torstai 15. heinäkuuta 2010

Cheddar-bataattitäytteisiä munakoisokääröjä työkavereille

Perhe lähti Savoon ja minä tynkäkesälomalaisena jäin pitämään talonpuolikasta pystyssä. Päätin sitten kutsua työkavereita kylään iltasella, kun päivän hommat olivat pulkassa. Ilta osoittautui nauruntäyteiseksi ja viinipitoiseksi, ruokaa unohtamatta.

Menu muokkautui omien herkkujen, kokeiluhalujen ja osin ennalta valmisteltavuuden mukaan seuraavanlaiseksi:

tervetuliaiseksi

alkuruuaksi
vaalea leipä

pääruuaksi
cheddar-bataattitäytteiset munakoisorullat

ranskalaiset, Alsacen-alueelta tulevat valkoviinit

jälkiruuaksi
juomana edelleen pääruuan valkoviinit

Menusta löytyi kautta linjan juustoja, ruusua ja kesäisyyttä. Pidin kokonaisuutta onnistuneena. Yksi vieraistani maistoi ensi kertaa simpukoita ja kokemus oli kuulemma yllättävän positiivinen.
Vieraat toivat viinit. Tutun Alkon myyjän kanssa yhdessä valitut viinit osuivat kaikkien makuun. Pääruualla maistelimme tarkoituksella kahta eri Pinot Gris-rypäleistä tehtyä viiniä, joista menussa ensin mainittu vei voiton pehmeydellään ja pitkään viipyvällä, hienolla jälkimaulla.

Munakoisorullat - loistavat sellaiset- bongasin vastikään Patalintu-blogin Juhannuspostauksesta. Munakoisoviipaleiden sisään oli pilkottu kypsää bataattia, raakaa paprikaa, cheddaria ja yrttejä. Makustelin mielessäni bataatin ja munakoison yhdistelmää. Koska en saanut siihen mielikuvissani kunnon otetta, kokeiltavahan tuota oli.

Bataatin makeus yhdistettynä cheddarin suolaisuuteen ja pehmeyteen teki täytteestä ihan loistavan. Munakoisojen leivitys maustetuissa jauhoissa loi pikantin säväuksen yhdessä sisälmyksen kipakan paprikajauheen kanssa. Leivitysjauhojen sekaan laitoin Yaelianilta saamaamme mausteseosta, jossa on ainakin chiliä ja tomaattia.

Valmistelin kääröt aamulla uunitusta vaille valmiiksi. Ne maistuivat paitsi lämpiminä, myös kylminä jääkaapista närpittynä - en vain pystynyt pitämään näppejäni erossa näistä ihanista herkuista!

CHEDDAR-BATAATTITÄYTTEISET MUNAKOISOKÄÄRÖT

2 keskikokoista munakoisoa
vehnäjauhoja
1tl chilimausteseosta
paistamiseen voita ja öljyä

Täyte:
225g kypsäksi keitettyä bataattia pieninä kuutioina
75g cheddarjuustoa karkeana raasteena
2rkl tuoretta hienonnettua (sitruuna)timjamia
kevätsipuli hienonnettuna + hiukan vartta
½ punaista paprikaa hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
rouhaisu suolaa ja mustapippuria

Sekoita ensin täytteen aineet keskenään kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Leikkaa munakoisot pituusuunnassa noin puolen sentin viipaleiksi. Sekoita vehnäjauhot ja maustesekoitus ruokalautasella. Pyörittele munakoisosiivut kevyesti jauhoseoksessa. Paista pannulla voi-öljyseoksessa pari minuuttia molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Levitä siivut leikkuulaudalle ja lusikoi päälle bataattitäytettä. Kääräiset koisot rullalle ja lado uunivuokaan.

Paista uunissa 200C asteessa noin 20min.


Muut ruuat ovatkin tuttuja jo blogista, joskin pieniä muunnoksia niihin teinkin.

12 kommenttia:

  1. Ihanan herkullisen näköiset rullat;ihastelinkin niitä taannoin Patalintujen blogissa. Aivan mahtavalta kuulostavan menun oletkin loihtinut!

    VastaaPoista
  2. Todella hyvän näköisiä rullia ja erilainen ruoka muutenkin :)

    VastaaPoista
  3. Yaelian ja Anna: nuo rullat olivat aivan hurrrrjan hyviä. Jos olisin kasvissyöjä, pistelisin poskeen näitä varmaan harva se päivä :)!

    VastaaPoista
  4. Me kokeiltiin juhannuksena halloumitäytteisiä munakoisorullia grillissä ja nekin oli tosi hyviä, voin kuvitella noiden teidänkin olevan! Täytyypä kokeilla jonkin kerran :)

    Ja tuo lohiviskirisotto on kaihertanut kanssa mieltä, sitäkin on pakko testata johonkin väliin.

    VastaaPoista
  5. Jesh. Luin juuri rannalla kaverin Olivia-lehteä, jossa kyseiset kääröt olivat, ja jäi tosissaan harmittamaan, kun en repässyt sivua itselleni. Mutta näinhän tämä käy kätevämmin ;). Ja löytyipä tuolta Patalintu-blogista vielä nuo Jerk Shrimpitkin, joilla voin yllättää poikaystävän joku kerta.

    VastaaPoista
  6. Virpi: Halloumi menee kyllä hyvin yhteen munakoison kanssa - nam! Mutta missä on ohje? en löytänyt sitä Peruspöperöä-blogistasi?

    Mari: nämä kääröt olivat ihan huippuja. Patalintu blogiin oli silti päässyt tekstiin virhe: "Vaikka munakoiso ei normaalisti maistuisi, niin tämä kyllä melko varmasti." Miten niin ei maistu?! :)

    Vihjataanko tässä samalla hienovaraisesti että lähdeviittaukset on jätetty tekemättä ;)? syyllinen, mutta viittasin sentään Patalintu-blogiin jossa Olivia-lehti on mainittu. ei silti tekisi huonoa mainita uudestaan alkuperäistäkin lähdettä.

    VastaaPoista
  7. mahtavan näkösiä toi tötsät tosiaan.. ja mukavaa ettette ole kesäkuolleta niinkun monet muut blogit

    VastaaPoista
  8. aleksi: tötsät...:).
    täällä ollaan ja naputellaan. kiva että käyt kurkistelemssa :). tuntuu että jaettavaa on vaikka kuinka, kun kaikenlaista kivaa on kokkailtu lähiaikoina niin paljon. grillaus ja suomen suvi villivihreineen ja tuoreine mansikoineen on esimerkiksi oiva innoittaja!

    VastaaPoista
  9. On ollut kaikenlaista ikävää ja vähemmän ikävää kiirusta elämässä viimeaikoina, joten tuokin ohje odottaa bloggaustaan. Pitää yrittää ryhdistäytyä ja naputella reseptejä julki.

    VastaaPoista
  10. tiedän Virpi :(. kaikki sitten aikanaan.

    VastaaPoista
  11. No tulipahan hienot kääröt teilläkin! Tuo sun täyte ihan eri näköistä kuin meillä, mistähän sekin johtuu. Mut huonompaa ei millään lailla. Nää on kyllä niin ihania, että pitää tehdä pian uudestaan! Kiva että teillekin maistui, ja kiitti linkkauksesta :)

    Marikin, ja kaikki muut, toivottavasti käy myös meidän boksiin kommentoimassa jos shrimppejä sieltä innostuu vielä uudemman kerran kurkkimaan... ;)
    Meil on siellä niin hiljaista kommenttirintamalla, että oma bloggausmotivaatiokin vetelee ihan pohjamudissa.

    VastaaPoista
  12. Frouva Patalintu: Maistui maistui - ihan huippu ohje! Ei tuo täyte minusta kauhean erilaiselta näytä - olisko meillä hiukan isompia kuutioita bataattia ja koko homma ihan kasassa :)?

    Välillä bloggausinto vaihtelee ja tiedän tunteen kun kommentteja ei tule. Minusta tuntuu että kesä on kyllä hiljaisempaa aikaa kaikinpuolin, kun ihmisillä on muita kiiruita niin paljon.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin