keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Sieniä sieniä sieniä - eikä edes kyllästytä

Meillä on ollut tänä vuonna sienionnea. Paitsi että olemme löytäneet kaikenmoista itse metsästä, myös siskoni ja isäni ovat muistaneet meitä ämpärillisellä jos toisellakin sieniaarteita. Silti ei edes kyllästytä, sillä olemme nauttineet sienet hyvin erilaisissa muodoissa. Ja toki säilöneetkin suuren osan.
Näin komeita kanttarelleja se isäni toi itärajalta.

Sieniä syödessä tapahtuu muuten kummallinen lihakato. Jostain syystä sienissä on niin lihamainen maku, ettei ruhonosia enää erikseen lautaselle kaipaa. Meillä onkin syöty monena päivänä siis ehtaa kasvisruokaa, josta olemme hiukan yllättyneitä ja pikkuisen ylpeitäkin. Mutta sitten suurpiirteisiin kertomuksiin sieniensyöntitavoista.

Yläkuvassa on oma pikaruokasuosikkini, johon tulee paistettuja kanttarelleja, paistettua kotimaista kaalia ja mausteeksi soijaa.
Omenaminttu-blogin vinkistä vaarin ottaen leipaisin muutamasta sämpylästä sieniversion. Sieni-sipulisilpun maustoin lakkamarjaetikalla, salvialla ja timjamilla sekä suolalla ja pippurilla. Ennen uunipaistoa vuolin päälle parmesaania. Maistui oikein hyvälle iltateen kera.

Uuniperunatäytteeseen pikkukanttareille seuraa teki seos, johon tuli smetanaa, sitruunamehua, kermavaahtoa, timjamia ja suolaa sekä pippuria.
Mustatorvisienikeitostamme tuli ihan kelpoa, muttei kuitenkaan kovin erityistä. Rumaa se nyt ainakin on.
Vaaleaorakkaat  pilkottiin sekä...
...risoton joukkoon että...
...lettuihin. Paistoin siankärsämöllä maustettua lettutaikinaa ensin toiselta puolelta, lisäsin maustettua sieni-sipulipilppua ylle ja kippasin ympäri paistaen toisenkin puolen.
Orakasletut maistuivat erittäin hyviltä tervanmakuisen hunajan kanssa. Nelle on paistellut omassa blogissaan kanttarellilettuja.
Lampaankääpiä Jukka paistoi pihvien tavoin paneroituna pannulla ja sai aikaan oikein hyvät hampurilaiset.

9 kommenttia:

  1. Teillä on ollut upea ja monipuolinen sienisaalis -vau!
    Lampaankääpäpihvit ovat minulle ihana lapsuusmuistoruoka.
    Mii lav sienet!

    VastaaPoista
  2. Voi kuolaus, mä haluun noita kaikkia! Siis mä en oo ehtiny sienimetsään vielä ollenkaan, hävettää. Tyhjennellyt lähinnä pakastimen viime vuoden satoa mut vielä mä skarppaan! Kiitos mahtavista ideoista mitä kaikkea (tulevasta) sadosta voikaan keksiä.

    VastaaPoista
  3. Kaikki nuo sieniherkut maistuisi!:) Sienisato on aivan mahtava tänä vuonna. Joka päivä saa sieniä säilöä sekä syödä heti tuoreeltaan. Mutta ei niihin kyllä tosiaan tunnu silti kyllästyvän. Paneroidut lampaankääpäpihvit on taivaallisia. Niillä onkin saanut herkutella nyt yllin kyllin.:)

    VastaaPoista
  4. Eihän sieniin ikinä voi edes kyllästyä:D Ihana sienisaalis ja ohjeita:)Himoitsen kantarelleja....

    VastaaPoista
  5. Kuola kuola kuola!

    Kuolen kuolen kuolen!

    Pakko saada sieniä taas jostain.

    VastaaPoista
  6. Kaikki vaikutti ihanalta, mutta tuo ensimmäinen oli kyllä sellainen että sitä haluaisin mielelläni kokeilla. Haluaisitko antaa hieman tarkempia ohjeita? :)

    Kiitos tästä ja ihanasta blogistanne!

    VastaaPoista
  7. joku sais tuua mullekin ämpärillisiä sieniä!

    tuo "punnuspiirakka" sienisämpylä homma on on hauska, miksen ole ite keksinyt koskaan.. kohta tulee blogiin versiota :)

    VastaaPoista
  8. Lampaankääpä oli meille uusi, herkullinen tuttavuus! Tuolla noita "pihvejä" kasvaa metsässä.

    Viime vuonna me ei pakastettu sieniä lainkaan, mutta nyt on sekä pakastettu että kuivattu.

    Kyllästyminen voisi uhata sieniin, jos tekisi aina samalla tavalla, vaikkapa kastikkeena. Vaan kun vaihtelee tekotapaa , ja toisaalta sienilajejakin, ei niihin kyllästy!

    Minustakin sienisämpylä oli hauska idea. Omenamintun blogin lisäksi ainakin meidän sienikirjamme esittelee samanmoista herkkua.

    masuuu: Valitettavasti tuohon ei ole tarkempaa ohjeistusta, mutta ei toisaalta tarvitsekaan. Pilkot vain kaalit, paistelet niitä pannulla voissa ja lisäät sienet. Kun kaalit ovat sopivan pehmeitä, maustat loraus kerrallaan soijakastikkeella ja se on siinä. Yltiöhelppoudessaan aika koukuttavaa - ja halpaa!
    Kiitos itsellesi että kommentillasi sinäkin piristit päiväämme!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin