Minä rakastan punajuuren väriä ja makua, mutta Jukan naamalle juures ei sovi. Halusin silti sisällyttää punajuuren helposti joulupöytäämme ja noppamallisina se lopulta sitten toteutui. Jukan lautasella punajuuren korvasivat pienet ruislastut. Päälle lusikoimme nökäreet sinihomejuusto- ja kylmäsavusilakkamoussea sekä piimäjuustoa.
Tuota kylmäsavusilakkaa ostimme Nummelan torin kala-autosta ja toivon että sitä saisi vastakin. Kalan maku oli todella hieno! Se sopi loistavasti itsekseen nautittavaksi ja juurikin tällaisen moussen sekaan. Kalamyyjä suositteli napostelemaan myös hapankorpun kanssa.
punajuuria
valkoviinietikkaa
Keitä kokonaiset punajuuret kypsiksi. Lisää tarvittaessa välillä vettä. Punajuurien kypsäksi saattamiseen menee yllättävän kauan, 1½ tuntiakin punajuurten koosta riippuen. Huuhtele juurekset kylmällä vedellä ja kuori. Pilko punajuuret niin että saat suupalan kokoisia noppia. Laita nopat kannelliseen astiaan, lorauta joukkoon valkoviinietikkaa ja laita kansi kiinni. Pistä maustumaan jääkaappiin ainakin kahdeksi tuntia. Ravistele välillä jotta kaikki punajuurinopat maustuvat.
SINIHOMEJUUSTOMOUSSE
½ dl vaahdotettua ranskankermaa
2½ rkl sinihomejuustoa
suolaa
mustapippuria
Sekoita aineet yhteen vatkaten. Asettele moussea pikkulusikalla nopan päälle. Voihan moussen laittaa pursotinpussiinkin ja pruutata "ruusukkeen" punajuuripalan ylle, mutta itse pidän tällaisesta ulkoasusta. Koristeeksi ja moussen mausta vinkkaamaan voit murustaa päälle vielä käyttämääsi sinihomejuustoa.
KYLMÄSAVUSILAKKAMOUSSE
0,75 dl vaahdotettua ranskankermaa
2 kylmäsavusilakkafilettä
suolaa
Poista kylmäsavusilakkafileistä nahka, sillä se voi olla kitkerän makuista. Homma käy helposti ihan sormilla vetämällä. Pilko kala mahdollisimman pieneksi. Yhdistä kala vaahdotettuun ranskankermaan ja lisää suolaa varoen, sillä kalassa on jo suolaa.
Kylmäsavusilakkamousse sopii todella hyvin (viinietikoidun) punajuuren ja kanttarellipikkelssin kanssa. Jukan annokseen mousset laitettiin ruislastujen päälle, sillä mies ei punajuurta syö. Hyvin maistui sekin vaihtoehto.
Piimäjuusto käy myös loitavasti yksiin punajuuren kanssa. Siksi pieni nökäre juustoakin päätyi punajuurinopan ylle.
Minulla ei ole hienoa juustomuottia, joten näpertelin sellaisen itse saadakseni fiinin kuvion piimäjuustoon. Painoin veitsellä pieniä reikiä kotijuustopakettiin. ja vuorasin sen sitten ohuella liinalla. Laitoin juustomassan tähän ja lopuksi painon päälle. Alle täytyi luonnollisesti laittaa lautanen jotta ylimäääräiset nesteet valuivat siihen. Tein tänä vuonna vain puoli annosta piimäjuustoa, mutta siltikin massaa jäi yli. Muotista ylijääneen massan laitoin ihan vain harsokankaan sisälle ja käärin myttysen tiukaksi.
Ihanan kauniit nuo punajuurinopat! Mukavaa loppuvuotta teille!
VastaaPoistaKiitos! Tänään ei kyllä enää aseteltu vaan nakattiin punajuuret kasalle ja muut jutut sivulle. Siinä sitten syödessä yhdisteltiin makuja mukavasti :).
VastaaPoistaMukavaa loppuvuotta sinullekin!
olitpas kätevä emäntä, kun nyhjäsit tyhjästä noin kauniin muotin!
VastaaPoistaItseasiassa olen harkinnut tätä jo pidempään, mutta juustoa tulee tehtyä niin harvoin että toteuttaminen odotutti itseään. Jonain kauniina päivänä ostan kyllä sellaisen hienon kehikon! Ne vain tuppaavat olemaan turhan isoja.
VastaaPoistaKotijuuston saa myös nätisti tehtyä harsonpäälle metallisiivilään, jolloin neste valuu pois sitä kautta. Ja varmaan sinne siivilän pohjalle voi tehdä jotain kuvioita aiheuttavaa jollain tekniikalla.
VastaaPoistaAno näin olen aiemmin tehnytkin. Siivilämme vain on kovin iso tähän tarkoitukseen, koko reseptin kokoiselle juustomäärälle passeli. Muuten siitä tulee ikävän lättänä.
VastaaPoistaKuviointia en siivilään ole aiemmin mieetinyt. Tulisikohan se, jos laittaisi vaikka piparimuotin pohjalle? hmm...
Loistoidea juustomuotiksi!
VastaaPoistaItsekin olen aina vain valuttanut piimejuuston harsokankaan kanssa pienemmässä siivilässä. Nyt ei ole kyllä tullut aikoihin tehtyäkään.
Olin aika yllättynyt miten hyvin tuo muotti toimi!
VastaaPoista