maanantai 22. elokuuta 2011

Prässättyä poronpotkaa

Esikoisemme ensimmäinen kokonainen kouluviikko oli takana. Mieskin oli palannut töihinsä kesälomalta, samoin tyttäremme päiväkotiin. Perjantai vaati siten normaalia juhlavampaa ruokaa. Päädyimme prässättyihin poronpotkiin, Akseli Herlevin opastaessa kirjallaan "Täydellä sydämellä". Akseli tekee ruuan tosin karitsanpotkasta. Muukin pitkään haudutettu lihapala toki käy, esimerkiksi naudanrinta tai karitsanniska.

Pelkäsin että lihakakkuset hajoaisivat pannulla palasiksi kuten sianpääkokkailussa kävi, mutta onneksi eivät. Lihapalat olivat voisuudessaan hurjan tuhteja, mutta yhtälailla niissä oli myös makua. Hieno ruoka, suosittelemme!

PRÄSSÄTTY PORONPOTKA

timjamivoi:
250 g voita
1 kokonainen valkosipuli, halkaistuna
10 oksaa timjamia

liha:
3 poronpotkaa, noin 950 g
1 kokonainen valkosipuli, halkaistuna
2 sipulia, kuorittuna ja pilkottuna
2 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna
2 varsisellerinvartta, pilkottuna
10 laakerinlehteä
5 oksaa rosmariinia
(vettä)
suolaa ja pippuria
1 dl vehnäjauhoja
voita
sormisuolaa

Laita 200 g voita pieneen kattilaan toisen valkosipulin ja timjaminoksien kanssa. Kiehauta miedolla lämmöllä ja siirrä syrjään.
Laita karitsanpotkat suurehkoon kattilaan tai uunipataan. Lisää loput vihannekset ja yrtit. Laita kattilaan sen verran vettä, että kaikki peittyvät. Keitä potkia kannen alla noin 4-5 tuntia keskilämmöllä tai kunnes liha on täysin ylikypsää. Me lykkäsimme padan uuniin ja viivytimme sitä siellä 150 asteen lämmössä 4,5 tuntia. Liha on sopivan kypsää, kun se lähtee helposti, hiukan ravistamalla, irti luusta.

Irrota lihat luista. Siirrä lihat erilliseen kulhoon niin että mukaan tulee mahdollisimman vähän lientä. (Minä muuten säästin siivilöidyn liemen pakkaseen vaikkapa keittopohjaksi).
Revi liha vaikkapa haarukalla pienehköiksi suiroiksi. Siivilöi sekaan valkosipuli-timjamivoi ja sekoita huolellisesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

Etsi kaksi jääkaappiisi mahtuvaa laakeaa astiaa, joista toinen mahtuu hieman toisen sisään. Laita suuremman kulhon pohjalle leivinpaperia ja painele sen päälle voinen liha tasaiseksi levyksi. Laita toinen astia tämän päälle. Me laitoimme ylemmän astian ja lihan väliin varmuuden vuoksi kelmua irtoamisen varmistamiseksi. Laita vielä jokin paino päälle, jotta lihasta tulee tiivis. Laita koko setti yöksi jääkaappiin.
Leikkaa levystä seuraavana päivänä annospaloja, kierittele ne vehnäjauhoissa. Kuumenna valurautapannu todella kuumaksi, lisää iso nokare voita ja paista lihapalat nopeasti rapeiksi.  

Meillä prässätyt poropotkat tarjottiin höyrytettyjen, pannulla käytettyjen lanttu-, palsternakka- ja porkkanapalojen, sekä herkkutattimuhennoksen kanssa. Oli nautinto!

6 kommenttia:

  1. Kiinnostava ohje! Pitää ottaa kokeiluun, kun saan hommattua sopivaa lihaa tähän.

    VastaaPoista
  2. Poro uppoaa kyllä ilman prässäystäkin, mutta tämä kuulostaa niiiin makoisalta, että täytybaypi kokeilla...

    VastaaPoista
  3. Campasimpukka: Tähän mennee monenmoiset lihat ja edulliset, luiset, maistuvat palat vielä!

    Ano: Totta puhut että maistuu, mutta yksi versio tämäkin. Ja oikein hyvä sellainen. Minusta on mielenkiintoista kokeilla eri tekniikoita, tekstuureita ja makuja.

    VastaaPoista
  4. Olen pitkään halunnut kokeilla prässättyä lihaa ja nyt tiedän miten se tehdään! :)

    VastaaPoista
  5. Laura: mukavaa olla viestinviejänä!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin