lauantai 17. heinäkuuta 2010

Ruusunterälehti-viherpippurisiirapissa marinoidut raparperit vuohenjuustocrostinien yllä

Nimi kuulostaa niin monimutkaiselta, että sillä voi hämätä ruokavieraitaan ja saada aikaan vaikutelma jostain ylimaallisen hankalasta ja vaikeavalmisteisesta ruusta. Tai sitten nimi on vain pitkä.

Tämä resepti on hieman eri asussa esiitynytkin jo blogissamme. Ruusulisä toi siirappiin kuitenkin niin mukavan maun, että halusin jakaa reseptin myös teidän kanssanne.

Alunperin Siskot kokkaa Nellen ohjeen mukaan siirapoidut raparperit sisälsivät chiliä, mutta meillä ne korvattiin nyt ruusun terälehdillä. Idean sain Sami Tallbergin Villiyrtti-keittokirjasta, jossa mainittiin ruusujen ja raparperin olevan mainio pari keskenään.

Näin olikin! Ruusu toi viehkoa, persoonallista taustamakua raparpereihin. Ruusuhillosta tiedän jo vuohenjuuston matsaavan tähän tuoksuvaan kukkaan, joten kokonaisuuskin toimi hyvin yhteen.

RUUSUNTERÄLEHTI-VIHERPIPPURISIIRAPISSA MARINOIDUT RAPARPERIT VUOHENJUUSTOCROSTINEILLA

4 nuorta, vielä punaista raparperin vartta
2 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl viherpippureita kokonaisena
1 dl ruusun terälehtiä

100g tuorejuustoa
60g vuohenjuustoa
1 dl kermavaahtoa
mustapippuria

vaaleaa leipää

Perkaa ruusun terälehdet nipsaisemalla kitkerä kannan valkoinen osa pois. Huuhtele jos tarpeen. Laita sokeri, vesi ja viherpippurit sekä ruusun terälehdet kattilaan. Kiehuta siirappia kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Siivilöi siirapista pois pippurit ja ruusun terälehdet. Lisää valmiiksi pilkotut raparperit. Kiehauta raparperit kattilassa todella nopeasti, vain minuutin.

Kaada raparperit ja siirappi saman tien astiaan marinoitumaan vähintään niin kauaksi, että raparperit ovat täysin jäähtyneitä. Voit myös säilöä raparperit sterilisoituun purkkiin myöhempää käyttöä varten tai jättää ne odottelemaan seuraavaan päivään.

Kun tarvitset alkupalat tarjolle, leikkaa leivästä ohuita viipaleita. Paahda ne parilpannulla rapean raitaisiksi.

Sekoita haarukalla vuohenjuusto ja tuorejuusto tasaiseksi tahnaksi. Lisää mukaan kauhallinen kermavaahtoa ja sekoita. Tarkoitus on saada aikaan pehmeä, mutta kuitenkin vielä pysyvä tahna. Mausta mustapippurilla.Nosta raparperit siirapista valumaan talouspaperinpalan päälle tai siivilään.Laita sitten jokaiselle leipäpalalle vuohenjuustotahnaa. Aseta jokaisen leivän päälle pala raparperia.

Loput siirapit voit pakastaa jääpalamuottiin ja käyttää booleihin, drinkkeihin tai mehujuomiin kesän aikana.

4 kommenttia:

  1. Menee kyllä kokeiluun kunhan löydän ruusuja jostain; mökillä helle on kuivattanut ihan kaiken.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa ihanalta herkulta! Ihastuin niin hurjasti siihen ruusuhilloon, että tämänkin on oltava niin kovin suloista suussa. Tämän vuoden ruusupuskailut on kyllä varmasti paketissa, eikä meillä ole raparperiäkään, joten tämä pitäis sit yrittää ensi vuonna muistaa...

    VastaaPoista
  3. Hauska alkupalaidea! Mahtaakohan Helsinginkin ruusut olla myrkyttämättömiä... Miten niitä muuten voisi säilöä, jos ei halua hillota?

    VastaaPoista
  4. Nelle: Kannattaa kokeilla! Ruusu toi tosiaan viehkoutta tähän kokonaisuuteen. Menisi varmaan näin jälkiruokanakin, ehkä leivän tilalle joku semimakea keksi?

    Rva patalintu: Minäkin tykkään ruusuhillosta kovasti! Ihanaa että Vivi-Annin muutenkin loistavasta kirjasta löytyi se ohje. Nyt olen tyytyväine tuosta ruusun ja raparperin yhdistämisvinkistä!

    Rauna: eikö? tarkoitat varmaan Helsingin ruusuilla Hesan puistoruusuja - soita viherpalveluun! Sielät minäkin olen asian selvittänyt sekä Espoossa että Vihdissä, eivätkä ole edes kysyneet miksi :).

    Kuivaaminen voisi olla toinen vaihtoehto tai kandeeraaminen. Ja ruusuvedeksi valmistus tai ruusubalsamicon teko. Itse kuivasin muutaman litran juuri, ja aion lisätä niitä sekä sokeriin että suolaan. ja säästän ehkä risottoakin varten ja...:)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin