maanantai 26. lokakuuta 2009

Kallioimarrepannacotta piimästä


Pannacotta on ihanaa jälkiruokaa. Aktiivinen valmistusaika on lyhyt. Vielä kun jälkkärin voi tehdä tarjoamista edellisenäkin päivänä, on se helppo valinta ruuan päätteeksi.

Tämä piimäinen ohje löytyy jo ennenkin blogistamme. Nyt jätin kuitenkin sitruunamehun pois ja silppusin tilalle metsästä keräämiäni kallioimarteen juuria. Tykkäsimme kovasti mausta! Tyttäremme söi kyllä poitsummekin annoksen, joka jälkkäristä ei oikein välitä. Piimää karttaville tiedoksi etten minäkään moisesta pidä, mutta tästä kylläkin. Jälkimakuna suuhun jää selvä kallioimartteen raikas, lakritsainen maku. Erittäin suositeltavaa!

KALLIOIMARREPANNACOTTA


2,5 dl maitoa
noin 50 cm kallioimarteen juurta
110 g sokeria
3 dl piimää
2 dl kermaa
4 liivatelehteä

Pilko (kuivatut) kallioimarteenjuuret ihan pienen pieniksi. Laita likoamaan maidon joukkoon jääkaappiin. Omamme likosivat 9 tuntia kannellisessa pakastusrasiassa. Koetin tehdä tätä jälkkäriä myös liottamatta juuria valmistusmaidossaan, mutta silloin kallioimarteen maku ei tuntunut kauttaaltaan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta sokeri ja maito juurenpilputuksineen. Ota pois levyltä. Lisää joukkoon pehmenneet liivatelehdet. Anna jäähtyä ihan hetken ja lisää joukkoon piimä sekä kerma. Sekoita hyvin.

Siivilöi koko hoito mikäli et halua kallioimarteenjuuren paloja joukkoon. Me emme näin tehneet ja tykkäsimme lopputuloksesta. Pikkuruiset juuren palat ovat mukavia samettisen piimä-kerma-maitoseoksen joukossa ja maistuvat ihanan lakritsaisille. Jäin miettimään, maistuuko juuri niin selkeästi jos sen sihtaa tässä vaiheessa pois. Toisaalta, jos sitä on lilluttanut maidossa jo usean tunnin, ei tuolla liene niin suurta merkitystä.

Kaada pieniin vuokiin tai laseihin hyytymään jääkaappiin. Hyytymisajasta ei ole havaintoa, mutta varaisin ainakin 4 tuntia.

Kallioimarteen juuret on kerätty Jukan isän luota ja kuivattu huoneenlämmössä puhtaaksirapsuttamisen jälkeen.

4 kommenttia:

 1. Nätti nimi tuolla pannacotalla ja näyttääkin houkuttelevalta...

  VastaaPoista
 2. Yaelian: nimeä en edes kummemmin ajatellut kuin informatiivisena, mutta nyt kun sanot niin...totta :). se ON herkkua.

  VastaaPoista
 3. Bongasin sen piimäpannacottan blogistanne viikonloppuna, ja ajattelin testata. Kuulostaa niin uskomattomalle. Mutta kumpi oli parempaa, tämä vai se alkuperäinen?

  VastaaPoista
 4. Kirsikka: ne ovat ihan eri makuisia. sen paremmin en osaa oikein sanoa. :) tämä oli ehkä eksoottisempaa. molemmat ovat raikkaita ja pehmeitä - molemmat suositeltavia!

  joukkoon voi tietysti laittaa omaa lempimakuuaan. voisin kuvitela esimerkiksi mustaherukkahyytelön menevän seassa komeasti.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin