torstai 30. joulukuuta 2010

Miten appelsiini ja tatit voivat käydä yhteen?

Minä en olisi ikinä uskonut, että mieto appelsiinin maku menee yksiin kermaisen tattitahnan kanssa, mutta näin kävi. Yhdistelmä piirtyi tajuntaamme leivän ja tahnan liitossa.

Leivän leipomisen piti olla näin jouluna perinteikästä juurineen kaikkineen, mutta ilmeisesti ohjeessa oli virhe. Juuresta tuli tönkköä tököttiä. Siispä päädyin lisäämään meille tuttuun joululimpun ohjeeseen ½ rkl anista ja 1 tl kuivattua appelsiininkuorta mortteloituna. Pomeranssinkuoren jätin ainesluettelosta nyt pois. Lopputulemana oli raikas, miedosti appelsiininen leipä, jonka kuoren siirappisuudesta pidämme kovasti.

Jukka kehitteli Lontoon makumuisto mielessään Vihtiläisistä saunakuivatuista tateista tahnan, jota levitimme appelsiiniselle leivälle. Yhdistelmä oli hieno ja panikin miettimään, voisiko sieniruuissa suoraan käyttää vaikka appelsiininkuorta.

JUKAN HERKKUTATTITAHNA

2 dl kuivattuja herkkutatteja
voita paistamiseen
1 tl sherryä
1 dl ranskankermaa
sormisuolaa
mustapippuria

Liota sieniä vartti vedessä, jotta pehmenevät hieman. Nosta vedestä ja purista mahdollisimman kuivaksi. Pilppua niin pieneksi kuin veitsellä saat. Paista voissa hetki ja lisää joukkoon sherry. Kypsennä vielä pari minuuttia jotta alkoholi haihtuu. Jäähdytä. Lisää ranskankerman joukkoon. Tarkista maku suolalla ja mustapippurilla. Anna seistä kannellisessa laatikossa yön yli, jolloin maut tasaantuvat.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa aivan hurjan hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Hei, herahtipas vesi kielelle lukiessa tuosta makuelämyksestä. Itse olen väsännyt sienille (ainakin kanttarelleille, orakkaille ja jopa kaupan herkkusienille) makua raastetusta sitruunankuoresta ja tilkasta -mehua, ryyditettynä runsaalla persiljalla ja valkosipulilla. Kai se toimisi appelsiininkin kanssa. Ja varmaan tatteihin sopisi tuollainen piristys mukaan. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Yaelian: on! Moni varmaan tykkäisi myös ranskankermaisemmasta versiosta, mutta minä tykkään tämäntyyppisistä. Ja Jukka ajatteli/maistatti hommaa minulla :).

    Anonyymi: No nyt kun muistelen, niin hämmästelinhän minä jo syksyllä sitruunan sopivuutta herkkutatteihin tehdessäni carpacciota . Kiitos itsellesi vinkistä :)!

    VastaaPoista
  4. Taidanpa kanssa kokeilla tätä komboa jouluna! Kiitos.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin