keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Näyttävä viikunasalaatti kanelisella vadelmabalsamicokastikkeella

Olemmeko näyttävyydestä sama mieltä? Viikuna on meidän leveysasteillamme sen verran vähän käytetty (hyvälaatuisena myös vaikea hankittava täkäläisistä kaupoista), että sen lisääminen ruokaan kuin ruokaan tuo mielestäni näyttävyyttä kerallaan.
Tämän salaatin helmi oli vadelmabalsamicoa sisältänyt kastike johon humpsuteltiin myös kanelia. Yhdistelmä oli ihana ja sopi mainiosti Jouluaaton lounaspöytään. Salaatti oli myös nopsa koota muun valmistelun keskellä. Olemme ehtineet tarjota salaattia myös vieraillemme alkupalana tässä välipäivinä, mutta tuolloin ei palaneisuussyistä ollut lainkaan pinjansiemeniä joukossa.

Mozzarellana salaatissa on hyvä käyttää laadukasta mozzarella di bufalaa . Salaattina meillä toimi mainiosti kaupan valmis Napolitana mix, josta löytyy rucolaa, mizunaa, punajuurikkaan lehtiä ja pinaattia.

Ohje on Katja Bäcksbackan tekstittämästä kirjasta Ruokatorstain Joulu.

VIIKUNA-MOZZARELLASALAATTI KANELISEN VADELMAKASTIKKEEN KERA
neljälle

paria erilaista salaattia/Napolitana mix
3–4 tuoretta viikunaa
2 palloa bufala mozzarellaa
1 punasipuli
1/2 dl pinjansiemeniä

Vadelma-kanelikastike:
3/4 dl vadelmabalsamicoa
1/2 dl oliiviöljyä
1/4 - ½ tl kanelia
suolaa
pippuria

Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet. Revi suupaloiksi ja laita vadille.
Pese viikunat hyvin, kuivaa pyyhkeeseen. Viipaloi viikunat neljään osaan ja asettele kuorineen salaatin päälle.
Revi mozzarellapallot sormin, jotta juusto säilyy pehmeänä. Aseta palat salaatin päälle.
Kuori sipuli, leikkaa hyvin ohuiksi viipaleiksi. Levitä sipuliviipaleet muiden ainesten päälle.
Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Ole varovainen, sillä ne palavat hyvin helposti. Ripottele salaatin pinnalle pinjansiemenet.
Sekoita kastikkeen ainekset, tarkista maku. Lisää kanelia tarvittaessa. Kaada salaatille juuri ennen tarjoilua.
Lapsille salaatinliru ei odotetusti maistunut

22 kommenttia:

  1. Vaikka en kauheasti rakasta tuoreita viikunoita,niin tuo kombo viikuna-juusto-balsamico on kyllä ihana! Ihana kuva pikkutontusta! Eilen ajattelin teitä,sillä tein erittäin merellisen illallisen,jossa sardiineja (tuoreita)baby kalmareita,katkarapuja,ja niitä tehdessä tulivat Venetzian postauksenne mieleeni;D

    VastaaPoista
  2. Napolitana mix on ihan ykkönen!
    Vähänkö oli luksusta syyskuussa Italiassa syödä viikunoita suoraan puusta. Puun omistaja kärräsi hedelmiä kompostiin ja sioille, me suomalaisturistit pakattiin niitä kotiinviemisiksi. :)
    Ollaan samaa mieltä näyttävyydestä ja kuulostaa eriherkulliselta.

    VastaaPoista
  3. AIVAN PARAS KUVA PIKKUTONTUSTA!

    VastaaPoista
  4. A-ha-haa! :D Voi tonttupoloa.
    Hyvältä kyllä tämän tontun mielestä näyttää!

    VastaaPoista
  5. Haaveilen siitä päivästä kun pääsen käsiksi ihan oikeasti hyvään ja kypsään viikunan. Voin silloin vaikka tehdä tätä salaattia. ;)

    VastaaPoista
  6. Mitähän muuta voisi käyttää tuoreen viikunan sijaan - stiä ei löytynyt Hangon kaupoista? Päärynää -avocadoa?
    Kaikkea muuta olikin kaapissa ja buffa-mozzrella on ihan paras....

    VastaaPoista
  7. Ihan mahtava kuva! Ja ylempikin oli hyvä.

    VastaaPoista
  8. Yaelian: tuntuupa tosi kivalta että olet ajatellut meitä! Merellinen menusi oli toooosi herkun näköinen - etenkin ne tuoreet kalmarit ja tiikerikatkaravut. Niitä tuli aikoinaan syötyä Japanissa yksi jos toinenkin.

    Veera: olen kauhean vähän käyttänyt noita valmissekoituksia, mutta nyt tuntui oikein passelilta. Viikunoita suoraan puusta = pieni taivas!

    Nanna ja Hayley: tonttu oli Erittäin murheissaan. Seuraavan päivän lounas, pestopasta, sai taas tytsyn kiljumaan riemusta.

    Anni: Älä muuta virka! Onko sellainen päivä näkyvissä? Minä teen (viimeistään) sellaisena päivänä tätä uudestaan.

    Tarja: vaikea keksiä korvaavaa, kun viikunassa on niin ihanan pehmeä maku ja rakenne. Jos ideaa tulee, vinkkaa meillekin! Kastikkeen makua voisi kesällä jatkaa tuoreilla vadelmilla.

    CJ: thänks!

    VastaaPoista
  9. Hyvalta kuulostaa! Tykkaan itse kovasti erilaisista balsamicoista, ne tuovat salaatteihin niin hyvaa makua :-) Tuoreet viikunat ovat Australiassa sesongissa vain vahan aikaa, mutta taytyy katsella vielako niita loytaisi. Hyvat uudet vuodet! :-)

    VastaaPoista
  10. Maria: Me emme ole kokeilleet juurikaan noita maustettuja balsamicoita, mutta jatkossa varmaan. Tai sitten niitä täytyy tehdä itse.

    Hyvät uudet vuodet sinullekin!

    Polkkapossu: ompa hieno huomata että joku lukee koko tekstin! :)

    VastaaPoista
  11. On upea salaatti! Viikunoita tosiaan vaan löytää niin huonosti, ainakaan tuoreita ja hyviä.

    Tonttu-rukka, kamala kohtalo kyllä kun vanhemmat tarjoilee näin "hirveitä" ruokia :D

    Huiput uudet vuodet koko teidän porukalle!

    VastaaPoista
  12. Hahaa, aivan mahtava tuo tuomiokuva salaatinmaistajalta :D

    Hyvältä kuulostaa, ajattelin ottaa nyt ensi vuoden projektiksi sellaisen että testailisi uusia raaka-aineita ihan järjestelmällisesti ja tuore viikuna on sellainen juttu mitä ei ole mun köökissä ennen nähty (!?). Eli resepti tuli kuin tilauksesta!

    VastaaPoista
  13. Virpi: Oikein räiskyvän iloiset Uudet Vuodet sinnekin!

    Jytis: Teidän kalaprojektinnekin oli niin tuottoisa, että mielenkiintoista seurata tätä uutta juttua. Me mietimme ekaa kertaa viikunoita syödessämme pitääkö ne kuoria, mutta löysimme tiedon että kuorineen voi syödä, kunhan kuoret eivät ole kovin paksut.

    VastaaPoista
  14. Kiitos vinkistä! Olisin varmasti alkanut pohtimaan samaa ja yrittänyt tihrustaa blogien viikunakuvista että onko siinä nyt kuoret vai ei :)

    Ja joo, kalaprojekti oli kyllä hauska, sen takia mietinkin että pitää jatkaa jotain tällaista eli pakottaa itsensä ainakin kerran kuussa tekemään jotain jota ei muuten tekisi tai ole ennen tehnyt. Mielenkiinnolla odotan itsekkin mitä tuleman pitää!

    VastaaPoista
  15. Jos joku ei tiedä mistä kalaprojektista on kyse, täällä Herkku ja Koukku-blogissa asiasta lisää: http://herkkujakoukku.blogspot.com/2010/12/vuosi-2010-kalan-kanssa.html

    VastaaPoista
  16. Joo-o, pikkutonttu on ihan ykkönen ;) Aina ei mene aikuisten ja lasten makuaistimukset ihan yksiin ;)

    VastaaPoista
  17. me luultiin että viikunat edes maistuisi mutta ei...

    VastaaPoista
  18. Tätä piti kommentoida jo aikaa sitten, mutta nyt vasta oikeilla tunnuksilla koneella sisällä... Mehän tehtiin tätä samaa salaattia vuosi sitten joulun alla ja sen jälkeen olen linkittänyt siihen varmaan sen kolme kertaa eri postauksissa kun se on ollut lisäkkeenä vaikka minkälaisissa aterioissa ja aina vaan ollut niin hyvää =) Ihan täysin varma oma suosikki kaikkien salaattien joukossa!
    Kovin olen hiljaksiin kommenttirintamalla juurikin tuon kirjautumisen vuoksi ollut, mutta ahkerasti käyn täällä edelleen. Oikein mukavaa (ruoka)vuotta 2011 teille! :)

    VastaaPoista
  19. Oletteko te ostaneet vadelmabalsamiviinietikkaa valmiina vai tehneet itse? Ajattelin kokeilla tehdä sitä joku päivä itsekin.

    Oikein kiva kuulla että käyt edelleen Frouva :)! Oikein maistuvaa alkanutta vuotta teillekin!

    VastaaPoista
  20. Rva Patalintu kirjautumatta17. tammikuuta 2011 klo 17.56

    Ollaan ostettu ihan valmiina. Pitkään jotain Stockan versiota ja nyt viimeksi Borgesin ainakin puolet halvempaa, mutta silti hyvää. Voishan tuota toki itsekin joskus tehdä, jos olis sitä lisäaskarteluaikaa ja viitseliäisyyttä... Tuskinpa tuo kauheasti vaatisi :)

    VastaaPoista
  21. Rva Patalintu: Ruusubalsamico onnistui ainakin uittamalla pari viikkoa lehtiä valkoisessa balsamicossa - samaa voisi kokeilla vadelmilla. Tuli aikast ihanaa!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin