hermot meinasivat loppua kun tyttö ilmeisesti testaili miten paljon nompparellia mahtuu kerrallaan suuhun.

Tein popsipohjia sekä banaanikakusta että suklaakakusta ja molemmat toimivat valkosuklaakuorrutteen kanssa aivan loistavasti. Osan kakkupalloista jätin kuorruttamatta, koska joillakin vierailla on karkkikielto. Tässä hommaa tarkemmin:

1.
Leivo ensin kakut, päivä tai kaksi ennen tarjoilupäivää

100 g margariinia, meillä voita
3 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
0,5 dl kermaa
2 (ylikypsää) banaania

Vatkaa huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten joukkoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, sitten vielä haarukalla muussatut banaanit ja kerma. Paista voidellussa ja jauhotetussa kakkuvuoassa 150 asteessa n. 1 tunti. Jäähdytä.

Eben suklaapohja

4 kananmunaa
2 dl sokeria
200 g voita
170 g tummaa suklaata
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi. Sulata suklaa (mikrossa tai niinkuin minä, nakkaa sulaneen, vielä lämpimän voin joukkoon pieninä paloina). Lisää taikinaan vuorotellen jauho-leivinjauheseosta, jäähtynyttä voisulaa sekä suklaata. Levitä taikina uunipellille, jonka päällä on leivinpaperi. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä.

2.
Kun kakut ovat jäähtyneet, murusta ne kulhoon aivan pieneksi murenaksi. Tämä onnistuu hyvin käsin. Sitten lisää murusten joukkoon tuorejuustoa ja mahdollisesti muuta makustetta. Minä laitoin mehevän banaanikakun lisäksi vain 4 rkl tuorejuustoa. Suklaapohjamurusiin lisäsin 3 rkl limecurdia ja 4 rkl tuorejuustoa. Sitten vain muotoilet hyvinsekoitetuista taikinoista puristelemalla ja pyörittelemällä palloja. Banskuisia tein tästä määrästä 28 kappaletta ja suklaisia 23 kipaletta. Määrä nyt riippuu tietysti suuresti palluroiden koosta, mutta nämä suuntaa-antavaksi vinkiksi.

3.
Laita kakkupallot jääkaapin viileään useaksi tunniksi. Meillä ruskeat herkut viihtyivät tuolla reippaastikin yön yli.

4.
Ennen kuin alat kuorruttamaan kakkupalloja, mieti mihin tökkäät ne jähmettymään. Meillä Pastapää askarteli lasten keralla tuollaisen hienon rinteen styroksista, joka nostettiin suoraan tarjoilupöytään.

5.
Temperoi kuorrutussuklaasi, varsinkin jos et tarjoa palluroita heti. Meillä vihoviimeiset temperoidut "puut" olivat huoneenlämmössä yli 2 vuorokautta, eikä ulkonäössä ollut moitteen sijaa. Temperoimaton suklaa voi muuttaa väriään ja sulaa sitä paitsi paljon helpommin. Maussa ja varsinkin suutuntumassa on eroa. Ohjetta temperoimiseen hain Kinuskikissalta. Koska käytin valkoista suklaata (Fazerin leivontaan tarkoitettua), sitä ei tarvinnut kuin kuumentaa/sulattaa mikrossa 40 asteeseen ja sitten jäähdyttää 26-27 asteeseen. Tumma suklaa pitäisi vielä kuumentaa uudestaan. Lisäsin jäähdyttelysekoitteluvaiheessa nestemäisiä, kaupasta ostettavia elintarvikevärejä (sinistä ja keltaista) suklaan joukkoon, jotta saatiin puille vihreä pohjaväri.

Lisäys: Leivontaan tarkoitettua suklaata joka sisältää kasvirasvaa ei tarvitsekaan temperoida. No, tulipahan kokeiltua sitäkin :D.

6.
Suklaan temperoinnin jälkeen kuorruta juuri jääkaapista esille otetut kakkupallot. Meillä homma kävi kaikkein kätevimmin tökkäämällä ensin coctailtikku palloon ja sitten lusikoimalla suklaata pallon pinnalle. Upottamalla suklaata tuli mielestäni turhan paksu kerros, kun lusikoimallakin aikaan saatiin huippumakeita yksilöitä. Suklaata noihin noin 45:een popsiin meni jopa 700 g. Nompparellit tai muut koristeet on hyvä laittaa suklaan päälle heti, koska temperoitu suklaa jähmettyy nopeasti viileiden pallojen päälle. Säilytä huoneenlämmössä.


7.
Nautiskele hyvässä seurassa, esimerkiksi metristen lauman kanssa :D.
Dinot kuikuilevat popsipuumetsässä,
laavaa valuvan tulivuoren takana.

10 kommenttia:

  1. Tosi kiva idea tuo cupcakepopsit. Ja kivan näköisiä!Sopivat hienosti dinomaailmaan nuo teidän popsit!Viime vuonna oli Daring Bakersissa cheesecake popseja, ja silloin teki kauheasti mieli tehdä,mutta se jäi.Tuo cupcake pops taitaakin olla helpompi tehdä..

    VastaaPoista
  2. Yaelian: niin minustakin! minikoko ja tikunnokkaan pistäminen tekee niistä aika ihania. ja tietty suklaakurrutus...:P
    Apua, juustokakkupopseja - pakko olla hyviä!

    VastaaPoista
  3. Vau! Upea metsä. Tämä on ollut lapsille varmasti mahtava juttu. Meillä pelkät popsitkin saivat suuren suosion.

    VastaaPoista
  4. Ebe: popsit toimivat kyllä varmasti ihan omanaankin, varsinkin sinun pikkutarkan kauniilla koristelullakin. me halusimme yhdistää kaikki tarjoilut kokonaisuudeksi, joten tällainen dinometsä siitä sitten tuli. ihana idea tuo popsi, kiitos jakamisesta!

    VastaaPoista
  5. Ihana mieletön idea! Noista saisi myös hauskan ruskametsän syksyiseen kakkuun. :)

    VastaaPoista
  6. Kinuskikissa: eikös. ei ole aiemmin tullut pieneen mieleenikään pyöritellä kakusta palloja, mutta onneksi toiset ovat kekseliäämpiä ja ovat anteliaita jakamaan ideoitaan!
    niin saisikin! ja vaikka omppupuita punaisilla nomppiksilla tai aurinkoja jos tökkisi säteiksi vaikka Lontoon rae karkkeja tai...:)

    VastaaPoista
  7. Ihan uteliaisuudesta; kuinka kauan meni aikaa tuon ihmeen tekemiseen? :)

    VastaaPoista
  8. Dea: mitä tarkoitat kauanko? tuolla kommenteissa juttelin jo miten valmistelimme juhlaa pitkin viikkoa. pöydän kokoamiseen meni puolisen tuntia. enempää ei ollut aikaa ennen kuin vieraat saapuivat :)

    VastaaPoista
  9. Mieletöntä! Tää on kyllä paras synttäri- ja tarjoilu-idea mitä muistan nähneeni!!
    Itselläni juhlat lähestyvät myös ja oon yrittänyt miettiä tarjoiluja, nää toimisi varmasti vanhemman väen keskuudessa myös :)
    Ja ihanaa kun kaakku on naposteltavassa muodossa!

    VastaaPoista
  10. Jytis: kiitos, me tykkäsimme ideasta myös kovasti. näitä oli kiva tehdä - ja syödä!

    Dea: nyt huomaankin että kommentoin juhlien valmistelua edellisen postauksen kommenteissa, täällä http://sillasipuli.blogspot.com/2009/05/dinosynttarit-2-ja-5-vuotiaalle.html

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin