tiistai 20. lokakuuta 2009

Yrteillä maustetut näkkärit

Tykkäämme Jukan kanssa rapsia juustojen kanssa erilaisia keksejä ja näkkäreitä. Ajattelin ettei "juustoalustojen" teko nyt niin kummallista voi olla ja etsin näkkärireseptejä. Täältä Jensenin kiusauksesta löytyi helpon oloinen ohje, jota lähdin sitten työstämään.

Taikina ja tekotapa säilyi samana, joskaa en laittanut taikinan sekaan kuminaa. Halusin myös rapean leivän pinnalle jotain mielenkiintoista, makua ja ulkonäköä ajatellen. Siispä ripsin leipien ylle koeluontoisesti Gourmet-suolan lisäksi oman pikku yrttimaan kuivattua satoa: salviaa, lipstikkaa ja rosmariinin "havuja". Kaikkien maku oli onnistunut. Kuivatut kanervankukat olivat herkän kauniita näkkärin päällä, mutta makua niistä ei irronnut sen kummemmin. Kuivatut nokkoset olivat ok. Lisäksi murskasin kaulittujen leipien päälle puolukoita ja mustikoita, joista varsinkin viimeksimainittu oli floppi. Puolukkainen voisi jonkun keiton kanssa nautittuna ollakin oiva juttu. En kylläkään osaa sanoa miten murskatut marjat pidemmän päälle käyttäytyvät rapean näkkärin kanssa. Kokeilin leipoa kuivattua rosmariinia myös taikinan sekaan, mutta pidimme enemmän pinnoitetusta mallista.

Heti samana iltana "näkkärit" ovat aika sitkeitä, mutta jo seuraavana päivänä huoneenlämmössä kuivuttuaan rapsakan kovia. Suosittelemme siis leipomaan näkkärit tarjoamista edeltävänä päivänä.

Yrttinäkkärit

2 rkl sulatettua voita
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl vehnä- (tai ruis)leseitä
5 dl ruisjauhoa
vehnäjauhoa kaulimiseen
päälle: sormisuolaa ja kuivattuja yrttejä

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.Sulata voi kattilassa. Lisää vesi, suola ja leseet.Sekoita joukkoon ruisjauhoa vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikina alkaa olla raskas ja tiivis.

Alusta (eli painele ja kääntele taikinaa käsilläsi) kunnes se on sitkeä.

Pyörittele taikinasta tanko ja ota siitä haluamasi kokoisia paloja. Kaulitse palat jauhotetulla alustalla aivan ohuiksi.

Ripsi päälle sormisuolaa ja haluamiasi yrttejä. painele näitä hiukan leivän pintaan, jotta eivät rapise kypsänä niin helposti pois.

Halusimme kokeilla myös näkkärien mutoilua kuppimaisiksi. Kaulittu taikina asetettiin lusikkapesän päälle ennen uuniinlaittoa.
Paista uunissa kymmenisen minuuttia. Anna kuivettua vielä huoneenlämmössä seuraavaan päivään rapsakkuuden lisääntymisesksi.Kuivuttuaan "lusikka"näkkäristä tuli kauniin kuppimainen. Tuosta voisi tarjota vaikka pienenpienen keittoannoksen, kun vain annostelisi keiton kuppiin juuri ennen sen juomista. Muussa tapauksessa keitto voisi lössäännyttää rapean leivän.

Jukka osti Hakaniemen Hallin Lentävästä lehmästä viikonlopun alla Saloniemen Tahdonvoima-nimistä vuohenjuustogoudaa, joka on huoneenlämpöisenä aivan loistava makupari näkkärien kanssa! Ja lisäaineetontakin kaupanpäällisiksi!

Näkkäreitä tarjottiin viikonloppuna silakoiden alla syysmenussa.

11 kommenttia:

  1. No vastahan me tästä puhuttiin ja nyt jo ehdit tätä tehdä! Sun päivitystahti on muutenkin uskomattoman vilkas, mikä ilahduttaa lukijaa.

    Nuo kuppimaiset näkkärit on loistava idea. Olen kyllä nähnyt niitä kuminaisia taipuisia näkkäreitä ravintoloissa, mutta en oikein mausta pitänyt ja toisaalta näin saa edullista ja itsetehtyä. Heti tuli mieleen eräät juhlat, joihin näitä voisi tehdä. :)

    VastaaPoista
  2. Aika hauska, just viikonloppuna katselin näkkäriohjetta minäkin;) Great minds think... ;)

    Lusikan päälle asettelu on tosi kiva idea! Marjojen osalta kaupoistahan saa sitä jauhettua marjaa, sellainen voisi käydä tähän?

    VastaaPoista
  3. Oijoi, itsetekemät näkkärit ovat meidän ruokakunnan suurin leipäherkku!! Tehdään usein, tällä erinomaiseksi havaitulla reseptillä.
    Ihanilta näyttävät!

    VastaaPoista
  4. Rauna: no minä olen semmonen toiminnan nainen - jos jotain päähäni saan, sen kiusaa kunnes olen asian ottanut toimeksi.

    päivitystahti johtuu nyt siitä että saan menun pois alta. ja jotenkin nyt on paljon muutenkin matskua jota naputtaa. kiva jos on kiva :).

    minäkin olen nähnyt ja maistanut niitä kuperia Åbyn Kartanon näkkäreitä. itse tykkäsin mausta, mutta saatavuus on meilläpäin heikko, ja hinta huomattavasti kotitekoisia korkeampi.

    Nelle: meille on tainnut muutaman kerran aiemminkin käydä näin että toinen on tehnyt sitä mitä toinen on ajatellut - hauskaa!

    Minä pohdin ja tuhtasin tuon kuppimaisuuden kanssa ajatellen miten sen saisi toteutettua. sitten tuli yksi ihana mies ja ratkaisi pulman.

    kuivattu, jauhettu marja voisi tosiaan olla ratkaisu. onnistuuko muuten marjojen kuivaaminen huoneenlämmössä (kun tekee itse) vai pitääkö kotioloissa käyttää kuivuria tai uunia?

    Jytis: kiitos paljon linkistä! seuraavaksi voisi koettaa tuolla ohjeella.

    Huomasin että tuossa sinun käyttämässäsi reseptissä käskettiin kääntää leivät paiston puolivälissä. ovatko ne sitten heti uunista tullessaan rapeita?

    VastaaPoista
  5. Oih näitä täytyy ehdottomasti kokeilla joku päivä,kiitos reseptistä.Tosiaankin kiva tuo kuppimainen muoto noilla...

    VastaaPoista
  6. Merituuli, musta tuntuu että se kääntäminen tehdään siksi että uuni on niin kuuma (kuumempi kuin teidän ohjeessa) että kärähtäisivät muuten, saa olla kyllä tarkkana. Mutta ihan kokonaan ne ei ole rapeita, reunat on, keskellä vähän "sitkeää", riippuu tietty myös siitä kuinka ohuita tekee. Mä tykkään siitä keskiosiosta just joten en kaulitse ihan hullun ohuiksi.

    Mäkin voisin vaihtelun vuoksi testata puolestaan tätä!

    VastaaPoista
  7. Merituuli: luulen että tarttis olla kuivuri - alkavat varmaan muuten käydä / kiehua...

    Mä ajattelin sellaisia jauhettuja marjoja - niitä näkee jossain luontokaupoissa. Samaa kamaa voi sekottaa jogurttiin jne myös. Mulla on mielestäni jossain jauhettua mustikkaa... taitaa vaan olla jo vanhentunutta.

    Meille tosiaan välillä käy näin :) Mä päädyin sitten kumminkin niihin isoisän leipiin näkkärin sijaan, mutta olen ihan varma että näkkäriä tulee tässä vielä talven mittaan kokeiltua. Tosi kiva kuulla, miten te onnistuitte, etten ainakaan samoihin ansoihin mene:)

    VastaaPoista
  8. Yaelian: ollos hyvä vaan :)!

    Jytis: selvä pyy! kokeile ihmeessä.

    Nelle: juu, ymmärsin mitä tarkoitit kuivatuilla marjoilla. mietin jo etiäpäin miten niitä voisi tehdä kotona. kaippa niitä voisi kuivata uunissa tai kuivurissa ja jauhaa jauheeksi.

    sehän näissä blogeissa onkin musta just parasta että toisten virheistä ja onnistumisista voi oppia. ei ole "vain" sitä onnistunutta versiota reseptinä, ainakaan aina.

    VastaaPoista
  9. Perkeles kun olis ihanaa haukata itetehtyä näkkäriä! Kai se on kokeiltava.

    Mielettömiä koestuksia ja menuita teillä, aina, oih ja voih.

    VastaaPoista
  10. ylimuuli: kokeile ihmeessä - ihanaa on! suolaripsut ja yrtit päällä kruunaavat homman.

    tänksis! :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin