torstai 8. huhtikuuta 2010

Maa-artisokkakeitto

Rakastamme maa-artisokan hienostunutta makua ja tuoksua. Sen sijaan en rakasta niiden kuorimista, eikä liioin Jukkakaan. Aloitan homman aina kuorimisveitsellä ja jo yhden mukulan jälkeen vaihdan ronskimpaan tyyliin vihannesveitsen kera.

Resepti löytyy meitä ennenkin inspiroineesta Glorian viidennestä ruokakirjasta, josta löytyy muunmuassa tunnettujen (?) henkilöiden lempireseptejä. Tässä Himonaksen pariskunnan ohjeessa keitto maustettiin vielä kahdella ruokalusikallisella tryffeliöljyä. Tämä on jo toinen, edellistä hyvin likihipova keittoresepti maa-artisokasta, mutta menköön.

Keitto jäi nyt hyvin loiroksi, joten seuraavalla kerralla (muistaessani) laittaisin maltillisemmin kasvislientä. Tai toisaalta, lorauttaisin keiton termariin mukaan piknikille tai retkelle, sillä keittoa olisi pystynyt aivan mainiosti juomaan.

MAA-ARTISOKKAKEITTO

500 g maa-artisokkaa
1 jauhoinen iso peruna (Rosamunda)
2 rkl oliiviöljyä
1 litra kana-tai kasvislientä
1 dl valkoviiniä
hiukan valkopippuria
(2 rkl tryffeliöljyä)
suolaa
1-2 dl kermaa

Kuullota kuoritut ja paloitellut maa-artisokat ja pottu öljyssä korkeassa kattilassa. Lisää viini ja kuuma kasvisliemi. (Käytännössä: murustele kasvisliemikuutio juuresten pinnalle ja kaada perään vesi vedenkeittimestä.) Keitä kasvikset kypsiksi.

Soseuta keitto tasaiseksi vaikka sauvasekoittimella. Tätä varten suosittelin korkeaa kattilaa. Ja otathan kattilan pois liedeltä ennen sauvasekoittelua. Mausta suolalla, valkopippurilla (ja tryffeliöljyllä). Tähän asti voit valmistella keiton jo hyvissäajoin. Lisää kerma ja kiehauta keitto juuri ennen tarjoilua.

12 kommenttia:

  1. Hei, pitääkin mennä tutkimaan, jos maa alkaisi olla jo niin sulaa, että saisi omia maa-artisokkia ylös!:) Jotain voisi niistäkin taas pitkästä aikaa tehdä. Keitto on yksi hyvä vaihtoehto. Paistoksenakin maukasta.:)

    VastaaPoista
  2. Oih, maa-artisokkakeitto on ehdottomasti yksi lemppareistani (ja sillä tekee vaivattomasti vaikutuksen illallisvieraisiin). Muuten helppo valmistaa, mutta kuoriminen on inhottava osuus myös minusta :)

    VastaaPoista
  3. kmsu: omia maa-artisokkia - ylellistä!

    Zucchini: vaivattomasti tosiaan (jos kuorimista ei lasketa).

    VastaaPoista
  4. Ah, maa-artisokka on ihanaa! Itse tykkään tehdä maa-artisokkakeiton kera ranskankerman ja salvian, ja sopii palsternakkakin joukkoon mainiosti. Tryffeliöljy kyllä herautti veden kielelle, sopii varmasti kuin nyrkki silmään!

    Tuohon kuorimiseen vinkki: älä kuori :) Vihaan itse sitä hommaa sydämeni pohjasta varsinkin maa-artisokkien kohdalla, ja olen ratkaissut asian juuresharjalla. Mukuloiden jynssäys on jostain syystä huomattavasti miellyttävämpää kuin äherrys kuorimaveitsen (tai lopulta vihannesveitsen) kanssa, eikä mene niin paljon (ollenkaan) kelpoa raaka-ainetta biojätteeseenkään.

    VastaaPoista
  5. Olen myös kuullut keinosta, jossa artisokat keitetään kuorimatta ja sitten puristetaan kypsynyt täyte ulos kuorien sisästä. Itse olen tosin vielä jaksanut tarttua kuorimaveitseen.

    VastaaPoista
  6. Sohvi: no minuakin hirvittää pienissä mukuloissa vihannesveitsellä heiluminen juurikin tuon menekin takia. mutta ihmetyttää silti, miten ihmeessä saat kaikkien kuhmuroiden takaa mullat tarkkaan pois - täytyy silti kokeilla!

    Onna: tuo sama vinkki on Kokkikolmosen kirjassa punajuurien kohdalla. jos toimisi maa-artisokkiin, olisi aika loistojuttu!

    VastaaPoista
  7. Oi, maa-artisokkakeitto on ehdoton lempparini, yritin tehdä keittoa pari päivää sitten, mutta kaikki kaupat huusivat eioota. Se kuoriminen on kyllä ihan hirveetä, meitä on yleensä kolme kerralla hoitamassa sitä hommaa ja silloinkin palaa kaikilta käpy. Mut ah, on se sen arvoista!!

    VastaaPoista
  8. Pitkä: on se sen arvoista, totta!

    VastaaPoista
  9. Ihana maku maa-artisokassa, mutta tuo minulle kovat vatsavaivat, sanoisinko suoraan kaasusellaiset
    :(
    En enaa osta niita ollenkaan, kun syon aina liikaa ja olo on sen jalkeen vaikea!!

    VastaaPoista
  10. anumorchy: kiva kun kommentoit!
    en ihmettele osto- tai syömähaluttomuuttasi yhtään jos on vaivainen olo!

    VastaaPoista
  11. En ole itse kokannut mustajuurikeittoa. Muiden kokkaamat ovat olleet hyviä. Itse olen vaiheessa jossa olen alkanut miettiä mistä tulevat lihaliemien ainesosat, lihafondien raaka-aineet. Kiinastako mitä hormoonia niiden eläinten ruokintaan käytetään. Dokumentissa kerrottiin miten kurkkuja kasvatetaan e-pilleri jätteissä ja anabolisia steroideja jotka länsimaissa on kieletty käytetään sian kasvatuksessa.

    Niinpä niin hormooniperäinen rintasyöpä herätti tuumimaan mm. ruokiini vuosia lisäämiäni kuutioita.

    Miltä siis maistuu keitto ilman lisä fondia???? pistä viestiä itse tähän kommentti osaan. Terveisin kädityöblogaaja mammeli.

    VastaaPoista
  12. Mammeli: Liemikuutiot tai fondit eivät ole mitenkään pakollinen osa kokkausta. Nykyisin käytämmekin pääosin itsekeiteltyjä liha- tai kanaliemiä. Miellä syödään aika paljon luisia lihapaloja, joista on pelkästään järkevää keitellä itse liemet. Näin tapettu eläinkin hyödynnetään viimeiseen asti.
    Perus nakki- ja lihakeitto tai vaikkapa kaalilaatikko maustetaan yrteillä ja lipstikalla.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin