keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Teriyakimarinadi ja -dippi


Ostamme nykyään melkein kaiken lihan suoraan tiloilta, suurimman osan luomuna. Lihan laatu on sitä myöden ihan priimaa ja maistuu usein pelkällä suola- ja mustapippurilisällä. Toisinaan tekee silti mieli vaihtelua ja tämä Jukan sekoittama teriyakimarinadi oli oikein maistuva sellainen. 

Weberin grillikirjassa, josta marinadin ohje on, neuvottiin että vain 30 sekunnin keittäminen tuhoaa haitalliset bakteerit, jotka marinoitumaan pistetyssä raa'assa kalassa tai lihassa mahdollisesti on ollut. Niinpä Jukka keitti nopeasti marinadista dippikastikkeen, johon lihaa ja kasviksia sopi kastaa grillaamisen jälkeen. Maku luonnollisesti vahvistui voimakkaasti ollen oikein makoisaa. 

Meillä omissa marinadikulhoissaan viipyivät luomupossun kaslerit ja vihanneksina sipulia, paprikaa, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Molemmat lilluivat marinadissa kolmisen tuntia, mutta vihanneksiin olisi toivonut tarttuvan enemmän makua. Muuten ohjeessa edettiin prikuulleen reseptin mukaan, mutta osan soijakastikkeesta Jukka lisäsi normaalisuolaisena versiona. 

TERIYAKI MARINADI
kasviksille ja lihalle
noin 5 dl valmista marinadia

2 ½ dl ananasmehua
0,75 dl vähäsuolaista soijakastiketta
0,75 soijakastiketta
1,25 dl hienonnettua keltasipulia
1 rkl (tummaa) seesamiöljyä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl hienonnettua valkosipulia
1 rkl tummaa sokeria
1 rkl tuoretta sitruunamehua

Sekoita ainekset yhteen ja upota näin syntyneeseen marinadiin kasvikset tai lihat. Anna marinoitua raaka-aineesta riippuen puolesta tunnista 12 tuntiin. Lyhimmällä ajalla pärjäävät pehmeät kasvikset ja merenelävät, pisimmän marinointiajan vaativat esimerkiksi ribsit ja kalkkuna. 

Jos haluat tehdä marinadista dippikastikkeen, laita marinadi kattilaan ja kiehauta minuutin verran. Anna jäähtyä ja tarjoile pikkukiposta marinoitujen asioiden kera. 
Alkupalaksi ennen grillisettiä Jukka teki oikein maistuvat leivät vuoden ensimmäisistä itsepoimituista sienistä, tomaattituorejuustosta, kesäsipulista ja ruohosipulista maustaen suolalla ja pippurilla. 

2 kommenttia:

  1. Onpa hyvä idea kaikessa yksinkertaisuudessaan, että kiehauttaa marinadin dippikastikkeeksi! :)

    Oon muuten monesti miettinyt, että on jännä, miten kasvikset ei tunnu yhtään ottavan sitä makua marinadista samalla tavalla kuin liha. Vaikka joku kesäkurpitsakin on tavallaan niin huokoinen vihannes. Jauhoiset pavut on hyviä maustumaan, mutta sitten ei puhutakaan enää grillaamisesta :)

    VastaaPoista
  2. Tuohon vihannesten makuaottamattomuuteen tämä dippi tarjosi oivaa makua :).

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin