maanantai 26. joulukuuta 2011

Vadelmabalsamietikka ja jääkoriste osana joulun jälkiruokaa

Jouluna meille on perinteiseti mahtunut yltiöhuonosti jälkiruokaa täpötäysiin mahoihin. Niinpä en halunnut nähdä kummaakaan vaivaa jälkiruuan kokoonsaattamisessa, mutta jotain makeaa toki kaipasin päivällisen lopetukseen.

Kokeilin sekoittaa vadelmabalsamietikkaa ja hunajaa. Tykkäsimme Jukan kanssa molemmat näin syntyneestä kirpsakasta kastikkeesta. Kastikkeen ohelle mietimme sopivaa jälkiruokaa, jolloin päädyimme viikunoihin, jäätelöön ja marenkiin. Kokonaisuudessa kastikkeen terävin kärki taittui jolloin jälkiruoka oli oikein miellyttävä, ei liian makea kokemus. Suosittelemmme.

Jäätelö on kaupan pakastealtaasta, marenki U:gin Marenki Oy:n käsialaa. Aneeminen viikuna oli ainokainen jäljellä, joten kaikessa valjuudessaan hän yrittää esittää herkullista siinä hyvin huonosti onnistuen.

VADELMABALSAMICOKASTIKE
kahteen annokseen

1 tl vadelmaviinietikkaa
½ tl hunajaa
pieni humpsaus kanelia

Sekoita aineet hyvin keskenään, niin että seos on tasaista.

JÄÄKORISTE
tästä tulee mooooonta
(alkuperäinen idea täällä)

125 g sokeria
½ dl vettä

Laita valmiiksi leivinpaperia keittiön tasolla ja ota esille haarukka. Laita aineet pieneen kattilaan ja sekoita hyvin. Keitä, kunnes seos on 145-asteista. Hyvänä apuna lämpötilan mittaamisessa on digitaalinen paistolämpömittari. 145 asteisena seos kuplii voimakkaasti, vähän samaan tapaan kuin muksuna kun puhallettiin pillillä mehuun. Nyt sinun täytyy olla nopea: ota kattila heti liedeltä, kumoa sokeri-vesiseos leivinpaperille ja haarukoi sitä jotta saat reunat röpelöiseksi. Anna jäähtyä. Sitten voit taittaa sopivankokoisia paloja isti sokerilevystä ja tökätä niitä koristeeksi

Koriste kannattaa tehdä lähellä tarjoamishetkeä. Seuraavana päivänä pöydälle jääneet loput koristeet olivat meinaten valkoistuneet kokonaan ja läpinäkyvähkö jäämäisyys oli näin kadonnut.

KOKOAMINEN

Laita alle marenkirinkula ja pyöräytä päälle pallo hyvää jätskiä. Laita sivuille viikunalohkot. Liruttele sitten päälle vadelmabalsamicokastike ja vasta sitten jääkoristeet. Näin jääkoristeet pysyvät kauniina. Lapset halusivat ja saivat jälkiruokansa ilman kastiketta.

2 kommenttia:

  1. tommosen jääkoristeen kun tekee hedelmäsokerista niin se pysyy paremmin jäänoloisena ja läpinäkyvänä.. huonona puolena vaan se imee enemmän kosteutta ilmasta ja lössähtää nopeammin. parasta olisi tietty sokeritöissä käytettävä isomaltoosi mutta se on niin kovaakin että tollasella koristeella viiltää kielensä auki :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos meidän aleksi vinkistä! Täytyy kokeilla seuraavaksi hedelmäsokerilla.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin